luni, decembrie 23, 2024

Ultima ora

Sport

„Sărutul şi îmbrăţişarea nu transmit HIV. Ignoranţa o face”

Sute de persoane din Dolj trăiesc cu maladia SIDA (Sindromul Imunodeficienţei Dobândite) sau HIV (Virusul Imunodeficienţei Umane). SIDA este una dintre cele mai grave boli, având dimensiuni catastrofale în toată lumea. Boala acţionează asupra organismului prin distrugerea progresivă a sistemului imunitar, iar odată ce îşi pierde capacitatea de autoapărare, organismul cedează. Foarte multe persoane nu fac diferenţa între HIV şi SIDA, iar acest lucru poate avea consecinţe grave. HIV şi SIDA sunt două lucruri destul de diferite. HIV este virusul imunodeficienţei umane, care poate duce la apariţia SIDA sindromul imunodeficienţei dobândite. Dacă eşti infectat cu HIV (seropozitiv), asta nu inseamnă neapărat că ai şi SIDA, ci doar că virusul o poate cauza la un moment dat. În judeţul Dolj, la sfărşitul anului 2015, se aflau în evidenţă 305 cazuri, din care 189 cu infecţie HIV şi 116 cu boală SIDA. În cursul primelor nouă luni ale anului 2016 au fost înregistrate încă 11 cazuri noi de infecţie cu HIV.

Care sunt noutăţile medicale, la momentul actual

În domeniul tratamentului infecţiei HIV se fac cele mai mari investiţii în descoperirea de tratamente noi, în dorinţa găsirii de soluţii terapeutice pentru pacienţii care dezvoltă rezistenţă la medicaţia anterioară.

Policlinica Buna Vestire Craiova

De curând, Asociaţia Română Anti-SIDA (ARAS) a anunţat că datorită noilor tratamente, persoanele seropozitive tratate nu mai transmit virusul nici măcar în cazul contactelor sexuale neprotejate.

Cu toate că larg validată ştiinţific, este o informaţie care îşi croieşte anevoios calea spre publicul larg, şi anume că o persoană seropozitivă aflată sub tratament nu mai transmite virusul. Medicamentele antiretrovirale sunt, astăzi, atât de eficiente, încât fac virusul nedetectabil în sânge şi în fluidele sexuale ale persoanelor infectate. Persoanele seropozitive nu mai transmit, prin urmare, virusul HIV, nici măcar în cazul contactelor sexuale neprotejate”, adaugă sursa citată.

Potrivit preşedintelui asociaţiei franceze AIDES, Aurelien Beaucamp, ceea ce afectează astăzi cel mai mult calitatea vieţii persoanelor seropozitive nu mai e virusul, „ci discriminările zilnice pe care acestea le îndură”.

De teama respingerii, multe persoane se abţin să mai aibă relaţii afective sau sexuale, nu mai îndrăznesc să vorbească despre boala lor, evită săşi ia tratamentul în public. Acestea reprezintă genuri de situaţii care le fac să se închidă într-un fel de autoexcludere, ceea ce este deosebit de dăunător pentru calitatea propriei vieţi şi pentru capacitatea de a avea grijă de propria sănătate”, subliniază Beaucamp.

1 decembrie, Ziua Mondială de Luptă Împotriva HIV/SIDA

Ziua Mondială de Luptă Împotriva HIV/SIDA se celebrează de 28 de ani la data de 1 decembrie şi reprezintă o ocazie a oamenilor de pretutindeni să se unească în lupta împotriva maladiei, să fie solidari cu cei care trăiesc cu boala şi să-i comemoreze pe cei care au decedat în urma acesteia.

Începând cu anul 2011, mesajul campaniei mondiale de luptă împotriva HIV/SIDA este „Sărutul şi îmbrăţişarea nu transmit HIV. Ignoranţa o face”.

În România, la 30 iunie 2016, au fost inregistrate 14.078 persoane infectate cu  HIV/SIDA (21.702 total cumulativ 1985 – 2016).  Principala cale de transmitere a fost heterosexuală. Numărul de cazuri HIV în rândul consumatorilor de droguri injectabile a fost de 20%  în  2015  şi  17,6%  în primele 6 lunii ale anului  2016.  Proporţia de homosexuali fost de 16% în  2015  şi 17,2% în primele 6 luni ale anului  2016. Cele mai multe cazuri noi (6.503 cazuri) au fost înregistrate în grupul de vârstă 25 – 29 ani, urmat de 40-49 ani (2.133 cazuri).

În  2015, pe plan mondial,  un procent estimat de 36.7 milioane de persoane au fost infectate cu HIV, dintre care 1,8 milioane dintre acestea au fost copii.  Aproximativ 150 de milioane de copii  şi adulţi,  din 129 de  ţări cu venituri mici şi mijlocii  au  primit servicii de testare HIV.  17 milioane de persoane care traiesc cu HIV au primit tratament antiretroviral (ART) la nivel global.  Aproximativ 2,1 milioane de persoane au fost recent infectate cu virusul în 2015, iar 35 de milioane de oameni au murit datorită SIDA de la începutul epidemiei, inclusiv 1,1 milioane în 2015

Politica