miercuri, noiembrie 27, 2024

Ultima ora

Sport

Nu se ştie când se reia furnizarea gazelor naturale la blocul D3 din George Enescu

Craiovenii care locuiesc în blocul D3, scara 1, din cartierul craiovean George Enescu nu vor avea prea curând gaze la aragaz. Aşa cum se specifica

în afişul publicat pe uşa blocului, reluarea furnizării gazelor se va face după ce locatarii îşi vor monta detectoare de gaz. Motivul: termopanele de la bucătărie.

Preşedinta Asociaţiei de Proprietari nr.1 Sabba Ștefănescu din cartierul George Enescu, asociaţie de care aparţin craiovenii care de joi noaptea nu mai au gaze la aragaz, spune că blocul a ajuns în această situaţie după ce a fost constatată o defecţiune în apartamentul unei locatare şi că nu a aflat până a doua zi la ora 11 ce s-a întâmplat.

Policlinica Buna Vestire Craiova

O vecină a umblat, joi noaptea, la aragaz. Ce i s-o fi întâmplat la aragaz că a început să aibă scăpări de gaz şi ei au anunţat la gaze. Era blocat robinetul ei de la gaz şi au luat ceasul de gaze. Eu am aflat a doua zi. Femeia a venit la ora 11 la noi cu procesul verbal de la ei şi cu citirea de contor”, a declarat pentru Jurnalul Olteniei Ioana Ganea, preşedinta Asociaţiei de Proprietari.

Și dacă tot s-a găsit momentul, se face şi revizie generală a reţelei de gaze din bloc, iar oamenii sunt obligaţi acum săşi pună detectoare de gaz.

ANRE a trimis că aşa e legea acum că trebuie să pună detectoare de gaze. Trebuie să plătească 35 lei verificarea, 35 pentru proiect şi 80 lei cât o să coste detectorul ăla. Eu ştiu că le e greu să îi dea, dar eu i-am anunţat de astă-primăvară, din mai. Noi am făcut hârtiile, o să trebuiască să dea drumul la gaze”, a mai spus preşedinta de Asociaţie.

Un reprezentant al firmei care efectuează verificarea a precizat, pentru Jurnalul Olteniei, că oamenii nu au decât săşi monteze detectoare de gaz.„În momentul în care au geamurile mai groase de 4 milimetri la bucătărie, este obligatoriu să aibă detector de gaz. Noi, reviziile le facem prin Asociaţie. Noi nu facem altceva decât să îi ajutăm să le pună iar contorul. La noi nu durează foarte mult. Contează însă să fie toţi locatarii acasă. E suficient să nu fie unul acasă şi nu putem să facem nimic. Noi când facem proba, o facem la presiunea din instalaţie şi dacă robineţii din casă nu sunt închişi, ne arată că scapă”.

Am încercat să luăm legătura şi cu reprezentanţi ai Distrigaz pentru a ne lămuri asupra situaţiei, însă aceştia nu au putut fi contactaţi.

Reamintim că mai bine de jumătate dintre locatarii blocului D3, scara 1, din cartierul George Enescu, au rămas, de la sfârşitul săptămânii trecute, fără gaze la aragaz. Oamenii spun că cineva a venit şi a luat contorul de gaze pe timpul nopţii, iar a două zi, fără nicio explicaţie le-au fost înschişi robineţii din apartamente şi au apelat la Jurnalul Olteniei în speranţa că vor primi măcar lămuriri pentru situaţia în care se află.

Au venit, joi-noaptea, şi au luat contorul, nu i-a văzut nimeni. Vineri dimineaţa, au venit şi au închis robineţii în apartamente. Nu ne-au dat nicio explicaţie, au spus că nu au ce să ne facă şi că să ne descurcăm aşa pe weekend. Am încercat să vorbim cu cei de la asociaţie, dar nu au ştiut să ne dea nici număr de contact de la cei cu gazele. Noi ne-am descurcat am luat o butelie de la bunica, dar alţi vecini nu au avut de unde. Afişele le-au pus după ce ne-au lăsat fără gaze”, a spus Daniela Cîrlan, locatară a blocului D3.

Pe unul dintre cele două afişe lipite pe uşa blocului, despre care Daniela Cîrlan a declarat că au apărut după oprirea gazelor, scrie că în data de 31.10.2016, la ora 9 va fi efectuată verificarea periodică a instalaţiei de gaz, fapt pentru care fiecare locatar trebuie să aştepte acasă pregătit cu 35 lei. Pe acest afiş sunt trecute unele numere de telefon. La unul dintre acestea a răspuns un domn care a spus scurt şi sec că „apartamentul 9 ştie” de ce oamenii au fost lăsaţi fără gaze la aragaz.

Un alt afiş îi înştiinţează pe locatarii blocului care nu au centrale de apartament trebuie să se prezinte la asociaţia de proprietari cu suma de „35 lei+80 lei” pentru a se face „proiectul de gaze şi a se pune în apartamente detectorul de gaze”, iar oamenii sunt înştiinţaţi că nu va fi reluată furnizarea gazelor naturale până la întocmirea proiectului.

Potrivit ANRE, „pentru cazul în care geamurile au o grosime mai mare de 4 mm sau sunt de construcţie specială (securizat, tip Thermopan etc.) este obligatorie montarea detectoarelor automate de gaze cu limita de sensibilitate de cel puţin 2% metan (CH4 ) în aer, care acţionează asupra robinetului de închidere (electroventil) a conductei de alimentare cu gaze naturale a aparatelor consumatoare de combustibili gazoşi”.

 

Politica