sâmbătă, noiembrie 23, 2024

Ultima ora

Sport

Studenţi şi angajatori, la aceeaşi masă, la Forumul Carierei

Orientare, formare, practică, consiliere, succes. Acesta este traseul pe care Universitatea din Craiova urmăreşte să îl parcurgă fiecare student care îi trece pragul, sens în care a organizat prima ediţie a Forumului Carierei, eveniment prin intermediul căruia absolvenţii îşi pot găsi cu uşurinţă un loc de muncă în domeniul studiat în facultate. Forumul Carierei se adresează atât elevilor, studenţilor, instituţiilor cu rol în educaţie şi formare profesională, autorităţilor, dar şi angajatorilor.

Ne aflăm astăzi într-un moment deosebit de important pentru studenţii Universităţii din Craiova şi implicit pentru Oltenia. Punem în mişcare o nouă etapă concretă pentru intensificarea parteneriatelor dintre învăţământul superior şi mediul economic, dintre Universitatea din Craiova şi partenerii săi. Dincolo de limbajul repetitiv al declaraţiilor de intenţie ale diverselor reforme din învăţământ, noi ştim că rolul esenţial al şcolii este să alimenteze societatea cu idei novatoare de eficientizare,. De creştere a bunăstării individului şi comunităţii. Suntem chiar îngrijoraţi că iată, au trecut 27 de ani de libertate, iar în anii aceştia ni s-a tot spus că de mâine, de la toamnă, de la anul, o să schimbăm, o să facem, o să reformăm. Cert este că zi după zi am pierdut aceşti ani în dezbateri interminabile, în acuze, în încorsetări. Eu cred că datoria urgentă a noastră, a mediului universitar este săşi păstreze luciditatea, să nu cadă pradă trendurilor artificiale de opinie, să nu piardă din vedere esenţa, anume că noi îi informăm pe specialiştii de mâine, specialişti care trebuie nu doar săşi cunoască foarte bine domeniul, dar şi să fie spirite deschise, creatoare. Se tot spune în spaţiul public că universităţile trebuie să intensifice legăturile cu angajatorii, că învăţământul este excesiv de teoretic. De cealaltă parte, cei din interiorul sistemului, ştiu bine că bagajul teoretic nu înseamnă memorarea mecanică a unor definiţii, fiecare domeniu are fizica şi metafizica proprie, are faţa văzută, practică şi pe cea nevăzută, teoretică. Deschidem astăzi la Craiova, Forumul Carierei un proiect relevant pentru studenţii noştri. Vom pune faţă în faţă angajatorii şi studenţii, aceştia din urmă, vor avea înţelegerea faptului că există oportunităţi, există sprijin, aşa că trebuie să fie suficient de dedicaţi şi implicaţi în propria formare, în propriul lor destin, în aşa fel încât să ajungă să semneze un contract de angajare”, a spus Cezar Spînu, rectorul Universităţii din Craiova.

Ceremonia de deschidere a evenimentului a avut loc, miercuri, în Sala Albastră a Universităţii din Craiova, prilej cu care, viceprimarul Craiovei a menţionat importanţa întâlnirii dintre angajatori şi studenţi.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Salutăm această iniţiativă de mare valoare, ştim cu toţii că de multe ori comunicarea este un impediment în a atinge obiectivele pe care ni le-am propus şi cred că de data aceasta Forumul este o iniţiativă de mare laudă, care pune la aceeaşi masă elevi, studenţi, angajatori, companii şi autorităţi locale. Este foarte important să se cunoască oferta, atât din partea angajatorilor, dar şi din partea forţei de muncă”, a precizat Mihail Genoiu, viceprimarul Craiovei.

La ceremonia de deschidere au participat studenţi, angajatori, autorităţi locale, dar şi invitaţi de seamă din mediul universitar şi nu numai.

Domnule rector, domnule vicepreşedinte al Consiliului Judeţean, vă felicit pentru parteneriatul pe care dumneavoastră îl aveţi şi nu vă ascund faptul că de câţiva ani de zile încercăm şi noi să fim un bun partener pentru Universitatea din Craiova şi pentru Centrul Universitar din Drobeta Turnu Severin, Consiliul Judeţean Mehedinţi depunând eforturi semnificative în susţinerea activităţii din Municipiul nostru pentru că avem şi noi nevoie de un Centru Universitar în Drobeta Turnu Severin, fără ca într-un fel să ştirbim meritele Universităţii din Craiova, care din punctul meu de vedere este cea mai prestigioasă unitate de învăţământ din regiunea noastră. Am fost şi vom fi un bun partener al Universităţii din Craiova şi al Consiliului Judeţean Dolj şi vom susţine în continuare toate demersurile pe care le veţi face în accesarea de fonduri europene”, a spus Aladin Georgescu, preşedintele Consiliului Judeţean Mehedinţi.

Astăzi este ultima zi în care cei care doresc săşi găsească un loc de muncă pot merge la standurile de prezentare ale firmelor, care se vor organiza la sediul fiecărei facultăţi din cadrul Universităţii din Craiova.

Universitatea din Craiova este printre puţinele universităţi din ţară unde cuvântul studentului chiar contează. De fiecare dată când am avut vreo propunere, Universitatea a venit în întâmpinarea acesteia. Astăzi este un eveniment extraordinar, venit din discuţii pe care le-am avut împreună cu conducerea Universităţii despre întrebarea pe care o are fiecare student în momentul în care se înscrie la facultate, “ce fac după ce termin facultatea?”. Acest eveniment va încerca să ofere un răspuns, să ofere multe opţiuni”, a declarat Radu Antohi, preşedintele COS Craiova.

Cosmin Vasile, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Dolj şi-a manifestat susţinerea pentru acest eveniment şi a dat asigurări că parteneriatele cu Universitatea din Craiova vor continua.

Pentru Consiliul judeţean este o onoare să fie în acest parteneriat, o iniţiativă frumoasă aflată acum la început de drum. Iată că reuneşte reprezentanţi a zeci de firme, autorităţi locale şi regionale, piaţa cererii, oferta şi cererea este la aceeaşi marfă. Vom fi alături de universitate, vom fi alături de studenţi şi vom face împreună multe alte parteneriate benefice pentru judeţ şi pentru regiune”, a declarat Cosmin Vasile, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Dolj.

Firmele angajatoare îi aşteaptă pe studenţi cu oferte diversificate, specifice domeniului studiat de fiecare student.

Suntem un grup de firme, avem ca şi obiect de activitate comercializarea de cereale, producţie de struguri, producţie de vin şi construcţii. Posturile pe care le oferim în momentul de faţă conţin o paletă destul de largă. De exemplu avem economişti, ingineri mecanici, agronomi. Ne adresăm atât oamenilor care sunt la început de carieră cât şi celor care au experienţă. În general ne adresăm celor care au studii în domeniul de activitate al grupului, dar oferim posibilitatea de a efectua stagii de practică cu burse. Studentul poate săşi trimită profilul la datele de contact de pe site-ul nostru, Cerealcom.com şi apoi în funcţie de facultatea pe care a absolvit-o, îi contactăm şi îi invităm la o discuţie”, a spus Lavinia Alexie reprezentantul firmei Cerealcom.

Articolul precedent
Articolul următor

Politica