Kiwi, rodii, mere, banane, portocale, cireşe, în total peste 40 de kilograme de fructe au fost folosite, marţi, de elevii Școlii Gimnaziale „Gheorghe Țiţeica” din Craiova pentru a prepara o salată uriaşă. Fructele au fost delicat amestecate într-un vas, iar la final, aproximativ 300 de copiii au servit salata din cupe speciale, alături de un toping sirop de fructe de pădure. Preparatul a fost oferit tuturor copiilor din clasele V-VIII.
Acţiunea a fost demarată din iniţiativa directoarea şcolii, Camelia Buzatu, care a afirmat că prin acest proiect se doreşte creşterea consumului de fructe de către elevi.
“În felul acesta stimulăm consumul de fructe şi legume în şcoli. Am chemat toate clasele, avem cupe, avem polonice, avem toping de sirop de fructe de pădure şi îi invităm la salata de fructe. Noi, şcoala, am cumpărat fructele, am cumpărat tot ce trebuia, ieri. Au fost 40 de kilograme, poate şi mai bine. Sper să fie un succes, copiii se bucură oricum. Cred că se vor strânge vreo 300 pe tura asta, tura de gimnaziu, clasele V-VIII. Clasa a VIII-a e cam pe final acum, cu încheiatu de medii. Lucrăm cu mânuşi, totul e eco, avem şi toping-uri. Acţiunea o desfăşurăm în scopul de a obişnui copiii să mănânce fructe şi legume şi să îmbine şi cumva utilul cu plăcutul şi să facă şi acasă cu mami, cu tati o salată de fructe cum am învăţat la şcoală să facem. Copiii au avut toate fructele, kiwi, rodii, mere, banane, portocale, grefe, cireşe”, a declarat Camelia Buzatu.
Înlocuirea mâncării nesănătoase cu o salată de fructe reprezintă una dintre cele mai bune alternative alimentare oferite elevilor pentru creşterea şi dezvoltarea lor armonioasă, pentru a-i stimula să aibă un stil de viaţă sănătos.
Proiectul a urmărit formarea deprinderilor de alimentaţie sănătoasă dar şi conştientizarea copiilor şi a părinţilor cu privire la faptul că este important să fim atenţi la ceea ce mâncăm.
Școlarii au reuşit să prepare singuri salata de fructe, urmând indicaţiile cadrelor didactice. Activitatea s-a desfăşurat pe grupe, urmărindu-se şi cultivarea spiritului de echipă.
La sfârşitul activităţilor, elevii au fost motivaţi în a consuma cât mai multe fructe şi legume, în a adopta un stil de viaţă benefic pentru creşterea şi dezvoltarea lor armonioasă.
Ca şi rezultat al activităţilor derulate în cadrul proiectului, elevii şcolii au învăţat că sănătatea şi echilibrul fiecăruia dintre noi se află în corelaţie directă cu hrana pe care o consumăm.
Pe parcursul activităţilor, elevii au dat dovadă de seriozitate şi interes înţelegând importanţa fructelor şi beneficiile pe care acestea le au acestea în viaţa de zi cu zi.
“Am preparat o salată pentru toată şcoala. Am avut mere, kiwi, rodii, portocale, cireşe. M-am distrat împreună cu colegii de clasă. Salata e delicioasă şi foarte sănătoasă. Îi dau nota 10!”, a spus unul dintre elevi.
Școala va organiza şi un bal mascat pe data de 22 iunie, elevii şcolii şi cadrele didactice se vor costuma şi se va premia costumul cel mai reuşit.
„Avem şi acţiunea cu balul mascat pe 22 iunie, ora 6 după amiaza, copiii se costumează, premiem costumele cele mai reuşite, facem un juriu, îi premiem, le dăm diplome şi după aceea avem şi o petrecere de copii”, a mai spus directoarea şcolii.