sâmbătă, noiembrie 23, 2024

Ultima ora

Sport

Water Park-ul, prelungit până la toamnă. Consilerii PNL, împotriva măsurii

Consilierii PNL au reclamat, joi, în cadrul ședinței ordinare a Consiliului Local, decizia executivului de a prelungi din nou, până la 30 octombrie, contractul de finanțare pentru Water Park-ul din Lunca Jiului, pentru a nu se pierde finanțarea europeană alocată până la data de 31 decembrie 2015, aceștia fiind convinși că proiectul oricum nu va fi gata nici până la acea dată. Inițial, prelungirea fusese făcută până la 30 aprilie, însă acest termen nu a dat siguranță pentru ca documentația de intrare în legalitate și proiectul în sine să fie gata. Viceprimarul Mihail Genoiu a explicat situația de la Water Park și le-a garantat consilierilor că la acest obiectiv se va tăia panglica mai repede de luna octombrie și că la vară craiovenii vor putea merge să facă baie aici, prezentând și adresa prin care se solicită eliberarea noii autorizații de construire, a cărei documentație a fost depusă în data de 22 februarie la Primăria Craiova. Chiar dacă au spus că există riscul ca locuitorii Craiovei să plătească banii europeni pierduți dacă nu se respectă termenul contractului de finanțare, consilierii PNL au votat împotriva prelungirii acestuia, însă proiectul a trecut, în cele din urmă, majoritar fiind votul celorlalți consilieri.

Consilierii locali au avut, joi, pe masă, un proiect de hotărâre pentru o a doua prelungire a contractului de finanțare de la Water Park, până la data de 30.10.2017. Inițial, proiectul fusese prelungit până la data de 30.04.2017, însă executivul nu a dorit să își asume riscul ca acesta să nu se încheie la timp, deși, conform muncipalității, nu mai sunt multe lucruri de făcut. Ceea ce a mai prelungit „agonia” la acest proiect a fost documentația pentru autorizația de intrare în legalitate a lucrărilor de la acest obiectiv.

Consilierii PNL s-au arătat nemulțumiți de această decizie și, parcă proiectând realitatea și fiind capabili să vadă în viitor, au spus că, deși va exista această prelungire, asta nu înseamnă că proiectul va fi gata și că executivul trebuie să pună deoparte suma echivalentă cu cea venită de la Uniunea Europeană până la data de 31 decembrie 2015, pentru a acoperi întregul cost al proiectului.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Trebuie pregătită suma amintită mai sus pentru cel mai rău caz”

Astăzi discutăm despre nefericita situație a proiectului Water Park, o situație în care trebuie să recunoaștem cu toții că am fost aduși de către fosta administrație Lia Olguța Vasilescu împreună cu PSD, și face parte dintr-o grea moștenire pe care fostul primar a lăsat-o primarului interimar. Practic, termenul de finalizare al acestui proiect este 30 aprilie. Astăzi știm cu toții că nu avem nicio șansă să ne ținem de acest termen de finalizare. Asta înseamnă că, din banii craiovenilor, trebuie să plătim 24.348.000 de lei. Vreau să vă rog să analizăm astăzi atât situația de astăzi cât și situația de peste 180 de zile”, a spus consilierul PNL, Marian Vasile, care a zis că nu s-ar fi ajuns aici dacă administrația mergea pe teren să verifice lucrările.

Chiar dacă ADR ne va păsui 180 de zile, nu înseamnă că se va putea face în acest termen și că trebuie pregătită suma amintită mai sus pentru cel mai rău caz (…) Sunt 90% șanse ca la sfârșitul anului primarul care va fi ales în vară să plătească 24 de milioane din buzunarul craiovenilor. În consecință, noi nu vom vota această hotărâre pentru că suntem convinși că mașinăria PSD+ALDE+PMP va funcționa și acest proiect va trece, dar nu vom vota ca semnal de alarmă că ne trebuie mult mai multă responsabilitate. Trebuie să avem grijă de banii craiovenilor”, a mai spus Marian Vasile.

La rândul său, colegul Flavius Sirop a spus că se consideră mințit și că situația i se pare absurdă și aberantă.

Vreau să vă amintesc că, în vară, căutam cu toții salvamari. Știți că am mai glumit o dată pe subiectul acesta, mai avem puțin și dădeam drumul la Water Park și nu aveam salvamari. Acum se pare că suntem mai departe decât în vară cu acest proiect și venim cu încă o prelungire. Mi se pare absurd, aberant, mi se pare că s-a pierdut foarte mult cu acest proiect, mi se pare că o să se piardă foarte mulți bani și consider că am fost mințiți, noi, consilierii locali, și nu mai vorbesc, și craiovenii. Pe cale de consecință, noi nu vrem să girăm încă o dată acest lucru, o să votăm împotrivă”, a spus Sirop, completând cu faptul că, atunci când a văzut proiectul de prelungire pe ordinea de zi, i s-a părut o glumă proastă.

waterpark

Documentația pentru autorizația de intrare în legalitate a ajuns miercuri la primărie

Viceprimarul Mihail Genoiu, care are și funcția de primar interimar, a explicat în detaliu mersul lucrărilor și motivele care au dus la această intârziere. Acesta a spus că este foarte sigur de faptul că Water Park-ul va fi gata la timp.

Eu pot să vă spun, ca un om care cunoaște foarte bine această problemă din toate punctele de vedere, că este singurul moment în care eu vă spun la modul foarte sigur că Water Park-ul se va finaliza. Și se va finaliza foarte repede. De ce vă spun asta? Pentru că tot ceea ce a ținut pe loc Water Park-ul nu au fost probleme, așa cum au invocat anumiți colegi, de urmărire în șantier a activității de către personalul primăriei, ci au fost probleme de fraudă care fac obiectul unui dosar penal instrumentat de DNA – Serviciul Teritorial Craiova și care face obiectul unui dosar penal trimis în instanță la Tribunalul Dolj. Acest dosar penal incriminează o singură persoană din cadrul Primăriei Craiova pentru neglijență în serviciu și nu incriminează sub nicio formă autoritatea publică (…) Dacă mă întrebați pe mine, nu aș fi finanțat acest proiect, pentru că el a fost din capul locului gândit cu probleme care, toate aceste probleme, au trebuit lămurite și rezolvate pe durata derulării acestei investiții”, a spus Genoiu, precizând că studiul de fezabilitate a avut probleme din naștere.

Primăria Craiova s-a înscris ca parte civilă în dosar cu suma de aproximativ 2,3 milioane de lei, sumă consemnată ca garanție de la una dintre firmele constructoare implicată în dosar, a reamintit viceprimarul. Acesta a anunțat și că, în cursul zilei de miercuri, a sosit la Primăria Craiova și documentația autorizației pentru intrarea în legalitate a obiectivului, care a fost necesară, printre altele, odată cu schimbarea legislației în ceea ce privește securitatea la incendiu.

La ora aceasta, am în față adresa documentației pentru autorizația de intrare în legalitate. Nu am vrut să vin cu cărucioare, dar vă garantez că este enormă, pentru că întârzierea care s-a întâmplat în această autorizație de construcție s-a întâmplat din cauza acestei modificări a Legii 50. Legea 50 prevede, la această oră, depunerea în integralitate a documentației de execuție, inclusiv detaliile de execuție, ceea ce a însemnat zeci și sute de planșe foarte mari cu tot ceea ce înseamnă la ora asta la Water Park. Este datată din 22.02.2017, cu adresa înaintată de Drum Concept. În aceeași zi se depune și cererea de autorizație de construcție pentru intrarea în legalitate. Sunt documente, nu am nicio legătură cu ele, nu le-am făcut eu azi-noapte și nici nu le-am dirijat să intre. Dacă era după mine, trebuia să intre cât mai în urmă, dar ieri (miercuri – n.r.) au intrat în primărie”, a precizat Genoiu.

Trei rânduri de documentații depuse pentru legalitate

Acesta a spus că, în momentul de față, sunt în desfășurare trei etape: „o documentație transmisă la ISU, una la Direcția de Urbanism care verifică tot ceea ce înseamnă documentație la ora aceasta, având în vedere că ceea ce vor recepționa peste câteva săptămâni trebuie să fie identic cu terenul și cu planșele. Să nu vă închipuiți că este foarte simplu să facă aceste verificări. Mai este și o documentație la ISC, pentru a-și da inclusiv ei avizul, iar asta este o noutate. Acestea sunt motivul pentru care v-am solicitat prelungirea termenului din 30 aprilie în 30 octombrie. Nu pot să garantez, nu voi pune niciodată presiune pe Direcția de Urbanism să verifice mai repede aceste planșe. Nu vreau decât un singur lucru: să le verifice corect! Să nu existe niciun fel de suspiciune! Asta este tot ceea ce le cer, motiv pentru care prelungirea termenului nu este decât o măsură de siguranță în situația în care una dintre aceste autorități, ISU, ISC, vor constata în documentație anumite neconcordanțe. Tot ce ține de constructor la ora aceasta este la nivel de zile de executat”, a mai precizat viceprimarul.

Acesta a mai completat cu faptul că cererea de prelungire a termenului contractului de finanțare nu are nicio legătură cu contractul de execuție și că, în proporție de 99,99%, craiovenii vor face baie în Water Park în această vară, punctând și cu faptul că firmele constructoare vor plăti penalități pentru întârzierile nejustificate.

Deși au comentat că cetățenii vor trebui să plătească și partea de bani europeni pentru Water Park dacă se pierde finanțarea, consilierii PNL au votat împotriva prelungirii termenului contractului de finanțare. Cu toate astea, proiectul a trecut de vot, iar Water Park-ul are răgaz să se încheie cu totul până la 30 octombrie anul acesta.

Water Park – finanțare, anchete, salvamari

Reamintim că autorizația de construire pentru Water Park-ul din Craiova a fost anulată în luna august anul trecut de către municipalitate, pentru a se face intrarea în legalitate a întregului Water Park și pentru a se putea face recepția finală. Reprezentanții municipalității explicau, la acea vreme, că era vorba despre niște lucrări suplimentare pentru care nu s-ar fi putut da doar dispoziții de șantier, având în vedere schimbarea legislației privind securitatea la incendiu.

În ceea ce privește salvamarii, din cele opt posturi necesare pentru buna funcționare a parcului acvatic, Primăria Craiova a găsit deja trei. Celelalte posturi urmează să fie scoase la concurs în continuare, în perioada următoare.

În momentul de față, Water Park-ul din Lunca Jiului face obiectul unei anchete DNA, în contextul în care societatea Polystart, parte a consorțiului de firme care au câștigat licitația, ar fi decontat lucrări pe care nu le-ar fi realizat la una dintre clădirile componente ale complexului. Primăria Craiova s-a constituit ca parte civilă în acest dosar, cu suma de circa 500.000 de euro, pentru a recupera prejudiciul de la inculpaţii din dosar.

În ceea ce privește finanțarea, un proiect cu fonduri europene, la Water Park nu va fi totul decontat până la apariția autorizației de intrare în legalitate. Reamintim că valoarea contractului de execuție pentru parcul acvatic este de 65.080.000 de lei fără TVA, și a fost adjudecat de consorțiul de firme Delta ACM – Polystart – UTI.

Conform datelor din proiectul de hotărâre supus joi votului consilierilor locali, din valoarea totală a proiectului de 84.838.109,64 de lei, a fost achitată suma totală de 70.242.389,10 de lei inclusiv TVA. Sumele se împart în mai multe categorii.

„64.858.263,20 lei – contravaloare lucrări executate, din valoarea totală a contractului de lucrări de 80.699.200,00 lei; 53.921,92 lei – contravaloare servicii dirigenţie şantier, din valoarea totală a contractului de 72.835,81 lei; 1.159.738,08 lei – contravaloare servicii proiectare; 436.272,74 lei – cheltuieli pentru asigurarea utilităţilor obiectivului (energie CEZ, Distrigaz şi branşament apă); 400.157,93 lei – contravaloare cote către ISC; 4.275,72 lei – publicitate obligatorie a proiectului; – 3.327.553,01 lei – consemnare prejudiciu recuperat la dispoziţia DNA; 2.206,50 lei – avize”, se arată în raport.

Politica