sâmbătă, noiembrie 23, 2024

Ultima ora

Sport

Staţiile CFR, pline de „otrava zeilor”

OTRAVA ZEILOR (AMBROZIA) este o plantă cu un puternic efect alergenic. Planta înfloreşte în perioada iulie-septembrie. În țările europene este recunoscută ca plantă de carantină cu pericol biologic. Cu toate că stațiile CFR sunt pline de „otrava zeilor”, nimeni nu vede, nimeni nu aude.

Autoritățile publice ar trebui să fie în alertă, dar cum în România indolența şi delăsarea sunt la ele acasă, nici conducerile societăților de cale ferată nu se dezmint.

De altfel, tot mai mulţi oameni se plâng de faptul că au alergii din cauza ambroziei.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Ambrozia este o plantă perenă, prezentă în grădini, în culturile de cereale şi de floarea-soarelui respectiv în zonele lăsate în paragină, cum ar fi pe marginea drumurilor şi a căilor ferate, în apropierea dărâmăturilor pe şantierele de construcţii, în zone unde s-a depozitat pământ excavat, respectiv pe terenurile lipsite de vegetaţie şi prost întreţinute.

Cum se manifestă alergia la ambrozie?

Predispoziţia sau terenul alergic al unei persoane semnifică o sensibilitate crescută la anumite particule cu care sistemul respirator sau pielea intră în contact. Aceste particule îşi au originea în praf, polen, părul şi penele animalelor, alimente, poluanţi atmosferici, medicamente, mucegaiuri etc. În cazul alergiei la ambrozie, sistemul respirator sau pielea pacientului dezvoltă o reacţie neobişnuit de puternică atunci când polenul ambroziei este inhalat.

Conform ultimelor estimări, între 10-15% din populaţie suferă de alergie în timpul verii. Simptomele pot să apară chiar şi la persoanele care nu se cunosc “cu alergii” în trecut.

Cel mai evident şi deranjant simptom este rinoreea. Pacientul are o scurgere nazală apoasă, chinuitoare, ce durează între două şi trei săptămâni şi care nu cedează la niciun tratament obişnuit. Este asociată cu strănutul în rafale (multe strănuturi legate între ele, extrem de obositoare) şi senzaţia de nas înfundat (pacientul nu poate respira pe nas, ci doar pe gură).

Pruritul nazal (senzaţia de mâncărime la nivelul nasului) este asociat cu pruritul ocular (mâncărimea ochilor), senzaţiile provocate fiind extrem de chinuitoare. De asemenea, la nivelul ochilor apare şi roşeaţa (eritem conjunctival), lăcrimarea şi edemul palpebral (umflarea pleoapelor).

În cazul pacienţilor astmatici, polenul ambroziei poate declanşa tuse şi crize de astm care trebuie tratate corespunzător, conform schemelor prescrise.

Pe piele pot să apară erupţii şi zone edematoase (umflate), în funcţie de sensibilitatea fiecărui pacient.

Din păcate, toate aceste simptome produc pacientului o senzaţie de oboseală şi somnolenţă profundă, precum şi scăderea randamentului la serviciu sau în ceea ce priveşte treburile casnice zilnice, deoarece gândurile sale sunt îndreptate asupra disconfortului şi găsirea unor soluţii pentru a-l combate.

Cum poate fi diagnosticată alergia la ambrozie?

Prezenţa simptomelor enumerate mai sus numai pe perioada sfârşitului verii, precum şi a testelor cutanate (PRICK TEST) pozitive pentru polenul ambroziei, completate de analizele de laborator necesare (imuonoglobuline E (Ig E) totale şi specifice), conduc la diagnostic.

Daniel Burchel

Politica