miercuri, noiembrie 27, 2024

Ultima ora

Sport

Patru proiecte pe fonduri europene, aprobate de consilierii județeni

Consililerii județeni au votat, joi, într-o ședință extraordinară, actualizarea a patru proiecte pe fonduri europene pentru care autoritatea județeană urmează să aplice pentru finanțare. Pe lângă asta, președintele CJ Dolj, Ion Prioteasa, a menționat că proiectul pentru aducțiunea firului Izvarna II își urmează cursul. Totodată, CJ Dolj ar urma să împlinească, pe 18 aprilie, 25 de ani de la înființare, iar autoritățile se gândesc să organizeze o întâlnire solemnă cu cei care au trecut, de-a lungul timpului, prin parlamentul județului.

Consilierii județeni s-au întrunit, joi, în cadrul unei ședințe extraordinare, pentru a vota actualizarea a patru proiecte pe fonduri europene pe care CJ Dolj urmează să le depună pentru finanțare, pe Programul Operațional Regional. Este vorba despre unul pentru modernizarea drumului Craiova-Cetate, câte unul pentru restaurarea, consolidarea și promovarea Culelor Izvoranu-Geblescu (Brabova) și Cernăteștilor (Cernătești) și unul pentru consolidarea, restaurarea și introducerea în circuitul turistic a Casei Dianu, pentru transformarea acesteia într-un Muzeul al Cărții și Exilului Românesc.

O intervenție la aceste puncte a venit din partea consilierului PNL Marian Irinei, care, de data aceasta, nu a avut nimic de obiectat, ci a lăudat echipa care se ocupă de scrierea acestor proiecte.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Aș vrea să felicit departamentul înființat de doamna Măjină pentru rezultatele pe care le-a avut, și mă uit aici la primul proiect de pe ordinea de zi pentru că, din cunoștințele pe care le am, a obținut cel mai mare punctaj. Este o muncă titanică cu o echipă în spate. I-am și spus doamnei Măjină. Eu nu știu echipa CJ care este în spatele dumneaei, dar cu siguranță este o echipă performantă, pentru că am foarte mulți prieteni, cunoștințe, consilieri județeni din alte județe și vă spun că ne privesc cu o oarecare invidie. Repet, probabil v-ați obișnuit cu intervenții foarte critice din partea mea, astăzi este un moment în care trebuie să recunoaștem că avem un departament foarte performant atunci când vorbim de fonduri europene, iar aici trebuie felicitată doamna Măjină, echipa din spatele dumneaei și, de ce nu, conducerea Consiliului Județean”, a spus Marian Irinei.

În momentele noastre mai triste, o să o punem pe asta”

Președintele CJ Dolj, Ion Prioteasa, i-a răspuns acestuia într-un spirit de glumă, mulțumindu-i, în același timp.

Mulțumesc foarte mult, nu ne așteptam la chestiunea asta. Este și înregistrare audio, este și stenografiată discuția, iar în momentele noastre mai triste o să o punem pe asta, așa că mulțumim foarte mult. În spatele doamnei Măjină stă o echipă foarte puternică, respectiv tot Consiliul Județean. Este, într-adevăr, o echipă care lucrează foarte mult, dar și ceilalți care îi dau sprijin”, a spus Prioteasa.

Întâlnire pentru aducțiunea Izvarna II

În altă ordine de idei, președintele CJ Dolj a anunțat că firul Izvarna II își urmează cursul normal, în ziua de miercuri având loc o întâlnire între toate părțile implicate în proiectul aducțiunii celei de-a doua conducte Izvarna la Craiova.

Vreau să vă spun câteva cuvinte, pentru că în cursul zilei de ieri a avut loc o întâlnire la Izvarna, pentru conducta de 130 de milioane de euro, la care au participat toți cei care aveau un interes în acestă zonă, respectiv Primăria Craiova și primarul Craiovei, președintele și vicepreședinți ai Consiliului Județean, arhitecții-șefi, secretarii județului, toți primarii de-a lungul conductei și din Gorj, și din Dolj, Compania de Apă, nici nu mai știu să vă spun cine a lipsit de acolo, pentru că, practic, toți cei care aveau de spus ceva au fost acolo. Această conductă, firul II, nu se mai realizează în aceleași condiții cum s-au realizat acum 65 de ani, când cineva zicea „pe aici trece conducta”. În acest moment, conducta trece prin terenurile particulare ale oamenilor, prin curțile, prin grădinile lor, pe sub drumuri naționale, pe lângă calea ferată sau o subtraversează. Sunt foarte multe obstacole, însă dorința tuturor, și din Gorj, și din Dolj, este aceasta de a rezolva această mare investiție pentru că nu avem multe plăceri și bucurii, vorba poetului, iar atunci când le avem, trebuie să ținem de ele și să le punem în operă, pentru că această continuare a masterplanului de apă pe Programul Operațional Infrastructură Mare, de circa 434 de milioane de euro, va fi probabil peste timp cel mai mare proiect european, cea mai mare sumă atrasă. 100% populația urbană va avea apa și apa uzată rezolvate, iar mediul rural 80%. Suntem unul dintre județele care, în momentul în care vom vedea și contractul de finanțare semnat în perioada următoare, vom porni motoarele cu toată forța”, a precizat Ion Prioteasa.

În cadrul întâlnirii de lucru pentru aducțiunea Izvarna II, au fost prezentate de către directorul general al SC Compania de Apă Oltenia SA, Constantin Mitriță, datele tehnice ale investiției, precum și traseul noii conducte. Totodată, discuțiile purtate au contribuit la consolidarea relațiilor de colaborare, cu un rol major în depășirea obstacolelor inerente unui proiect de amploare, cu atât mai mult cu cât noua aducțiune de apă va traversa proprietăți private, dar și porțiuni de cale ferată și drumuri naționale.

Localitățile care vor fi alimentate din firul II Isvarna sunt, din județul Dolj, municipiul Craiova, orașul Filiași și comunele Brădeşti, Coţofenii din Faţă, Almăj, Işalniţa, Şimnicu de Sus, iar din județul Gorj orașul Rovinari și comunele Brănești, Câlnic, Godinești, Plopșoru, Telești, Tismana și Țânțăreni.

Consiliul Județean Dolj, 25 de ani de existență

Nu în ultimul rând, Consiliul Județean Dolj intenționează să organizeze și un eveniment mai deosebit, cu ocazia împlinirii a 25 de ani de la înființarea instituției.

Ne-a atras atenția domnul secretar al județului și ne-a spus un lucru care ne-a mișcat. Acest lucru s-a petrecut chiar în cursul zilei de ieri (miercuri – n.r.), și dumnealui, care este cel mai vechi aici în clădire, ne spune că în ziua de marți, 18, a treia zi de Paști, se împlinesc exact 25 de ani de când există Consiliul Județean. Eu și dumnealui și noi toți de aici, care ne gândim de ieri la asta, încercăm să rotunjim puțin și vă cerem sprijinul și consultarea dacă credeți că ar trebui să marcăm cumva această zi, măcar printr-o sesiune solemnă în care să veniți toți care veți putea. Să chemăm toți consilierii care au fost vreodată în Consiliul Județean și care pot să se deplaseze să vină, toți președinții și vicepreședinții, directorii noștri de subordonate și deconcentrate, alți oameni importanți ai județului, la un eveniment în care să avem o intervenție despre importanța sa. Sigur, cu una-două luări de cuvânt, să putem să dăm și noi niște diplome de excelență, niște plachete celor care au fost vicepreședinți, președinți ai CJ”, a explicat Ion Prioteasa. Ora evenimentului ar urma să fie stabilită în perioada următoare.

Politica