Ministrul Culturii, Ionuț Vulpescu, a declarat, în timpul vizitei sale la Târgu Jiu în cursul zilei de joi, că dosarul pentru includerea operelor lui Constantin Brâncuși în patrimoniul UNESCO va fi depus în septembrie, scrie pandurul.ro. Autoritățile au mai avut o astfel de tentativă, dar dosarul a fost retras deoarece nu a fost corect realizat, fiind inclusiv greșeli de traducere. Interesant este că Ministerul intenționează să nu mai facă dosarul pentru Calea Eroilor, ci doar pentru anumite opere de la Târgu Jiu.
Ionuț Vulpescu a fost la Târgu Jiu, unde a vizitat operele brâncușiene, alături de autoritățile locale și județene.
„Ministrul Culturii, Ionuț Vulpescu a ajuns la Târgu Jiu și a vizitat operele lui Constantin Brâncuși. Alături de președintele Consiliului Județean Gorj, Cosmin Mihai Popescu, senatorul Florin Cârciumaru și deputatul Mihai Weber i-am explicat importanța punerii în practică a proiectului de modernizare a Ansamblului „Calea Eroilor”, dar și necesitatea înființării muzeului „Constantin Brâncuși” la Târgu Jiu”, a scris, pe facebook, primarul interimar al municipiului Târgu Jiu, Aurel Popescu.
Ministrul Culturii a fost și la Complexul Studențesc din Debarcader, unde a avut loc conferința „Constantin Brâncuşi – necesitatea înfiinţării unui Muzeu Naţional de Artă Modernă”, susţinută de Pavel Şuşară. În program a fost inclusă și o dezbatere, dar și discuţii şi prezentări făcute de arhitectul Dorin Ştefan, referitoare la stadiul proiectului de amenajare şi modernizare a străzii „Calea Eroilor”, dar și prezentarea stadiului întocmirii dosarului de includere a Ansamblului Monumental „Calea Eroilor” în Patrimoniul Mondial UNESCO.
Tricolorul, coborât pe mormântul marelui sculptor
În același timp, tot în cursul zilei de joi, când s-au împlinit 60 de ani de la moartea marelui sculptor român, tricolorul a fost coborât pe mormântul lui Constantin Brâncuși. Scriitorul Laurian Stănchescu, care anunțase că va merge la mormântul lui Brâncuși din Paris, a postat și el un mesaj pe rețeaua de socializare, nemaiputând să ajungă personal la Cimitirul Montparnasse.
„Dacă statul român onora ultima dorință a „Titanului din Hobița”, astăzi îl comemoram pe Brâncuși la el acasă. Eu am fost oprit de vameșii români să ajung la mormântul său, au motivat că nu am Cartea de Identitate în regulă, este valabilă numai în România, dar nu și în Europa. Am rugat grupul de români să meargă mai departe, astăzi m-au sunat că au împlinit cele veșnice pentru „Părintele Sculpturii Moderne”.
Îmi voi onora și eu datoria morală față de sufletul compatriotului nostru. Mâine voi aprinde 60 de lumânări la Biserica Grădiște din Arad, voi împărți cozonaci și vin, iar Părintele Blaj oficiază Slujba de Pomenire”, a scris Stănchescu pe Facebook.
Constantin Brâncuşi s-a stins din viaţa la data de 16 martie 1957 la Paris, după ce, înainte cu puţin timp i se confesase arhiepiscopului Teofil că moare neîmpăcat pentru că nu se poate întoarce în ţara lui.