sâmbătă, noiembrie 23, 2024

Ultima ora

Sport

„Elefantul din Cameră” se vede doar la Naționalul Craiovean

Nu l-a văzut nimeni până acum în carne cu oase, știm cu toții că este omniprezent, dar nu vorbește nimeni despre el: ELEFANTUL DIN CAMERĂ sau The Vibrator Play se vede sigur săptămana viitoare la Teatrului Național din Craiova pe 15, 16 și 17 martie, la sala Amza Pellea, de la ora 19:00, în PREMIERĂ națională.

Regizorul Dragoş Alexandru Mușoiu, autorul spectacolului “Spargerea”, excelent primit de publicul craiovean și invitat la numeroase festivaluri naționale, a revenit la Teatrul Național “Marin Sorescu” cu o echipă de profesioniști pentru a monta un nou spectacol: ELEFANTUL DIN CAMERĂ sau The Vibrator play, de Sarah Ruhl, unul dintre dramaturgii contemporani americani în vogă.

Piesa ce va fi jucată la Craiova a fost finalistă la Premiul Pulitzer și la Premiile Tony și reunește în distribuție actori remarcabili ai Naționalului craiovean: Claudiu BLEONȚ, Cerasela IOSIFESCU, Iulia LAZĂR, George Albert COSTEA, Angel RABABOC, Vlad UDRESCU, Ramona DRĂGULESCU, Alina Carla MANGRA.

Bilete mai sunt disponibile doar pe 15 martie și pot fi rezervate și achiziționate de la Agenția teatrală, reprezentațiile de pe 16 și 17 martie fiind SOLD-OUT.

Policlinica Buna Vestire Craiova

foto-2-elefantELEFANTUL DIN CAMERĂ sau The Vibrator Play, de Sarah Ruhl (USA), este o comedie neagră despre intimitate și electricitate, ultima înțeleasă ca adjuvant al… intimității de cuplu. Pe la 1880, în zorii erei electricității, apăreau bizare fapte istorice conform cărora medicii foloseau vibratoare pentru a trata femeile „isterice” (si chiar pe unii dintre bărbați). Spectacolul îi are în centrul „electricității” pe Doctorul Givings și pe soția acestuia și modul în care noua lui terapie le afectează întreaga viață domestică.
Într-un mod aparent perfect, într-o casa victoriană înstărită, arătosul gentleman-om de știință Dr. Givings a inventat (cu cele mai inocente intenții) un dispozitiv extraordinar pentru tratarea „isteriei” la femei (si, ocazional, la bărbați): vibratorul. Mereu prin preajma laboratorului doctorului, tânăra și energica lui soție încearcă din răsputeri să se apropie de fiica lor nou-născută și se întreabă ce se întâmplă mai exact în „camera alăturată”. Când o nouă pacientă „isterică” și soțul acesteia aduc o doică, dar și propria lor relație complicată în casa doctorului, Dr. și Doamna Givings trebuie să-și examineze natura propriului mariaj și să înțeleagă ce înseamnă cu adevărat să iubești o persoană. Nu doar „electric”..

Regia artistică, traducerea și adaptarea sunt semnate de Dragoș Alexandru MUȘOIU, decorul: Andreea Simona NEGRILĂ, costume: Elena DU SOLEIL, iar muzica a fost creată special pentru acest spectacol de către compozitorul Tibor CÁRI.

Sarah Ruhl este un dramaturg american contemporan distins deja cu numeroase premii. Născută la Chicago, Sarah Ruhl are un Masterat în Arte Frumoase obținut la Brown University. A primit Premiul PEN Center pentru dramaturgi în plină carieră, premiul WhitingWriters, premiul Feminist Press’ FortyunderForty, și un premiu Lily. În prezent face parte din profesoratul Yale School of Drama, iar cartea sa despre teatru și maternitate, 100 Essays I donthavetimetowrite („100 de eseuri pe care nu am timp să le scriu”) a fost declarată cartea anului de revista Times.

Piesele sale au fost produse pe Broadway la Lyceum, sau la Playwrights’ Horizons, SecondStage, Lincoln Center’s MitziNewhouseTheater, dar și peste tot în Statele Unite. Pe plan internațional, piesele sale au fost traduse și jucate în peste douăsprezece limbi.

Dragoș Alexandru Mușoiu, aplaudatul regizor al spectacolului Spargerea după Răzvan Petrescu, este un constant colaborator al Naționalului craiovean. Spectacolul Spargerea a fost desemnat câștigător al celei de-a patra ediții (2014) a concursului de proiecte pentru tineri regizori și scenografi români, organizat de Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova și a fost selecționat în numeroase festivaluri naționale. Tot la Naționalul craiovean a fost regizor asociat al spectacolului Julius Caesar de William Shakespeare, regia Peter Schneider (2015).

Spectacolul de absolvire, După ploaie, de SergiBelbel a fost distins cu premiile pentru cea mai bună actriţă şi cea mai bună scenografie la Gala absolvenţilor UNATC 2012.

În 2011, Dragoș Alexandru Mușoiu a participat la crearea spectacolului DOR, performance comunitar, în Pittsburgh, Pennsylvania. În 2012 a semnat regia spectacolului independent Night on earth, adaptare după Jim Jarmusch, spectacolul fiind selecţionat la „Gala HOP 2012”, secţiunea Grup. Pentru spectacolul de master, pool (nowater), de Mark Ravenhill, a fost distins cu premiul pentru cel mai bun spectacol de regie master la Gala Absolvenților UNATC 2014.

 

Politica