Primarul Slatinei, Emil Moţ, a prezentat, joi, în cadrul unei conferinţe de presă, proiectul bugetului de venituri şi cheltuieli al municipiului, înainte de aprobarea sa într-o şedinţă a Consiliului Local, în după-amiaza aceleiaşi zile.
Potrivit lui Moţ, bugetul local de venituri şi cheltuieli al Primăriei Slatina pe anul în curs se cifrează undeva aproape de 209 milioane lei. Acestei sume i se adaugă un excedent bugetar din anul anterior de peste 58 milioane lei. „Vreau să vă prezint în linii mari cum arată bugetul Slatinei pentru anul 2017. Veniturile previzionate pentru 2017, sunt în sumă totală de 208.189.000 lei. Aşadar, în mare, acesta este bugetul Slatinei pentru anul în curs. Pe lângă acesta, mai avem 58.970.000 lei din anul 2016, ceea ce reprezintă excedentul bugetar – doar pe investiţii. Adică, aceşti bani provin din lucrări de investiţii din anul 2016, care ori nu s-au terminat, ori s-au terminat şi nu au fost daţi toţi banii. În total, bugetul de cheltuieli previzionat pentru anul 2017 se ridică la suma de 267 milioane lei”, a afirmat Emil Moţ.
Pentru investiţii, municipalitatea a alocat din bugetul propriu aproape 94 de milioane lei. „Din această sumă, secţiunea de funcţionare reprezintă 173.660.000 lei, ceea ce înseamnă toate cheltuielile Primăriei Slatina şi ale tuturor serviciilor direcţiilor subordonate, cu salarii, facturi şi altele. Pe secţiunea de dezvoltare, efectiv pentru anul 2017, avem 93.499.000 lei. Acestea sunt investiţiile din acest an”, a mai spus Moţ.
Emil Moţ şi-a exprimat dezamăgirea cu privire la faptul că unităţile administrativ teritoriale (UAT) sunt nevoite să aprobe proiectele bugetare abia la sfârşitul celei de a treia luni a anului, adăugând că 2017 este un an compromis pentru investiţii. „După cum ştiţi, astăzi, o să avem şedinţa de consiliu cu aprobarea bugetului. Îmi pare rău că a durat atât de mult timp însă nu cred că a fost vina vreunui UAT din ţara asta că, la sfârşitul lunii martie, noi aprobăm bugetul. Aceste luni au fost pur şi simplu pierdute, iar UAT-urile nu cred că vor putea să–şi realizeze planurile lor de investiţii pe care, de obicei, toată lumea şi le are făcute încă de la 31 decembrie, din anul anterior”, a mai declarat Emil Moţ.
12 milioane lei, pentru şcoli
Municipalitatea a prevăzut în proiectul de buget aferent acestui an suma de 12.342.000 lei pentru investiţii în unităţile de învăţământ din Slatina. Primarul Slatinei a declarat că învăţământul rămâne o prioritate pentru mandatul său. „Un lucru bun pe care l-am făcut anul acesta este că am dat bani la unităţile de învăţământ – 12.342.000 lei. În campania electorală am spus că învăţământul va fi o prioritate şi ştiu că sigur vă amintiţi şi că am spus, «puneţi mâna pe carte!». La fel spun şi acum, prin intermediul dumneavoastră: copii, puneţi mâna pe carte! Noi vă creăm condiţiile, dumneavoastră învăţaţi!”, a afirmat edilul.
În acest an se vor concretiza, potrivit primarului, investiţiile de la Liceul „Minulescu”, Şcoala „Vlaicu Vodă” şi Centrul de Excelenţă. „În acest an vom derula trei investiţii mari: extindere clădiri Colegiul Naţional «Ion Minulescu» – 2.300.000 lei, sala de sport de la Şcoala «Vlaicu Vodă» – 2.600.000 lei şi proiectare şi execuţie la Centrul Judeţean de Excelenţă – 523.000 lei”, a mai spus Moţ.
Primăria Slatina va derula investiţii şi la Colegiu Economic „Petre S. Aurelian” şi la Colegiul Naţional „Radu Greceanu”. „De asemenea, vrem să investim şi la Colegiul Economic. Ştiţi foarte bine că imobilul în care îşi desfăşurau cursurile are o problemă, aşa că am prins în buget realizarea unui studiu de fezabilitate pentru expertiză tehnică şi, eventual, demolare şi construire a unei noi clădiri sau reabilitarea clădirii vechi. De asemenea, pe PNDL, vom construi o nouă clădire la Colegiul «Radu Greceanu»”, a asigurat Emil Moţ.