luni, decembrie 23, 2024

Ultima ora

Sport

Doi olteni acuzați de abuz în serviciu, achitați încă de luna trecută

Doi inculpaţi condamnaţi de Judecătoria Slatina pentru abuz în serviciu au fost achitaţi de Curtea de Apel Craiova, după ce această infracţiune a fost dezincriminată în parte de o decizie a Curţii Constituţionale, potrivit prim-procurorului Parchetului Olt Anca Anuţa.

Prim-procurorul Parchetului Olt, Anca Anuţa, a declarat, miercuri, că este vorba de o decizie pe care instanţa din Bănie a luat-o încă de luna trecută. Ea a arătat că inculpaţii fuseseră condamnaţi de instanţa de fond, înainte de decizia Curţii Constituţionale prin care a fost redefinit abuzul în serviciu. „Pe decizia de neconstituţionalitate, raportat la abuzul în serviciu, chiar am avut un rechizitoriu al Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt – cred că sesizasem instanţa în 2014-2015 – cu o soluţie de condamnare la nivel de judecătorie, iar la Curtea de Apel Craiova s-a dispus achitarea a doi inculpaţi. Este vorba de o decizie de luna trecută, cred. Soluţia a fost fundamentată pe decizia de neconstituţionalitate. Este o muncă ce se soldează şi cu astfel de rezultate, dar nu este imputabil nimănui câtă vreme are la bază decizia de constituţionalitate. În momentul în care s-a făcut trimiterea în judecată, s-a obţinut prima condamnare la fond, textul de lege era în vigoare în forma anterioară. Noi încercăm să evităm achitarea inculpaţilor pe motive imputabile, nu pe astfel de dezincriminări”, a explicat Anca Anuţa.

Şefa procurorilor olteni a mai arătat că nu este pentru prima dată când apar soluţii de achitare, după ce legile penale au fost modificate. „Am mai avut astfel de situaţii. De pildă, anul trecut au fost şase inculpaţi achitaţi, toţi la Parchetul de pe lângă Judecătoria Slatina, iar doi dintre ei au fost achitaţi ca urmare a modificărilor intervenite la Codul Penal în cazul infracţiunii de vătămare corporală din culpă. Se trimisese în judecată în formatul anterior modificărilor, iar ulterior s-a considerat infracţiune doar situaţia în care victima are mai mult de 90 de zile de spitalizare, în condiţiile în care nu există alcoolemie”, a declarat procurorul.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Dosarele în lucru – clasate, achitare în cazul celor din instanţă

Anca Anuţa a mai spus că toate dosarele pe care procurorii olteni le au în lucru pe abuz în serviciu vor fi clasate, în timp ce în cazul celor trimise deja în judecată se va da achitare. „Mai avem dosare în lucru cu abuzul în serviciu, aşa cum era el definit înainte de decizia Curţii Constituţionale. În momentul în care le soluţionăm şi sunt la noi, în faza de urmărire penală, se va da clasare. În situaţia în care sunt pe rolul instanţei, probabil că se va dispune acea soluţie de achitare”, a mai afirmat şefa Parchetului Olt. Mai sunt astfel de dosare, dar nu vă pot spune în concret câte, pentru că ar însemna să luăm dosarul şi să analizăm. La Parchetul de pe lângă Tribunalul Olt sunt foarte puţine astfel de dosare pentru că nu sunt de competenţa noastră. Abuzul în serviciu este de competenţa Parchetelor ordinare. Noi am preluat doar dosarele complexe şi cu conexiune raportat la Legea 78, conexe infracţiunilor de corupţie, îndeosebi frauda în domeniul achiziţiilor publice”, a declarat Anca Anuţa.

Şefa Parchetului Olt spune că procurorii se pot sesiza din oficiu, dacă denunţul va fi limitat la şase luni

Prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt, Anca Anuţa, a declarat, miercuri, că activitatea anchetatorilor nu va fi obstrucţionată, dacă până la urmă va intra în vigoare prevederea OUG 13/2017, trimisă în Parlament, care spune că denunţul nu va mai fi luat în calcul dacă fapt vizată este mai veche de şase luni.

Anca Anuţa spune că procurorii au şi posibilitatea să se sesizeze din oficiu, în baza unei informaţii primite, chiar dacă nu mai este vorba despre denunţ. „Noi nu prea am avut astfel de situaţii (denunţuri – n.red.), dar nu ştiu cât de mult ar putea să afecteze prevederea cu şase luni de la faptă. Eu, ca şi organ de urmărire penală, mă pot sesiza şi din oficiu. Am o informaţie şi chiar dacă acel denunţ este mai târziu, pot să închei proces verbal de sesizare din oficiu, pe surse. Eu, una, aşa aş vedea lucrurile şi nu cred că asta este problema majoră”, a declarat, miercuri, prim-procurorul Parchetului Olt.

Conform Ordonanţei de urgenţă pentru modificarea şi completarea Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală 13/2017, iniţiat de Ministerul Justiţiei, denunţurile vor fi valabile doar dacă sunt făcute în termen de şase luni de la data comiterii faptei reclamate. Ordonanţa a fost abrogată, în urma unor proteste, fiind trimisă în Parlament sub forma unui proiect de lege.

 

sursa foto: gazetanoua.ro

Politica