În timp ce şapte persoane au fost citate la sediul Poliţiei Locale Târgu Jiu, după ce au postat pe facebook comentarii la adresa unui echipaj mixt de ordine publică, primarul interimar al municipiului, Aurel Popescu a anunţat că iniţiază o campanie de informare şi prevenţie privind conduita pe reţelele de socializare.
“După ce am cerut lãmuriri de la Poliţia Locală am decis ca începând de mâine (n.r. luni) să iniţiem o campanie mai amplă de informare şi prevenţie a populaţiei din Târgu Jiu cu privire la riscurile la care se expun cei care încalcă legislaţia în vigoare privind acţiunile şi conduita în spaţiul public. Atenţie ! Reţelele de socializare sunt declarate spaţii publice. Invitaţiile făcute unor persoane sunt emise în acest sens. Mai exact pentru a li se comunica posibile sancţiuni pe care le riscă în situaţia în care au o conduită neadecvată în spaţiul public. Reamintesc că până acum nu a fost sancţionată nicio persoană pentru acest tip de abatere. Respect dreptul la liberă exprimare aşa cum prevede art. 10 CEDO, cu tot cu obligaţiile ce decurg din legislaţia naţională şi europeană. Dezaprob abordările jignitoare, mai ales pe Facebook, unde unele persoane gândesc că pot face şi spune orice fără să fie sancţionate. Precedentul există în mai multe judeţe din ţară. Sunt adeptul discuţiilor constructive şi consider că o atitudine civilizată în orice problemă poate conduce la găsirea de soluţii”, a scris, pe facebook, Aurel Popescu.
Şapte persoane au fost citate la sediul Poliţiei Locale Târgu Jiu după ce au postat pe facebook comentarii, pe care Poliţia Locală le consideră jignitoare.
Una dintre cele şapte persoane a postat săptămâna trecută un filmuleţ pe facebook în care era prezentat un echipaj de ordine publică, format dintr-un poliţist local şi unul din cadrul Poliţiei Municipale Târgu Jiu, în timp ce efectua o depăşire pe linie continuă. Filmarea a atras o serie de comentarii, unele dintre acestea fiind considerate jignitoare de către conducerea Poliţiei Locale.
„Imaginile erau însoţite de comentarii din care reieşea faptul că echipajul nu are voie să folosească semnalele acustice şi luminoase, iar alţi internauţi au postat comentarii ce au dus la denigrarea instituţiei. Este vorba despre şapte persoane cărora le-au fost trimise citaţii pentru a se prezenta, în zilele următoare, la sediul Poliţiei Locale Târgu Jiu”, a precizat Alexandra Petriţa, purtător de cuvânt al Poliţiei Locale.
Conform sursei citate, cele şapte persoane au încălcat normele de convieţuire sociale, prevăzute de Legea nr.61/1991.
“Având în vedere motivarea Curţii de Apel Târgu Mureş cât şi a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie din Dosarul nr. 144/43/2012 prin decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie nr. 4546/ 27 noiembrie 2014 au hotărât că profilul personal pe Facebook chiar dacă este accesibil doar prietenilor, adică unui grup restrâns de persoane, tot public este, oricare dintre prieteni putând distribui informaţiile postate de titularul paginii, aspecte pe care reclamantul le cunoaşte. Un mesaj care, spus pe stradă (deci într-un loc public), constituie o faptă ilicită, va avea aceleaşi consecinţe juridice şi dacă va fi postat pe Facebook. Reţeaua de socializare Facebook nu poate fi asimilată unei căsuţe poştale electronic, mesajul fiind lansat undeva “la liber”, urmând ca el să ajungă la toţi cei care, pe baza algoritmilor de funcţionare ai reţelei sociale, îl vor recepţiona”, se arată într-un comunicat al Poliţiei Locale Târgu Jiu.