sâmbătă, noiembrie 23, 2024

Ultima ora

Sport

Maraton, la Universitatea din Craiova

 

Universitatea din Craiova a câştigat, în urma unui concurs la UEFISCDI (Unitatea Executivă pentru Finanţarea Învăţământului Superior a Cercetării, Dezvoltării şi Inovări), proiectul “Maraton pentru UCV”. Prin desfăşurarea acestui proiect se urmăreşte promovarea ofertei educaţionale a instituţiei de învăţământ superior în Regiunea Oltenia.

UEFISCDI este o instituţie publică cu personalitate juridică aflată în subordonarea Ministerului Educaţiei Naţionale şi Cercetării Știinţifice (MENCS) şi are ca scop promovarea calitatii, leadership-ului pentru învăţământul superior, cercetare, dezvoltare şi inovare.

Acest proiect a fost câştigat de către Universitatea din Craiova într-o competiţie la UEFISCDI pe fondul de dezvoltare instituţională, alocat pentru prima dată în acest an de către minister pe bază de concurs. Universitatea din Craiova a avut trei proiecte, numărul maxim pe care putea să-l depună o universitate şi le-a câştigat pe toate trei. Este vorba despre măsuri integrate de creştere a echităţii sociale în rândul elevilor de liceu, în Regiunea Sud-Vest Oltenia în vederea incluziunii sociale şi a accesului la mediul academic al Universităţii din Craiova. Deci, pe scurt spus, promovarea ofertei educaţionale şi promovarea Universităţii din Craiova în Regiunea Oltenia, începând cu acest an, se face prin proiecte câştigate de Universitate. Universitatea din Craiova nu mai alocă niciun leu pentru promovare din bugetul Universităţii, sumele care vor fi cheltuite pentru această promovare vor fi atrase prin proiecte câştigate de către colegii noştri. În acest caz, este vorba despre Centrul de Consiliere şi Orientare în Carieră”, a spus Cezar Spînu, rectorul Universităţii din Craiova.

Policlinica Buna Vestire Craiova

7.000 de beneficiari ai proiectului

Elevi şi studenţi din cele cinci judeţe ale regiunii vor beneficia de consiliere şi vor fi îndrumaţi pentru ca după terminarea studiilor să poată săşi găsească cu uşurinţă un loc de muncă.

Grupul ţintă vizat în acest proiect sunt 7.000 de elevi din cele 5 judeţe ale regiunii, Dolj, Olt, Gorj, Vâlcea şi Mehedinţi. Activităţile proiectului, aşa cum vă spuneam, îşi propun susţinerea imaginii mediului universitar craiovean în rândul liceenilor şi crearea unei relaţii mult mai dinamice de cooperare între mediul universitar şi cel preuniversitar. Încercăm să facem prezentarea ofertei educaţionale şi a Universităţii din Craiova într-o altă formă, avem noul ghid de prezentare al Universităţii din Craiova şi probabil cei prezenţi văd că este cu totul şi cu totul altceva faţă de ce a fost până acum. Elevii participanţi sunt înmatriculaţi în clasele IX-XII, indiferent de domeniu sau de profil. Noi încercăm prin acest proiect să-i şi consiliem pe elevi. Au fost dotate două săli, una la Centrul de Consiliere şi Orientare în Carieră, cealaltă la INCESA, prin acest proiect au fost dotate aceste săli, astfel încât tot mai mulţi elevi de liceu, dar şi studenţi să poată beneficia de această consiliere”, a mai spus Cezar Spînu.

Studenţii, angajaţi prin SRL-ul Universităţii

Universitatea din Craiova plasează forţă de muncă firmelor care doresc să-i angajeze pe studenţi. Instituţia este un intermediar între angajator şi student şi îi consiliază pe studenţi în ceea ce priveşte negocierea unui contract de muncă.

Promovarea nu se face prin pliante, sigur că este bine să avem o prezentare a Universităţii aşa cum arată ea astăzi. Promovarea o fac cei care văd ce e în Universitate şi noi am încercat prin aceste acţiuni să aducem elevii, să aducem profesorii în Universitatea din Craiova, să intre în laboratoare, să intre în cămine, să intre în cantine, să ia contact cu studenţii, să ia contact cu colegii mei. Cererile pentru studenţii noştri sunt din ce în ce mai mari, vom încerca să-i consiliem şi pentru angajare pentru că nu este normal ca un student al universităţii noastre foarte bine pregătit să nu fie consiliat şi să se ducă repede să semneze un contract de muncă pe orice sumă. Printr-o hotărâre a Consiliului de Administraţie, noi, acum două luni de zile, am mărit aria de servicii a S.R.L.-ului Universităţii şi putem plasa forţă de muncă prin acest S.R.L., de fapt ne plasăm studenţii noştri. Am aprobat în Consiliul de Administraţie, acum o lună de zile şi ieri au fost acordate primele burse, burse speciale din venituri proprii Universităţii, nu au legătură cu bursele pe care le dă ministerul, am instituit două tipuri de burse, bursa FoCar şi bursa INCESA”, a spus rectorul.

Măsuri vor fi luate şi pentru prevenirea abandonului şcolar

Am constatat în ultimii ani, în urma analizelor pe care le-am făcut şi ţinând cont de rata de abandon care există, că elevii şi studenţii trebuie consiliaţi din ce în ce mai mult şi mai bine pentru a-şi putea alege viitorul traseu. Universitatea din Craiova, spre deosebire de alte universităţi nu are o rată de abandon a studenţilor foarte mare, la ultima analiză Universitatea din Craiova stă foarte bine vis-à-vis de această rată, adică rata de abandon şcolar este foarte mică. Sunt universităţi care au o rată de abandon în anul I de 50%. Universitatea din Craiova nu are o rată de abandon mai mare de 15%. Prin acest proiect încercăm nu numai să promovăm Universitatea, dar să venim şi în ajutorul elevilor, în ajutorul studenţilor, să-i consiliem astfel încât traseul pe care şi-l aleg în Universitatea dein Craiova să fie corect pentru ei şi la sfârşitul absolvirii cursurilor să poată să se angajeze foarte uşor. Avem un set de proiecte demarate, a fost Forumul Carierei la care am adus foarte mulţi angajatori cu workshop-uri, s-au depus cv-uri, deja sunt luaţi în internship câteva sute de studenţi de către agenţii economici. Mâine avem partea a doua a acestei acţiuni. Mâine (n.r. joi), Oltenia, pol de creaţie şi inovaţie, se va inaugura la Universitatea din Craiova, în parteneriat cu Camera de Comerţ şi Industrie Dolj, vor fi prezente 35 de firme cu standuri, vor fi prezente 30 dintre invenţiile româneşti care au fost premiate, acum două săptămâni, la salonul de invenţii de la Bruxelles, vor fi discuţii pe secţiuni, încercăm să facem şi discuţii punctuale între conducerile facultăţilor şi angajatori, astfel încât colaborarea să fie din ce în ce mai bună”, a precizat rectorul.

Rectorul a vorbit şi despre situaţia blocului S 200.

În cadrul blocului S 200 am obţinut o finanţare după 10 ani de zile de la minister, am întârziat puţin cu proiectul, nu din vina noatră. Pe legislaţia nouă, în acel bloc va trebui să avem, nu ştiu care este denumirea tehnică, exact ca la hoteluri, acele stropitori în fiecare cameră. Ele nu au fost prevăzute în proiectul iniţial. Acum ca să introduci stropitori în fiecare cameră, trebuie să introduci instalaţia de apă, să tragi ţevile, ca să tragi ţevile e nevoie să dai nişte găuri şi echipa de proiectare a venit la mine şi mi-a spus: „Domnul rector noi facem proiectarea, dar noi nu ştim unde să dăm găurile, noi nu avem voie şi nu ne permitem să facem aşa ceva”. Am fost obligaţi să căutăm un specialist în structură şi cu mare surprindere am aflat că în România mai sunt doar trei structurişti, toţi trei sunt pensionari. Până la urmă am găsit pe cineva care s-o facă, nu am prelungit proiectarea decât cu două luni. Din câte ştiu, pentru blocul S 200 s-au cheltuit în jur de 8-10 milioane de euro”, a mai spus Cezar Spînu.

 

Politica