Judecătorii Curții de Apel Craiova au pronunțat, vineri, sentința definitivă în cazul doljenilor acuzaţi de evaziune fiscală cu fier vechi în valoare de peste 7,3 milioane de lei. Este vorba despre cinci persoane, patru dintre acestea administratori de firme, reţeaua fiind destructurată în urma unei acţiuni de amploare a poliţiştilor doljeni desfăşurată în martie 2014. Cei cinci inculpați, care au fost condamnați pe fond la pedepse cuprinse între 2 ani de închisoare cu suspendare și 5 ani de închisoare cu executare s-au ales cu pedepsele majorate până la 10 ani de închisoare. Trei dintre inculpați au fost încarcerați deja în PMS Craiova, în timp ce alți doi au fost dați în urmărire.
Reamintim că, acțiunea de destructurare a grupării a fost organizată pe 19 martie 2014, patru administratori de societăţi comerciale din județul Dolj, care se ocupau cu colectarea deşeurilor de fier fiind reţinuţi pe 24 de ore. Oamenii legii au făcut atunci 10 percheziţii în cartierul craiovean Faţa Luncii, dar şi în comuna doljeană Lipovu la persoane suspectate că ar fi creat o adevărată reţea de firme fantomă, prin intermediul căreia au prejudiciat bugetul statului cu peste 7,3 milioane lei. Reprezentanţii IPJ Dolj anunţau la momentul respectiv faptul că, poliţişti ai Serviciului de Investigare a Fraudelor din cadrul IPJ Dolj, sprijiniţi de mascaţi ai Serviciului pentru Acţiuni Speciale Dolj şi ofiţeri de specialitate din cadrul Serviciului de Informaţii şi Protecţie Internă, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj, au făcut 10 percheziţii la adrese din municipiul Craiova şi din comuna doljeană Lipovu, la locuinţele unor persoane suspectate de comiterea mai multor infracţiuni de evaziune fiscală şi folosirea creditului într-un scop contrar intereselor societăţii. Din cercetările oamenilor legii s-a stabilit că Mureş Iorgu, de 24 de ani, Silvia Gavrilă, 30 de ani, Iulian Gavrilă, de 37 de ani, toţi din Craiova şi Stela Radu, de 40 de ani, din oraşul Segarcea, judeţul Dolj, în perioada 2010 – 2011, respectiv ianuarie 2013 – ianuarie 2014, în calitate de asociaţi ori administratori ai unor societăţi comerciale, toate cu sediul în Craiova, au înregistrat în evidenţa contabilă a societăţilor documente fictive privind achiziţia unor importante cantităţi de deşeuri feroase şi neferoase de la societăţi fantomă, diminuând astfel obligaţiile fiscale datorate bugetului consolidat al statului de cele trei societăţi, cu suma totală de peste 7.300.000 lei. Totodată, oamenii legii au stabilit că Mureş Iorgu, în calitate de administrator la două societăţi comerciale, a folosit în scop contrar intereselor celor două societăţi suma de 9.000.000 lei, iar pentru a se sustrage verificărilor financiar – contabile, a declarat fictiv sediul uneia din firme la o altă locaţie.
„În baza mandatelor de aducere, au fost conduse la sediul IPJ Dolj cele patru persoane în vederea audierii şi aducerii la cunoştinţă a învinuirilor. Ca urmare a probatoriului administrat în cauză, s-a luat măsura reţinerii pe o perioadă de 24 ore pentru toţi cei patru suspecţi, care au fost introduşi în arestul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Dolj. Cei patru suspecţi urmează să fie prezentaţi Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj cu propunerea de sesizare a judecătorului de drepturi şi libertăţi în vederea emiterii mandatelor de arestare preventivă„, declara, la momentul respectiv, inspector principal Alin Apostol, purtătorul de cuvânt al IPJ Dolj. Mureş Iorgu, Iulian Gavrilă şi Stela Radu au fost arestaţi preventiv pentru o perioadă de 30 de zile.
Ulterior, pe 14 iulie 2014, s-a înregistrat la Tribunalul Dolj dosarul în care Mureş Iorgu, Silvia Gavrilă, Iulian Gavrilă, Stela Radu şi Elena Dumitrescu au fost trimişi în judecată pentru infracţiuni de evaziune fiscală. În octombrie 2014 au fost eliberaţi sub control judiciar.
Pe 17 iunie 2016 , judecătorii Tribunalului Dolj au pronunțat sentința în dosar. Astfel, Radu Stela a primit 3 ani închisoare cu suspendare pe durata unui termen de încercare de 5 ani, Iorgu Mureş – 5 ani închisoare cu executare, Gavrilă Iulian tot 5 ani închisoare cu executare, Gavrilă Nicoleta Silvia – 3 ani închisoare cu suspendare pe durata unui termen de încercare de 5 ani, iar Dumitrescu Ramona Elena a primit 2 ani închisoare cu suspendare pe durata termenului de încercare de 4 ani.
Atât inculpații, cât și procurorii au declarat apel, soluționat vineri, 21 aprilie a.c. de Curtea de Apel Craiova. Instanța a majorat pedepsele inculpaților, care au primit între 5 și 10 ani de pușcărie: Radu Stela – 5 ani închisoare, Iorgu Mureş – 10 ani închisoare, Gavrilă Nicoleta Silvia- 8 ani închisoare, Gavrilă Iulian – 10 ani închisoare, iar Elena Ramona Dumitrescu – 6 ani închisoare.
Reprezentanții IPJ Dolj au anunțat că i-au ridicat și încarcerat la Penitenciarul de Maximă Siguranță Craiova pe Iorgu Mureș, Elena Dumitrescu și Stela Radu, în timp ce Iulian și Silvia Gavrilă au fost dați în urmărire, întrucât au dispărut.