sâmbătă, decembrie 21, 2024

Ultima ora

Sport

Peste o mie de doljeni au răcit în ultima săptămână

728 de doljeni au fost înregistraţi în evidenţele medicilor cu infecţii acute ale căilor respiratorii superioare, iar 296 cu pneumopatii acute. Niciun doljean nu s-a îmbolnăvit până acum de gripă.

Numărul total al cazurilor de viroze respiratorii înregistrat în această săptămână (1024) este uşor crescut faţă de valoarea înregistrată în aceeaşi săptămâna a anului trecut (783 cazuri).

Rata incidenţei în populaţie a cazurilor de IACRS a fost de 104,85‰oo, a pneumopatiilor a fost de 42,63‰oo iar a gripei de 0‰oo.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Ponderea spitalizărilor din numărul total de cazuri a fost 18,55%.

Deoarece morbiditatea înregistrată se află in intervalul aşteptat şi nu există dovada circulaţiei de virusuri gripale în populaţie, caracterizăm săptămâna prin lipsă de activitate gripală”, arată datele transmise de Direcţia de Sănătate Publică Dolj.

Medicii transmit şi măsuri de prevenire a bolilor respiratorii, caracteristice sezonului rece

Sezonul rece favorizează apariţia unor boli intercurente, aşa numite boli de sezon, dar şi acutizarea unor boli cronice preexistente.

Bolile de sezon includ guturaiul, virozele respiratorii, pneumopatiile, gripa şi alte afecţiuni acute din sfera ORL. Ele pot suverni în orice anotimp, dar incidenţa lor este crescută în acest sezon tocmai din cauza aerului rece care favorizează scăderea imunităţii locale şi generale a organismului şi creşterea circulaţiei germenilor.

Măsurile preventive adresate populaţiei presupun:

1. Măsuri nespecifice, generale:

Cel mai eficient mijloc de prevenţie rămâne igiena personală, precum spălarea mâinilor cu apă şi săpun din abundenţă.

Alte recomandari :

– izolarea la domiciliu sau spital a persoanelor bolnave;

– evitarea colectivităţilor- serviciu, grădiniţă, şcoală, spaţii închise, supraaglomerate;

– folosirea batistei sau şerveţelului de unică folosinţă în cazul strănutului sau tusei;

– spălatul mâinilor cu apă caldă şi săpun după strănutat sau tuse;

– vestimentaţie adecvată temperaturii de afară (căciuli, mănuşi);

– evitarea vizitelor la persoanele bolnave;

– aerisirea încăperilor la domiciliu sau la locul de muncă;

– alimentaţie sănătoasă cu multe fructe şi legume cu aport crescut de vitamine;

– mişcare fizică în aer liber, efortul fizic tonificând organismul;

– evitarea oboselii fizice şi psihice prelungite;

– evitarea fumatului activ sau pasiv şi a consumului de alcool;

– evitarea expuneri prelungite a mâinilor şi picioarelor la temperaturi scăzute, pentru prevenirea degerăturilor (în acest caz, trebuie evitată automedicaţia fiind recomandată consultarea unui medic).

2. Măsuri specifice :

Vaccinarea antigripală este cea mai importantă metodă de prevenire a infecţiei şi în special a complicaţiilor datorate infecţiei gripale.

Vaccinarea este importantă în special pentru persoanele cu risc de complicaţii datorate gripei şi pentru persoanele care îngrijesc aceste persoane, care beneficiază de vaccine gratuit prin cabinetele medicilor de familie.

Persoanele cu vârsta cuprinsă între 6 luni şi 64 de ani în evidenţă cu afecţiuni medicale cronice pulmonare, cardiovasculare, metabolice, renale, hepatice, neurologice, diabet zaharat, obezitate, astm sau virusul imunodeficienţei umane.

Gravide.

Medici, cadre sanitarie medii şi personal auxiliar, atât din spitale cât şi din unităţile sanitare ambulatorii, inclusiv salariaţi ai instituţiilor de ocrotire(copii sau bătrâni) şi ai unităţilor de bolnavi cronici, care prin natura activităţii vin în contact respirator cu pacienţii sau asistaţii.

Persoane, adulţi şi copii, rezidente în instituţii de ocrotire socială precum şi persoane care acordă asistenţă medicală, socială şi îngrijiri la domiciliu persoanelor la risc înalt.

Toate pesoanele cu vârsta egală sau peste 65 de ani.

În afara acestor grupe de risc, care beneficiază de vaccin gratuit,vaccinarea antigripală este utilă şi pentru celelalte persoane,care pot procura vaccinul din farmacii la preţuri accesibile.

Politica