sâmbătă, noiembrie 23, 2024

Ultima ora

Sport

Foştii şefi de la Electrificare CFR Craiova… „salvaţi” de vacanţa judecătorească

Deşi anunţaseră că urmează să pronunţe hotărârea definitivă, judecătorii de la Curtea de Apel Craiova îi mai „păsuiesc” pe foştii şefi de la SC Electrificare CFR SA – Sucursala Craiova şi pe cei doi contabili, împreună cu care au fost trimişi în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA). Asta întrucât, la ultimul termen, pe 14 iulie a.c., cauza a fost repusă pe rol, pentru a fi discutate cererile de schimbare a încadrării juridice a faptelor reţinute în sarcina inculpaţilor, care au fost condamnaţi, în decembrie 2014, la pedepse cuprinse între 3 ani şi 4 luni închisoare cu executare şi 10 luni de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu. Următorul termen este pe 5 septembrie, după vacanţa judecătorească.

Reamintim că, dosarul a ajuns în instanţă în urmă cu trei ani. Pe 31 iulie 2013, Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) anunţa trimiterea în judecată a patru inculpaţi – Gheorghe Mitroi, la data faptelor contabil-şef la SC Electrificare CFR SA – Sucursala Electrificare Craiova, Valentina Ghizdăveţ, contabilă în cadrul aceleiaşi societăţi la data faptelor, Marian Spînu şi Alin Florin Neacşu, şefi ai SC Electrificare CFR SA – Sucursala Electrificare Craiova în perioada comiterii faptelor, acuzaţi de abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată, evaziune fiscală săvârşită în legătură cu infracţiunea de abuz în serviciu în formă calificată, şi neglijenţă în serviciu. În rechizitoriul prin care şefii de la Electrificare au fost deferiţi justiţiei, procurorii anticorupţie au reţinut că  „în perioada 2005-2008, inculpatul Mitroi Gheorghe, în calitate de contabil şef la Sucursala Electrificare Craiova, şi-a îndeplinit în mod defectuos atribuţiile de serviciu referitoare la achiziţiile de bunuri sau servicii şi la înregistrarea lor în contabilitatea societăţii şi plata acestora, cauzând prin aceasta un prejudiciu SC Electrificare CFR SA evaluat la suma de 1.788.012,70 lei (echivalentul a 504.917,26 euro). Concret, Mitroi Gheorghe, fără a avea vreun mandat din partea conducerii Sucursalei Electrificare Craiova, a contactat personal mai mulţi furnizori, cărora le-a lansat comenzi ferme, în numele Sucursalei, de achiziţii de bunuri şi servicii, care nu aveau nicio legătură cu activitatea instituţiei în care îşi desfăşura activitatea. De asemenea, inculpatul a ridicat personal atât mărfurile cât şi facturile emise de către furnizori. În înţelegere cu inculpata Ghizdăveţ Valentina, contabilă, aceste facturi au fost înregistrate în contabilitatea instituţiei fără a îndeplini condiţiile legale, iar Mitroi Gheorghe, în calitate de contabil şef, a semnat ordinele de plată pentru achitarea acestor facturi, astfel că a determinat efectuarea de plăţi în mod nelegal. Acest lucru a fost posibil şi pentru faptul că inculpaţii Spînu Marian şi Neacşu Alin Florin, ambii şefi ai Sucursalei Electrificare Craiova din cadrul SC Electrificare CFR SA în perioadele de referinţă, şi-au încălcat din culpă atribuţiile de serviciu şi au contrasemnat ordinele de plată, care erau neînsoţite de documente justificative, fără să se asigure că plăţile efectuate sunt pentru bunuri şi servicii achiziţionate legal şi în interesul societăţii”, după cum a comunicat DNA la momentul respectiv.

Contabilul şef – singurul condamnat la pedeapsă cu executare

Policlinica Buna Vestire Craiova

Bunurile achiziţionate şi achitate în mod nelegal au fost însuşite de inculpaţii Mitroi Gheorghe şi Ghizdăveţ Valentina. Ca urmare a acestor achiziţii, în aceeaşi perioadă, inculpaţii Mitroi Gheorghe şi Ghizdăveţ Valentina, în calitate de contabil şef, respectiv contabilă, au solicitat deducerea taxei pe valoare adăugată în valoare de 328.426 lei (echivalentul a 92.708,50 euro), fără a exista documente justificative care să ateste achiziţia efectivă a bunurilor sau prestarea serviciilor în beneficiul unităţii, situaţie în care nu exista drept de deducere. SC Electrificare CFR SA s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma de 2.325.599,90 lei, iar Direcţia Generală a Finanţelor Publice Dolj cu suma de 328.426,81 lei, reprezentând TVA dedus nelegal. Procurorii DNA au instituit sechestru asigurător asupra unor bunuri mobile şi imobile aparţinând inculpaţilor Spînu Marian, Neacşu Alin Florin şi unui membru al familiei inculpatei Ghizdăveţ Valentina. Dosarul a fost înregistrat pe rolul Tribunalului Dolj pe 31 iulie 2013, iar pe 17 decembrie 2014 instanţa a pronunţat sentinţa. Cea mai mare pedeapsă a primit-o Gheorghe Mitroi, de 3 ani şi 4 luni închisoare cu executare. Contabila Valentina Ghizdăveţ a fost condamnată la doi ani şi 6 luni de închisoare cu suspendare, iar Marian Spînu şi Alin Florin Neacşu au primit câte 10 luni de închisoare cu suspendare pentru neglijenţă în serviciu. În plus, inculpaţii au de achitat peste 500.000 euro şi 300.000 lei conform hotărârii instanţei de fond.

Cei patru inculpaţi, societatea de pe urma căreia au făcut bani, dar şi procurorii anticorupţie au declarat apel, înregistrat pe rolul Curţii de Apel Craiova, pe 17 februarie 2015. După ce instanţa de apel anunţase pronunţarea sentinţei pe 12 iulie a.c., la data respectivă s-a luat hotărârea repunerii cauzei pe rol, pentru discutarea schimbării încadrării juridice a infracţiunilor reţinute în sarcina inculpaţilor. Astfel că, cel puţin până în luna septembrie, când a fost stabilit noul termen, cei patru stau liniştiţi: „Repune cauza pe rol în vederea punerii în discuţie a schimbării încadrării juridice din infracţiunile din rechizitoriu (…) Stabileşte termen de judecată la data de 05.09.2016. Dispune citarea părţilor. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi 14.07.2016”.

Camelia SÂRBU

Politica