Începutul de an şcolar va găsi unele unităţi de învăţământ din judeţ cu risc de incendiu, dar şi fără avizul Direcţiei de Sănătate Publică. Lipsa apei curente şi a toaletelor moderne, sunt motivele pentru care multe şcoli doljene nu au primit aviz sanitar.
6 unităţi de învăţământ cu personalitate juridică şi 45 de structuri, nu au autorizaţie DSP, iar 33 de unităţi cu personalitate juridică şi 31 de structuri, nu au autorizaţie ISU.
“În ceea ce priveşte existenţa avizelor DSP, există un număr de şcoli care nu au aceste avize şi care nici nu le pot obţine deoarece toaletele nu sunt în incinta unităţii de învăţământ şi nu există apă curentă. Pentru aceste situaţii am înaintat către primăriile localităţilor respective adrese prin care le solicităm sprijinul şi în măsura în care există posibilitatea, în exerciţiul financiar următor, adică în anul 2017, să fie luată în calcul investiţia în aceste toalete pentru ca şi şcolile respective să primească avize sanitare. În ceea ce priveşte avizul ISU şi aici avem câteva probleme legate de faptul că sunt câteva şcoli care au fost construite fie pe programe europene, fie din bugetul administraţiei locale şi care nu au primit aviz din diverse motive. De exemplu, este o grădiniţă pe care am inaugurat-o în această primăvară la Desa, înţeleg că nu a primit avizul, voi merge şi acolo mâine-dimineaţa să vedem exact despre ce este vorba, pentru că localul acela a fost construit pentru copii şi eu mă aşteptam ca începând cu 12 septembrie, copiii să intre în clase. De asemenea, sper ca foarte curând lucrările să se finalizeze şi la singura şcoală din Craiova unde elevii, până acum, au învăţat în trei schimburi, la Școala Sfântul Dumitru, şi acolo voi merge să văd care este stadiul lucrărilor. Din păcate, în această săptămână, din câte am înţeles, nu se pot finaliza lucrările acolo, însă, avem asigurarea constructorilor că vor finaliza până în luna octombrie. Și la această şcoală elevii vor putea funcţiona în două schimburi”, a declarat Lavinia Craioveanu, inspector şcolar general, ISJ Dolj.
Pe de altă parte, lucrările şi procesul de igienizare din şcolile doljene s-au finalizat în proporţie de 90%. Potrivit conducerii Inspectoratului Școlar Judeţean Dolj, încă de la începutul lunii iunie s-au început pregătirile pentru noul an şcolar şi au fost realizate reparaţiile necesare. Cu toate acestea, mai există şi şcoli unde lucrările sunt, încă, în plină desfăşurare.
“După cum ştiţi, încă de la începutul lunii iulie, am început pregătirile pentru noul an şcolar, am avut o şedinţă cu directorii în care le-am cerut să demareze lucrările în vederea începerii noului an şcolar şi acolo unde întâmpină dificultăţi să ne ceară şi nouă sprijinul şi în măsura în care putem, îi sprijinim. Localurile şcolilor sunt ale consiliilor locale, ale primăriilor şi date spre administrare şcolilor. De asemenea, finanţarea pentru aceste localuri este asigurată de către consiliile locale. Directorii şi-au făcut treaba, majoritatea, şi în urmă cu o săptămână am început controalele în echipe mixte formate din inspectori ai Inspectoratului Școlar şi reprezentanţi ai prefectului pentru a vedea care este situaţia la acest moment.
Au fost verificate 191 de de unităţi de învăţământ cu persoanalitate juridică şi 18 unităţi de învăţământ particular, 21 de grădiniţe cu personalitate juridică, 120 unităţi de învăţământ cu personalitate juridică de nivel gimnazial din care 27 situate în mediul urban şi 93 în mediul rural, 3 unităţi de învăţământ profesional care se găsesc în mediul rural, 43 de unităţi de învăţământ de nivel liceal din care 34 urban şi 9 rural, 4 unităţi de învăţământ special situate în mediul urban. În urma controalelor efectuate în şcoli, s-a constatat că în proporţie de 90%, şcolile sunt pregătite să primească elevii, igienizările şi reparaţiile au fost realizate, în unele dintre şcoli există încă lucrări care se derulează. În şedinţa cu inspectorii pe care am avut-o, astăzi, şi care tocmai s-a finalizat, am discutat despre fiecare şcoală în parte şi ce probleme există acolo. Voi merge personal în şcolile în care inspectorii de sector au constatat că sunt încă probleme şi o să vedem în săptămâna care urmează ce putem să facem pentru ca lucrările să se finalizeze cât mai repede”, a mai afirmat Lavinia Craioveanu.
De asemenea, multe dintre şcolile doljene nu îndeplinesc condiţiile necesare pentru începerea cursurilor. Spre exemplu, lucrările sunt în plină desfăşurare la Școala de la Carpen, unde acoperişul clădirii a fost distrus de grindina care a căzut în această vară.
“În ceea ce priveşte reabilitarea acoperişului, la Școala de la Carpen s-a primit finanţare o să mergem să vedem cât durează procesul de achiziţie a acestei lucrări şi sperăm să se efectueze în timp util. Acoperişul a fost distrus de grindina care a căzut în iunie. Cu siguranţă, până la începerea ploilor, acest acoperiş va fi reparat. La Scoala Leşile, în una dintre clase plouă, probabil la acoperiş este o problemă. Voi merge şi acolo personal. La Craiova nu sunt probleme, în ultimii ani investiţiile au fost majore în şcoli, sperăm ca anul acesta să avem noutăţi în ceea ce priveşte şi finanţarea pentru achiziţionarea de mobilier nou. Școala Sfântul Gheorghe a fost inclusă într-un proiect cu finanţare de la Banca Mondială, din păcate acel proiect nu a mai fost eligibil. S-a schimbat tocăria, parchetul. În urmă cu două săptămâni în şcoală se lucra intens. La Ștefan Velovan, am efectuat o schimbare în ceea ce priveşte conducerea unităţii de învăţământ. Noua conducere ne-a semnalat că a identificat câteva probleme. Pentru clasa pregătitoare au fost înscrişi un număr de 116 elevi, în 4 clase solicitate de către şcoală şi alocate de către Inspectoratul Școlar, numai că în urma verificării claselor s-a constatat că dotare cu mobilier corespunzător există numai pentru 64 de elevi. Peste o săptămână aceşti copii vor intra în clase şi ei trebuie să aibă băncuţele pregătite. Voi merge personal să discut cu noua conducere să vedem ce soluţie găsim”, a declarat inspectorul şcolar general.
Microbuze, fără ITP
Deşi numărul autobuzelor care vor transporta elevii este rezonabil, conducerea Inspectoratului Școlar Judeţean Dolj spune că acestora le lipsesc avizele necesare transportării elevilor în siguranţă.
“Avem suficiente microbuze, problema este că, în câteva dintre şcoli, până la această oră, aceste microbuze nu au verificarea. Este vorba despre microbuzul de la Școala Rast. Chiar în şedinţa pe care tocmai am încheiat-o le-am solicitat inspectorilor să ceară directorilor situaţia exactă, dacă microbuzele sunt pregătite, dacă au avizele ITP, aşa încât elevii să fie transportaţi în condiţii de siguranţă. În ceea ce priveşte transportul elevilor, fiecare şcoală va transmite o informare către noi asupra modului în care se face această deplasare a elevilor, cine însoţeşte elevii, de unde până unde se deplasează”, a declarat Lavinia Craioveanu.
În ceea ce priveşte pregătirea pentru încălzirea unităţilor de învăţământ pe timp de iarnă, şefa ISJ a precizat: “Inspectorii au verificat care este stadiul aprovizionării cu combustibil, acolo unde încălzirea se realizează cu combustibil solid. În proporţie destul de mare, şcolile sunt aprovizionate, acolo unde încă nu s-au adus lemnele în curtea unităţii de învăţământ, de asemenea, am înaintat către primărie şi către şcoală o adresă prin care le solicităm şi îi rugăm ca această aprovizionare să se realizeze până ce vremea se va răci şi copiii vor avea nevoie de căldură în clase”.
Măsuri pentru siguranţa elevilor
Inspectorul şcolar general a dat asigurări că au fost luate măsurile necesare pentru ca elevii să–şi desfăşoare activitatea în siguranţă. Astfel, în şcolile unde nu pot fi angajaţi paznici din lipsa fondurilor, vor fi instalate sisteme de supraveghere video.
“Anul acesta am avut o colaborare foarte bună cu DSP-ul, aţi văzut că şi în ultima şedinţă am invitat un reprezentant al DSP care le-a vorbit directorilor din unităţile de învăţământ. Lucrăm împreună, colaborăm şi cu DSP şi cu ISU şi cu celelalte organe de poliţie. Vreau să vă spun că am avut o atenţie deosebită îndreptată şi spre ceea ce înseamnă siguranţa elevilor în perimetrul şcolii. Avem încă în câteva şcoli situaţia în care curtea şcolii nu este împrejmuită cu gard. Nu le-am dat citire acum pentru că am asigurări din partea consiliilor locale că se va finaliza procesul de îngrădire în aceste şcoli. Există cazuri în care spaţiul acela este în litigiu şi nici primăria nu vrea sau nu poate să investească acolo, însă, în acestă săptămână şi acolo voi merge, la faţa locului să văd exact despre ce este vorba şi ce putem să facem. Acolo unde paza nu poate să fie asigurată cu personal uman, pentru că aceasta implică nişte cheltuieli foarte mari, o să le cerem sprijin primăriilor să doteze şcoala cu sistem de supraveghere video. Împreună cu Inspectoratul pentru poliţie am organizat o întâlnire şi am organizat un plan comun pentru siguranţa elevilor. Există patrule formate din poliţişti şi jandarmi care patrulează atât în mediul urban cât şi în mediul rural. Sunt 24 de patrule în urban şi 3 în mediul rural. Aceste patrule vor fi permanente, pe toată durata desfăşurării orelor în timpul anului şcolar”, a precizat Lavinia Craioveanu.
Nici câinii maidanezi nu vor mai fi o problemă. Aceştia vor fi prinşi şi duşi la adăpostul de la periferia oraşului.
“În ceea ce priveşte câinii maidanezi care sunt în curtea şcolii sau în jurul şcolilor, în colaborare cu Salubritatea, avem un parteneriat şi la solicitarea şcolilor, aceşti câini vor fi ridicaţi şi duşi în adăpostul pentru câini care există la periferia Craiovei. Nu mai sunt foarte muţi câini în Craiova, a dispărut această problemă, dar, preventiv, am dat această notă pentru a ne asigura că nu există riscul ca vreun copil să poată fi muşcat de vreun câine maidanez”, a adăugat Lavinia Craioveanu.
Atenţie sporită pentru şcolile speciale
Unităţile de învăţământ special beneficiază, în acest an şcolar, de o atenţie sporită din partea Inspectoratului Școlar Judeţean Dolj.
“Având în vedere că în anul şcolar trecut au fost câteva probleme în Școala Specială Sfântul Mina, în urma cercetărilor pe care le-am făcut, am constatat că este nevoie de personal suplimentar, motiv pentru care am solicitat ministerului aprobarea de transfer a unui număr de posturi cu finanţare de la consiliul local către posturi cu finanţare de la Consiliul Judeţean, aşa încât putem să alocăm un număr de norme către acestă şcoală specială. Mai mult decât atât, am avut spijinul DGASPEC şi doresc să mulţumesc domnului Stancu pentru sprijinul pe care ni l-a adus în această vară. Elevii de la Sfântul Mina au plecat într-o tabără, astfel încât, personalul acestei şcoli, pentru prima dată, a putut să–şi ia concediul de odihnă. În afară de acest lucru, în acestă vară, s-a lucrat intens la acestă şcoală. La Școala Specială Sfântul Vasile vom derula un proiect în parteneriat cu Consiliul Judeţean, Inspectoratul Școlar, pentru a integra în câmpul muncii, mai uşor, absolvenţii de la şcoală. Elevii cu probleme care sunt şcolarizaţi în şcolile speciale o să aibă o atenţie deosebită din partea noastră pentru că sunt copiii noştri şi au nevoie de acestă atenţie sporită”, a mai spus inspectorul.
Lavinia Craioveanu, la festivitatea de deschiderea a anului şcolar
Inspectorul Școlar General ISJ Dolj va fi prezentă la deschiderea noului an şcolar.
“Festivitatea de deschiderea a noului an şcolar se va face şi de această dată la fiecare dintre şcoli, mi-ar plăcea să fiu prezentă peste tot. Voi merge mai întâi la şcoala unde copilul meu va începe clasa pregătitoare, anul acesta, dar voi sta ca orice părinte în careu, după care începând cu ora 9.30 voi fi la Colegiul Naţional Fraţii Buzeşti, la 10.30 la Elena Cuza, la 11 la Carol I iar la 12.00 la Colegiul Militar Tudor Vladimirescu”, a mai spus Lavinia Craioveanu.