sâmbătă, noiembrie 23, 2024

Ultima ora

Sport

Condamnat cu suspendare, după ce și-a recunoscut faptele în dosarul „Waterpark”

Un craiovean cercetat separat în dosarul fraudelor cu fonduri europene de la Waterpark Craiova, a fost condamnat de judecătorii Tribunalului Dolj la 3 ani de închisoare cu suspendare pentru luare de mită și spălare de bani și 90 de zile de muncă în folosul comunității. Acesta a recunoscut comiterea faptelor și a încheiat cu procurorii DNA – Serviciul Teritorial Craiova un acord de recunoaștere a vinovăției, acord admis de instanță la începutul acestei săptămâni. Reamintim că nouă persoane și trei societăți comerciale au fost trimise în judecată, la sfârșitul lunii noiembrie, pentru un prejudiciu de peste 1,2 milioane euro în cazul Waterpark-ului din Craiova.

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Craiova au anunțat că au dispus sesizarea instanţei de judecată, cu acordul de recunoaştere a vinovăţiei încheiat de Daniel Mihăiță Radu  cu privire la săvârşirea infracţiunilor de complicitate la luare de mită şi complicitate la spălare de bani în dosarul Waterpark. Acesta a fost cercetat separat și a recunosut totul în fața procurorilor anticorupție. Potrivit DNA Craiova,  în perioada 2013 – 2014, inculpatul Radu Mihăiţă Daniel, în calitate de angajat al unei societăţi comerciale, la solicitarea inculpaţilor Dobre Cristian şi Luis Guilherme Gomes de Almeida, a mijlocit negocierea sumei de bani pretinsă şi primită ulterior ca mită de inculpatul Romanescu Cezar Răzvan pentru ca acesta, în calitate de reprezentant al S.C. PROJECT THC S.R.L., să nu îşi exercite în mod corespunzător îndatoririle legale şi contractuale asumate faţă de Primăria Craiova, beneficiarul investiţiei „Craiova Waterpark” şi astfel să favorizeze interesele ilicite patrimoniale ale S.C. POLYSTART IMPEX S.R.L.
În acelaşi scop, inculpatul Radu Mihăiţă Daniel a intermediat încheierea între S.C. POLYSTART IMPEX S.R.L. şi S.C. PROJECT THC S.R.L. a unui contract fictiv având ca obiect prestări servicii, în valoare de 242.536 lei fără TVA, cunoscând că serviciile menţionate drept obiect al contractului nu vor fi executate efectiv şi că prin acesta s-a urmărit doar să se creeze o aparenţă de legalitate a sumelor de bani pretinse şi primite de dirigintele de şantier cu titlu de mită, pentru neexercitarea corespunzătoare a atribuţiilor sale contractate cu beneficiarul proiectului.
Acordul a fost înaintat Tribunalului Dolj, instanță care, pe 16 ianuarie a.c., l-a admis și l-a condamnat pe bărbat la 3 ani de închisoare cu suspendare pe durata unui termen de încercare de 4 ani și 90 de zile de muncă în folosul comunității:  „Admite acordul de recunoaştere a vinovăţiei încheiat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Craiova cu inculpatul Radu Mihăiță Daniel. Condamnă inc. Radu Mihăiță Daniel la pedeapsa principală de 2 ani închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la luare de mită. Condamnă inc. Radu Mihăiță Daniel la pedeapsa principală de 2 ani și 4 luni închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la spălare de bani. Contopeşte cele două pedepse stabilite mai sus şi aplică inculpatului Radu Mihăiță Daniel pedeapsa principală cea mai grea de 2 ani şi 4 luni închisoare la care se adaugă un spor de o treime din cuantumul celeilalte pedepse stabilite care este de 8 luni închisoare, rezultând în final pedeapsa principală de 3 ani închisoare. Dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe durata termenului de încercare de 4 ani. Inculpatul Radu Mihăiță Daniel va presta pe parcursul termenului de supraveghere o muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 90 zile la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Dolj”,  se arată în hotărârea instanței.
Reamintim că, la sfârșitul lunii noiembrie s-a înregistrat pe rolul Tribunalului Dolj dosarul în care procurorii din cadrul DNA – Serviciul Teritorial Craiova au dispus trimiterea în judecată a nouă persoane şi trei societăţi comerciale în dosarul fraudelor cu fonduri europene de la Waterpark Craiova, în care prejudiciul este estimat la peste 1,2 milioane euro.Este vorba despre  Cristian Dobre, asociat majoritar în cadrul SC Polystart Impex SRL,  Luis Guilherme Gomes de Almeida, administrator al SC Polystart Impex SRL,  Cezar Răzvan Romanescu, la data faptelor diriginte de şantier şi reprezentant al SC Project THC SRL,  Viorel Florescu, la data faptei manager tehnic construcţii civile, desemnat prin dispoziţie a primarului municipiului Craiova în echipa de implementare a proiectului,  Tudor Răgălie, arhitect,  Mariana Sabău  şi  Gheorghe Gavrilă, inginer structurist respectiv verificator al proiectului tehnic „Craiova Waterpark”,  Marius Florin Romanescu  şi  Irina Liliana Cojocaru. În plus, au fost inculpate şi societăţile comerciale implicate în lucrări, respectiv  SC Polystart Impex SRL, SC Project THC SRL şi SC IDP Proiect SA. Dosarul este acum în camera preliminară.

Politica