sâmbătă, noiembrie 23, 2024

Ultima ora

Sport

Alro va oferi stagiul de practică şi o bursă lunară unei clase de elevi din Slatina

Înfiinţarea, la solicitarea Alro Slatina, a unei clase de învăţământ profesional dual cu 20 de locuri, la Colegiul Tehnic Metalurgic, a fost oficializată, vineri, printr-o conferinţă la care au participat reprezentanţii agentului economic, conducerea ISJ şi cea a colegiului slătinean.

Clasa înfiinţată la solicitarea şi cu sprijinul Alro Slatina este singura cu învăţământ profesional dual, care va funcţiona, din următorul an şcolar, la nivelul judeţului Olt. Pe lângă asigurarea practicii profesionale, Alro va plăti fiecăruia din cei 20 de elevi o bursă lunară de 200 lei, ei primind această sumă şi din partea statului.
„Despre învăţământul profesional dual aţi tot auzit de la noi, în diferite contexte. Suntem onoraţi că operatorul economic emblematic pentru municipiului Slatina, Alro SA, doreşte să se implice mai mult în şcolarizarea tinerilor noştri şi o va face începând cu anul viitor, chiar dacă a făcut acest lucru, constant, şi până acum. De această dată, implicarea operatorului economic este una mult mai mare, în sensul că în cazul acestei noi forme de învăţământ, operatorul economic asigură oportunităţi sporite de formare profesională, pe baza contractului individual de pregătire practică, dar şi a contractului cu unitatea de învăţământ şi cu municipiul Slatina. Specializarea pentru care Alro a solicitat şcolarizare pentru anul viitor este mecanic utilaje şi instalaţii în industrie, o specializare nouă, dar pentru care Colegiul Tehnic Metalurgic are acreditare. Era condiţie obligatorie”, a declarat inspectorul şcolar general al ISJ Olt, Felicia Man.

„Atenţi la selecţia elevilor”

Policlinica Buna Vestire Craiova

Directorul de Resurse Umane al Alro Slatina, Nicu Durău, a declarat că înfiinţarea unei clase de învăţământ profesional dual asigură societăţii slătinene personal calificat, pe viitor.
„Organizarea acestei prime clase de învăţământ profesional în regim dual, pentru noi, este o necesitate pentru că, după cum ştiţi, în ultimii ani, economia resimte din plin lipsa forţei de muncă specializate. Mă refer aici, în mod deosebit, la profesiile tehnice atât cele legate de învăţământul superior, cât şi meseriile dobândite în urma absolvirii şcolilor profesionale sau a învăţământului liceal. S-a constatat că, dincolo de problema demografică pe care o are România în acest moment, se adaugă şi problema legată de orientarea profesională. Avem din ce în ce mai mulţi tineri orientaţi către învăţământ de tip uman şi mai puţini orientaţi către meserii şi către învăţământul universitar de tip real, respectiv inginerie. Această problemă pe care noi o acuzăm din plin ne-a determinat să ne gândim la o soluţie alternativă pentru a ne asigura viitorul în ceea ce priveşte personalul calificat”, a declarat Durău.
Reprezentantul Alro a mai spus că viitorii absolvenţi vor fi formaţi după standardele agentului economic, aceştia ajungând să cunoască în detaliu procesul tehnologic şi echipamentele, la finalizarea celor trei ani de studiu.
„Această formă de învăţământ înseamnă pentru noi responsabilităţi mai mari, dar ne oferă ocazia să ne formăm aceşti viitori absolvenţi după standardele pe care noi ni le dorim. Parte din pregătirea acestora va fi în sarcina noastră şi mă refer la pregătirea practică, dar şi în ceea ce priveşte pregătirea teoretică, acolo unde putem sprijini Colegiul Metalurgic cu specialişti, cu informaţii pe care noi le avem şi updataţi cu tehnologia pe care noi deja o folosim şi cu care vor lucra absolvenţii acestor forme de învăţământ”, a mai spus Nicu Durău.
El a adăugat că cel mai important lucru este selecţia acestor tineri care vor fi înscrişi la această formă de învăţământ, întrucât toţi actorii care sunt implicaţi în acest proiect au responsabilităţi clare. În cazul în care vor fi mai mulţi elevi care doresc să se înscrie în această clasă, ei vor fi departajaţi în urma unui interviu. „Trebuie să fim atenţi şi la felul în care vor răspunde la cerinţele noastre, pe parcursul anilor de studiu. Cu siguranţă, noi vom fi un factor implicat încă de la început pentru că ne dorim ca tinerii care se vor înscrie aici, pe care îi vom selecta, să fie în primul rând motivaţi să parcurgă această formă de învăţământ şi să evităm situaţiile în care tinerii se înscriu la cursuri, doar pentru că trebuie, fără a avea chemare pentru meseria respectivă sau fără a-şi dori să o practice, după ce finalizează cursurile. Ar fi o pierdere de timp şi de resurse şi trebuie evitată încă de la început. De aceea, o mare parte din succesul acestui proiect va însemna selecţia, orientarea noastră către tinerii potriviţi pentru a urma acest curs”, a mai afirmat directorul Alro.
Directorul Colegiului Tehnic Metalurgic, Anişoara Dima, spune că parteneriatul cu Alro le asigură elevilor accesul la tehnologia de ultimă oră, cu care unitatea de învăţământ nu poate ţine pasul.
„În afară de bursa profesională de 200 de lei, dată de stat, Alro oferă, de asemenea, o bursă suplimentară de încă 200 de lei. Am spus de multe ori că acest învăţământ dual, la Colegiul Metalurgic, a fost în fază incipientă, adică Alro deja asigura masa caldă elevilor care parcurgeau stagiile de practică, dar şi echipament de protecţia muncii. Tot timpul au fost alături de noi şi tocmai de aceea, cu această bursă suplimentară, ne responsabilizează pe noi. Tehnologia avansează rapid, vedem fiecare, iar noi ca şcoală nu putem să asigurăm baza materială, să fim în pas cu această evoluţie şi tocmai de aceea, agentul economic are acest rol să îl aducă pe elev mult mai repede faţă în faţă cu tehnologia avansată”, a declarat Anişoara Dima.

Politica