Sute de copii şi tineri au jucat căluşul, miercuri seara, în centrul Slatinei. În municipiul reşedinţă de judeţ se desfăşoară ce-a de-a XVIII-a ediţie a Concursului Naţional "Căluşul Românesc”.
Iliuţă Brăileanu, directorul Palatului Copiilor Slatina, cel care a organizat un dans sincron al căluşarilor spune că nu a avut nevoie decât de o singură repetiţie, care a durat o oră, iar acesta a fost un prim pas spre a duce Căluşul în Cartea Recordurilor.
"Cu sinceritate vă spun că nu a fost greu să organizez acest dans-sincron pentru că am avut colaboratori deosebiţi, instructori coregrafi şi nişte copii foarte bine pregătiţi. Mărturisesc că am făcut o singură repetiţie, preţ de o oră, în pripă, dar bazându-mă pe receptivitatea copiilor, am reuşit să facem acest moment care este un record. Cred că nimeni din ţară nu poate să strângă 300 de căluşari. M-am gândit cu colegii să strângem şi căluşari adulţi, să facem peste 500 de căluşari şi să realizăm un moment pentru Cartea Recordurilor. Este încă la stadiul de idee, o idee proaspătă venită de la colegii mei”, a afirmat Iliuţă Brăileanu.
Copiii şi tinerii care au participat la eveniment fac parte din ansamblurile şi formaţiile de căluş din judeţul Olt.
La Concursul Naţional "Căluşul Românesc”, la care participă peste 2.000 de copii – dansatori, instrumentişti şi interpreţi – din 18 judeţe ale ţării.
Mihai are 16 ani şi face parte din formaţia de căluşari a comunei oltene Şerbăneşti. Băiatul a povestit corespondentului MEDIAFAX ce înseamnă să joci căluşul şi cum a fost atras de această tradiţie populară.
"Acest moment a fost ceva extraordinar. De când m-am apucat de căluş am avut parte numai de bucurii. E ceva care îmi place şi nu o să mă las – până la bătrâneţe joc căluşul. Am 16 ani şi joc căluşul de nouă ani. Am văzut la colegii mai mari cum poartă acest costum cu mândrie şi, în trei luni, am învăţat căluşu'. După aceea am început să-l perfecţionez”, a spus el.
Dansul căluşarilor este un obicei popular legat de Rusalii. Se crede că acest dans ritual poate să vindece relele făcute de Rusalii – spiritele rele sau ielele. Se adună cei mai buni dansatori ai satului şi formează o ceată de 13 căluşari. Timp de o lună, ei se leagă cu jurământ că vor juca "Căluşul”. În acest timp, bolnavii caută să se vindece. Cel bolnav se întinde pe pământ, iar căluşarii încep dansul şi săriturile. La un anumit timp, fiecare căluşar sare peste cel bolnav, iar la sfârşit, celui bolnav i se şopteşte la ureche o urare de sănătate.