luni, decembrie 23, 2024

Ultima ora

Sport

Medicii de familie din Craiova spun că ar putea închide cabinetele. Motivul: chiria a fost mărită

Aproape 200 de cabinete ale medicilor de familie din Craiova s-ar putea închide după ce Consiliul Local a majorat redevența de 50 de ori. Majoritatea medicilor de familie craioveni funcționează în cabinete medicale în baza unui contract de concesiune, iar până de curând plăteau o chirie în valoare de 1 euro/mp/an. Spațiile cu această destinație aparțin municipalității, iar de curând, în baza unei hotărâri, Consiliul Local Craiova a decis majorarea chiriei, stabilind suma de 3,50 euro/mp/lună, punând în sarcina medicilor plata acestei sume retroactiv, începând cu 1 ianuarie 2016. Adriana Dogaru, președintele Societății de Medicină de Famile Dolj spune că, în această situație, multe dintre cabinete se vor închide pentru că medicii nu-și vor putea permite plata acestei sume.

“Anul acesta fiscal va fi foarte greu pentru medicina de familie pentru că s-au introdus noi taxe și dacă ne-a crescut și chiria, s-ar putea, cei care au pacienți mai puțini să nu mai poată exista ca și cabinet. În această situație sunt 170 de cabinete de medici, în Craiova vorbesc, ale primăriei. În funcție de locație, chiria s-a mărit de vreo 40-50 de ori față de ce se practica până acum. Nu ne-am așteptat din partea primăriei să crească atât de mult redevența, ne-a luat foarte din scurt cu redevența asta mărită, având în vedere că desfășurăm o activitate socială prin care ajutăm populația și avem grijă de ea, nu suntem societate comercială care să câștigăm bani”, a declarat pentru Jurnalul Olteniei, Adriana Dogaru, președinta Societății de Medicină de Famile Dolj.

Chiria, percepută retroactiv

Policlinica Buna Vestire Craiova

De asemenea, reprezentanta medicilor de familie din Dolj spune că medicii sunt obligați să plătească retroactiv chiria, la nivel majorat, începând cu 1 ianuarie 2016 și consideră ca fiind ilegală acestă măsură, sens în care a făcut o solicitare către primărie pentru a i se explica legalitatea acesteia.

“Suntem obligați acum să plătim și majorări din urmă, începând cu 1 ianuarie 2016. Nu e legal! Eu am făcut o hârtie scrisă către primărie și exact asta am întrebat de ce retroactivitatea sumei când acordul părților e cel mai important la un contract, ieri a fost Comisia Juridică, astăzi e Consiliul, poate primesc un răspuns după ce discută”, a mai spus președinta Societății de Medicină de Familie Dolj.

Procesul de vânzare a spațiilor a fost oprit

CL Craiova a majorat redevenţa pentru medicii de familie în baza unui raport de evaluare întocmit de firma Rova Partners SRL, care a estimat valorile de piaţă, fără TVA, ale nivelului minim al redevenţei pentru cele 11 imobile ce aparţin domeniului privat al municipiului Craiova în care se desfăşoară activităţi medicale. Președintele Societății Medicilor de Familie spune că în urmă cu câțiva ani s-a pus problema vânzării acestor spații, cabinetele au fost trecute din domeniul public în domeniul privat al municipiului, iar acum, acest proces de vânzare al cabinetelor către medicii de familie s-ar fi oprit.

“Procesul de cumpărare al acestor cabinete e aprobat, e făcută evaluarea, dar s-a oprit la momentul 2010, s-au vândut primele apartamente, iar restul așteptăm de atunci și nu ne mai cheamă, deși legea e în vigoare, hotărârea de consiliu de vânzare e în vigoare, dar nu mai dau curs, nu știu de ce, deși la București se raportează că suntem în curs de vânzare. Oricum, vă dați seama că nici asta nu este o variantă foarte bună pentru noi, dar decât să plătim o redevență mai bine le cumpărăm pentru că oricum cabinetele sunt încurcate, suntem mai mulți medici și destinația n-o putem schimba, sunt niște impuneri pe care le face legea de vânzare a cabinetelor, dar decât să nu avem siguranța locului în care lucrăm, vă dați seama că toți am prefera să le cumpărăm”, a precizat Adriana Dogaru.

Politica