Persoanele care nu au promovat concursul de directori organizat de Ministerul Educaţiei, în toamna anului trecut, dar au ocupat anterior funcţiile respective, pot fi numite pe aceste posturi, până la organizarea unui nou concurs.
În urma desfășurării concursului de directori de școli, la nivelul judeţului Dolj, 88 de directori au fost respinși, iar 218 dintre ei au fost promovaţi. La concurs au participat 457 de persoane. Candidaţii promovaţi pe mai multe funcţii au depus, atunci, la Inspectoratul Școlar Judeţean Dolj, în scris, opţiunea pentru o singură funcţie. După exprimarea opţiunii scrise, fiecare funcţie rămasă vacantă a fost ocupată de următorul candidat admis la concurs. Dacă nu a existat un alt candidat admis, funcţia respectivă a rămas vacantă.
Decizia numirii în funcţia de director a persoanelor care nu au promovat concursul a fost luată de noul ministru al Educaţiei, Pavel Năstase, în urma sesizărilor pe care le-a primit din partea Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării, potrivit cărora constituie discriminare o notă a fostului ministru Mircea Dumitru, prin care se interzicea ca, în funcţiile de director şi director adjunct rămase vacante după concurs, să fie numite persoane care au ocupat aceste funcţii în şcolile respective şi nu au participat la concurs, precum şi persoanele care s-au prezentat la concurs, dar nu au fost admise.
Numirea directorilor se va face de către inspectorul general, cu avizul consiliului de administraţie al Inspectoratului.
„Pot fi numite și persoanele care până la data concursului au ocupat funcţii de director sau de director adjunct în unitatea de învăţământ respectivă și nu au participat la concurs sau au participat la concurs, dar nu au fost admise”, se arată în adresa numărul 24.187 din 6.01.2017, aprobată și semnată de noul ministru Pavel Năstase, precum și de secretarul de stat în Ministerul Educaţiei, Liviu Pop.
Un nou concurs pentru directorii de școli ar putea fi organizat până la finalul acestui an şcolar.