marți, decembrie 24, 2024

Ultima ora

Sport

28 Februarie – Ziua Protecţiei Civile din România

La 28 februarie 2016 se împlinesc 84 de ani de la emiterea Înaltului Decret Regal prin care Regele Carol al II-lea aproba Regulamentul Apărării Pasive, consfințind apariția primelor structuri de protecție civilă în țara noastră.

Conceptul de protecție civilă a evoluat de la ,,apărarea pasivă” la ,,apărarea locală antiaeriană”, în 1952 (prin Decretul nr. 24 din 17 ianuarie 1952), apoi ,,apărarea locală antiaeriană” își schimbă denumirea în ,,apărarea civilă” în anul 1978, iar în anul 1994 apare în mod oficial denumirea de ,,protecție civilă” (în Legea apărării naționale nr.45 din 1 iulie 1994). În luna octombrie 1996, se aprobă Legea protecţiei civile în care sunt stipulate atribuţiile acestor structuri.

La 8 noiembrie 2004, Parlamentul României a adoptat Legea nr.481 prin care Protecţia Civilă din România devine o componentă importantă a sistemului securităţii naţionale.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Marți, 28 februarie, începând cu ora 11.00, la sediul ISU Olt din municipiul Slatina, în prezența domnului Petre-Silviu Neacșu, Prefectul județului Olt, domnului Marius Oprescu, Președintele Consiliului Județean Olt, cadrelor militare în rezervă și cadrelor inspectoratului, a avut loc o ședință festivă dedicată Zilei Protecției Civile din România.

În cadrul ceremoniei au fost prezentate mesajele de felicitare din partea oficialităților centrale, au fost acordate diplome cadrelor militare în rezervă care au activat în domeniul protecției civile, au fost înaintate în grad cadrele militare care s-au remarcat în activitatea desfășurată, s-au prezentat repere din activitatea SMURD și au fost premiați mai mulți pompieri.

Cu ocazia Zilei Protecției Civile, au fost înaintați în gradul următor, înainte de expirarea stagiului minim în grad, cinci pompieri: în gradul de maior, căpitan Nuță Gigi – Detașamentul Caracal; în gradul de plutonier adjutant – plutonier major Dincă Liviu – Serviciul Logistic, plutonier major Marineci Adrian – Detașamentul Slatina, plutonier major Vioreanu Marian – Detașamentul Slatina, plutonier major Ionescu Laurențiu – Detașamentul Caracal.

De asemenea, au fost acordate diplome aniversare și diplome de merit cadrelor militare în rezervă care au activat în domeniul protecției civile, dar și pompierilor care s-au remarcat prin profesionalism și spirit civic în diverse situații.

Au fost acordate diplome aniversare domnului col. (r) Răduică Marin, domnului col. (r) Ivănescu Marin, domnului col. (r) Buican Dumitru, domnului col. (r) Vulpe Marian, domnului lt. col. (r) Tache Ion, domnului lt. col. (r) Răgălie Gheorghe, domnului plt. adj. șef (r) Pavel Ion.

„Premiem astăzi pompierii care au dat dovadă de spirit civic și profesionalism pe timpul misiunii de stingere a incendiului izbucnit, în data de 13 februarie, la depozitul de mase plastice din municipiul Slatina, strada Milcov. Plutonier adjutant Voica Marius, șef gardă intervenție stingere în cadrul Detașamentului Slatina, plutonier major Dițu Cătălin, conducător autospeciale în cadrul Detașamentului Slatina și plutonier adjutant Marcu Ion Titi, comandant de echipaj și conducător autospeciale în cadrul Stației Scornicești. Cei trei militari se aflau în timpul liber, la un atelier mecanic aflat în incinta fostului abator, în imediata apropiere a depozitului afectat de incendiu și au acționat, împreună cu echipajele de pompieri, mai bine de șapte ore, pentru lichidarea incendiului. Întreg personalul unității care a participat la intervenția din data de 13 februarie a fost recompensat cu citarea prin ordin de zi pe unitate.” a spus inspectorul șef al ISU Olt.

În cadrul festivităților au fost prezentate și repere din activitatea SMURD Olt, structură care a fost operaționalizată în urmă cu opt ani, în data de 28 februarie. La opt ani de la operaționalizarea SMURD, Lt. col. Zaharia Lucian și Plt. adj. Micu Mihai au primit diplome de merit în semn de mulțumire pentru implicarea în dezvoltarea acestei structuri la nivelul județului Olt.

 „Împlinirea a opt ani de la operaționalizarea SMURD Olt constituie un prilej de a ne exprima prețuirea și mulțumirea pentru toți pompierii care încadrează echipajele SMURD pentru devotamentul și profesionalismul de care au dat dovadă în nobilele misiuni de salvare a vieților omenești.” a spus Locotenent-colonel Adrian Tănase, inspectorul șef al ISU Olt.

Tot în cadrul ceremoniei de astăzi, a fost prezentată și echipa de scafandri a ISU Olt. Aceasta a fost operaționalizată în luna februarie, în cadrul Detașamentului Slatina și va asigura intervenția la nivelul întregului județ.

Echipajul este format din trei pompieri, care au absolvit cursul de scafandru autonom, desfășurat la Centrul de Scafandri al Ministerului Apărării Naționale, din municipiul Constanța. Școlarizarea scafandrilor olteni a fost realizată cu sprijinul Consiliului Județean Olt, iar autospeciala pentru transportul scafandrilor la locul intervenției și echipamentele specifice au fost achiziționate prin proiectul cu fonduri europene „Răspunsul eficient salvează vieți”.

La final au fost prezentate autospecialele și echipamentele cu care pompierii intervin în sprijinul populației și au fost organizate o serie de exerciții demonstrative.

Politica