sâmbătă, noiembrie 23, 2024

Ultima ora

Sport

Zeci de elevi ai Școlii Sfântul Mina din Craiova l-au primit pe Moș Nicolae cu colinde. Moșul le-a adus, și în acest an, daruri

Zeci de copii de la Școala Gimnazială Specială Sfântul Mina din Craiova l-au așteptat, luni seara, pe Moș Nicolae. Copiii l-au întâmpinat pe Moș într-o atmosferă de basm, au organizat o petrecere, au recitat poezii și au ascultat colinde. Și pentru că au fost cuminți, pe parcursul anului, Moșul i-a răsplătit pe măsură: au primit dulciuri, tablete, dar și articole vestimentare.

“Este deja o tradiție la noi, la Sfântul Mina, ca pe cinci seara să vină Moș Nicolae. De data aceasta Moș Nicolae nu a venit cu nuielușe, de data aceasta a venit cu cadouri, cu ciocolate, cu fulare, primite de la prieteni care știu că elevii de la Sfântul Mina se bucură și chiar dacă noi le oferim tot ce trebuie, totdeauna când primesc cu asemenea ocazii, pentru ei e un prilej în plus de a se bucura. În cămin, la momentul acesta, sunt 67 de copii, dar pe lângă copiii care sunt din cămin sunt și copii externi, copii cu părinți, copii pe care îi avem școlarizați la domiciliu. La petrecerea noastră o să vină și Bianca Roman, o fetiță de care eu mă ocup din clasa I și acum este în clasa a IX-a. În cadrul proiectului pe care noi îl avem, avem 20 de tablete și vor ajunge la copii”, a spus Eugenia Pascu, directoare Școala Gimnazială Specială Sfântul Mina.

De organizarea petrecerii s-au ocupat elevii școlarizați în această unitate, ei au împodobit bradul, au ales muzica și l-au așteptat nerăbdători pe Moș.

Policlinica Buna Vestire Craiova

“Copiii, astăzi, au avut sarcina ca de la prima oră să se ocupe, să pună bradul, să-l caute unde este în magazie, să caute beteala pentru brad, globulețele, ei s-au ocupat de tot, ei au organizat petrecerea. Noi avem datoria morală, cred că toți, și cred că atunci când o să înțelegem care-i rostul nostru al societății și cât de importanți sunt acești copii și că noi suntem răspunzători, noi suntem mama și tata, atunci, întradevăr, nu vom mai avea copii pe care să-i vedem cerșind la colț sau copii care să termine școala și să ajungă din nou pe stradă. E datoria noastră să le arătăm ce înseamnă familia, ce înseamnă căldura părintească. Îi certăm când este cazul, dar trebuie să-i și iubim cu toate ocaziile. Cel mai mic copil de la noi are trei ani și mama m-a rugat să-l aducă după vacanța aceasta, să rămână și peste noapte și bineînțeles că am acceptat. Și părinții mai rămân și dorm uneori la noi pentru că suntem o familie, e familia lor, e casa lor și atunci nu poți să refuzi unui părinte să rămână să vadă condițiile în care își lasă copilul. Avem și părinți cu copii care abia așteaptă cadourile. Anul trecut, au primit păpuși, mașinuțe, dar jucăriile a doua zi nu mai erau și anul acesta m-am gândit că tot stăm în tricouri, dezbrăcați, nu ne place să fim gros îmbrăcați pentru că avem căldură, am zis ca măcar fulare șmechere să avem la gât. Să ne vedeți acum când ne-om pune toți fularele și facem o poză de grup”, a mai zis Eugenia Pascu.

În cadrul școlii Sfântul Mina învață 67 de elevi, însă, pe lângă aceștia, sunt și copii școlarizați la domiciliu, care beneficiază de cursuri predate de cadre didactice specializate. Procesul educațional – terapeutic se adresează copiilor cu deficienţe moderate, grave, severe şi asociate, prin programe specializate şi individualizate. Școala asigură evaluarea psihopedagogică şi educaţională şi promovează participarea elevilor în competiţii şcolare de specialitate, sportive şi artistice.

“Sunt unul dintre oamenii care a luptat pentru școlarizarea la domiciliu pentru copii. La momentul acesta, la Școala Gimnazială Sfântul Mina sunt 24 de școlarizați la domiciliu. Chiar astăzi a apărut Ordinul 5085/2016 care reglementează școlarizarea la domiciliu. Îl așteptam de mult timp. Avem patru ore pe săptămână pentru copii de la ciclul primar, șase ore pe săptămână pentru copii de la ciclul gimnazial și pentru copii de ciclul liceal, opt ore pe săptămână. Diferența dintre ce era înainte și ce este acum, după această nouă metodologie, este că trebuie să li se încheie situația școlară la toate disciplinele. Înainte erau doar anumite obiecte pe care le făceau copiii școlarizați la domiciliu. Acum, acel cadru didactic desemnat de Consiliul de Administrați, după ce are orientare școlară de la comisia din cadrul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională (CJRAE), merge la copil, sau, nu mai este obligatorie prezența, sunt situații în care un copil poate să vină să participe, în măsura în care el poate, la anumite activități pentru că asta înseamnă să-l integrezi, să nu-l marginalizezi”, a precizat directoarea școlii.

 

 

Politica