Consiliul Judeţean Dolj va înfiinţa un Centru Judeţean pentru Protecţia Naturii, Turism şi Dezvoltare Rurală Durabilă. Aceasta va fi o instituţie publică de interes judeţean şi va avea sediul pe strada Jieţului, nr. 19, urmând să aibă ca scop asigurarea managementului şi punerii în valoare a patrimoniului natural al judeţului Dolj.
Centrul Judeţean pentru Protecţia Naturii, Turism şi Dezvoltare Rurală Durabilă Dolj, unul prin care se va pune în valoare patrimoniul natural al judeţului Dolj, va începe să funcţioneze din data de 15 septembrie pe str. Jieţului, nr. 19, într-unul dintre corpurile de clădire de la această adresă. Consilierii judeţeni au votat, în şedinţa de joi, înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea acestuia.
De ce e nevoie de acest centru?
Preşedintele CJ Dolj, Ion Prioteasa, a explicat de ce este nevoie de acest centru.
„CJ Dolj a preluat în administrare cinci arii naturale din judeţ pentru a asigura funcţionarea lor corectă, dată fiind importanţa lor. Mai exact, este vorba despre coridorul Jiului, care este un sit care mai include patru arii. Toate acesta au în jur de 70.000 de hectare de teren, adică o zonă de interes important.
Am obţinut, prin fonduri europene, un proiect de peste trei milioane de euro, prin care a trebuit să organizăm un plan de management prin care să se precizeze măsurile pe care trebuie să le luăm. Ministerul Mediului ne-a cerut, imperativ, să organizăm o autoritate cu personalitate juridică. Am avut discuţii foarte aprinse care s-au desfăşurat în ultimele luni, inclusiv cu miniştrii, cu secretarii de stat. Noi aveam deja o structură în cadrul Direcţiei de Afaceri Externe, pe care o considerasem potrivită. De data aceasta, legea s-a modificat şi permite autorităţilor locale să înfiinţeze instituţii cu autoritate juridică. Vă propunem înfiinţarea acestui centru judeţean pe care să îl susţinem în continuare cu fonduri europene exclusiv”, a explicat preşedintele CJ Dolj.
Centrul va prelua angajaţii Serviciului Administrarea Ariei Protejate Coridorul Jiului din cadrul Direcţiei Afaceri Europene, Dezvoltare Regională, Proiecte cu Finanţare Internaţională a CJ Dolj, însă, la un moment dat, vor trebui făcute angajări pentru paznici în zonele protejate mai sus amintite. Activitatea structurii va fi coordonată de preşedintele CJ Dolj.
Până la ocuparea postului de director prin concurs, funcţia va fi ocupată de Emilia Georgeta Florea, care va avea un salariu de bază brut lunar în cuantum de 3.793 de lei, la care se adaugă un spor de condiţii vătămătoare de 454 de lei. Totalul de posturi prevăzute în organigramă este de 19, din care două posturi conducere şi 17 de execuţie.