Funcţionari publici din diverse instituţii, din cele cinci judeţe ale Olteniei, s-au întâlnit, vineri, la Craiova, pentru a afla mai multe lucruri despre noua legislaţie privind achiziţiile publice. În urma întâlnirilor, Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice va elabora un ghid care le va fi de folos tuturor celor care lucrează în domeniul achiziţiilor publice.
Personalul cu atribuţii în domeniul achiziţiilor publice din diverse instituţii ale statului, din cele cinci judeţe ale Olteniei, au venit, vineri, la Craiova pentru a se întâlni cu reprezentanţi ai Agenţiei Naţionale pentru Achiziţii Publice (ANAP – n.r.). Reuniunea cu tema „Sprijin pentru autorităţile contractante în aplicarea noii legislaţii în domeniul achiziţiilor publice” a avut ca principală temă abordată identificarea dificultăţilor întâmpinate de autorităţile contractante în aplicarea noii legislaţii în domeniul achiziţiilor publice.
„Sunt onorat să găzduim reuniunea regională ‘Sprijin pentru autorităţile contractante în aplicarea noii legislaţii în domeniul achiziţiilor publice’, eveniment organizat de Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice în colaborare cu Instituţia Prefectului Judeţului Dolj. Salut prezenţa numeroasă a personalului cu atribuţii în domeniul achiziţiilor publice din cadrul autorităţilor contractante din cele cinci judeţe componente ale regiunii Sud-Vest Oltenia. Sunt prezenţi reprezentanţi ai consiliilor judeţene, primăriilor de municipii, oraşe, comune, spitalelor, inspectoratelor şcolare, inspectoratelor de poliţie, direcţiilor de sănătate publică, direcţiilor sanitar-veterinare, tribunalelor, agenţiilor pentru dezvoltare regională şi ai altor autorităţi contractante. Îmi exprim convingerea că în cadrul acestei întâlniri vor fi identifiicate dificultăţile întâmpinate de autorităţile contractante în aplicarea noii legislaţii a achiziţiilor publice la circa trei luni de la intrarea sa în vigoare. Mai precis, sunt în discuţie problemele legate de aplicarea celor patru legi primare: legea privind achiziţiile clasice, achiziţiile sectoriale, concesiunile de lucrări şi servicii şi o lege privind remediile şi căile de atac în materie de atribuire a contractelor de achiziţie publică, a contractelor sectoriale şi a contractelor de concesiune şi pentru organizarea şi funcţionarea consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor, precum şi a unui set de norme metodologice cu privire la aceste legi”, a spus prefectul judeţului Dolj, Sorin Răducan.
Legislaţia nouă, pentru eficienţă şi eficacitate în cheltuirea banului public
La rândul său, directorul general al ANAP, Dominic Dumitru, a explicat care vor fi temele atinse în cadrul reuniunii. „As vrea să spun, ca introducere, că noi ne dorim să facem o scurtă trecere în revistă a aspectelor pe care le considerăm că ar fi mai de noutate din punct de vedere operaţional, al activităţii dumneavoastră curente. Având în vedere că eu reprezint direcţia generală de control ex-ante, acea direcţie care are în atribuţii validarea documentelor de atribuire şi presupun că marea majoritate dintre dumneavoastra v-aţi lovit de această atribuţie a ANAP. Intenţionăm să punctăm aceste elemente pe care ar trebui să le avem în vedere ca aspecte de noutate şi care schimbă un pic optica şi abordarea. Directivele nu schimbă foarte mult datele problemei, ci doar orientează din punct de vedere strategic direcţia care trebuie urmată, astfel încât să vorbim despre eficienţă şi eficacitate atunci când se cheltuie banul public”, a detaliat directorul general al ANAP.
Atât în urma acestei întâlniri, cât şi în urma celor care se vor desfăşura în întreaga ţară, reprezentanţii ANAP vor culege cât mai multe informaţii care ulterior vor fi concretizate într-un ghid on-line cu instrucţiuni de aplicare în practică a prevederilor legale.