miercuri, noiembrie 6, 2024

Ultima ora

Sport

30 MAI- ZIUA ANIVERSARĂ A DIRECȚIEI GENERALE ANTICORUPȚIE

Data de 30 Mai, marchează în acest an, 11 ani de la înființarea, în baza Legii nr.161/2005 a Direcției Generale Anticorupție, ca singura structură specializată pentru prevenirea şi combaterea corupţiei în rândul personalului Ministerului Afacerilor Interne. Acţiunile Direcţiei Generale Anticorupţie au un caracter ofensiv, de anticipare şi identificare a vulnerabilităţilor şi factorilor de risc care favorizează comiterea faptelor de corupţie, urmărind îndepărtarea acestora, iar prin activitatea sa permanentă promovează legalitatea, integritatea, onestitatea şi profesionalismul, ca standard atât pentru personalul propriu cât şi pentru cel al M.A.I.Deşi riscurile şi oportunităţile de corupţie şi comportament lipsit de etică sunt prezente în orice instituţie, datorită misiunilor şi atribuţiilor specifice structurilor M.A.I., trebuie acordată o atenţie specială cu atât mai mult cu cât este necesară aplicarea unor măsuri preventive adaptate la corupția din sistem.

Personalul propriu îşi desfăşoară activitatea în conformitate cu prevederile legale, interne şi internaţionale la care România este parte, respectând cu stricteţe principiile obiectivităţii, confidenţialității şi imparţialităţii, dar şi drepturile şi libertăţile omului, în desfăşurarea investigaţiilor, principii prin care Direcţia Generală Anticorupţie doreşte să transpună în practică motto-ul acestei structuri – „Integritate pentru credibilitate". Din perspectiva profesională a Direcţiei Generale Anticorupţie, activitatea permanentă a lucrătorilor este marcată de amplificarea eforturilor întreprinse în vederea realizării unui mediu corespunzător de integritate la nivelul personalului Ministerului Afacerilor Interne, având ca principale coordonate prevenirea şi combaterea corupţiei.

Rezultatele pozitive obţinute în perioada 30 mai 2015 – 30 mai 2016, confirmă linia de continuitate şi ascendenţă a demersurilor întreprinse, indicii sectoriali de referinţă calculaţi confirmând, o dată în plus, că faptele comise de angajaţii M.A.I. sunt excepţii și nu generalitate, însă tocmai acest caracter impune o acţiune conjugată pentru tragerea la răspundere a celor care le comit.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Având în vedere că spectrul potențialilor făptuitori este repartizat pe majoritatea sferelor şi eşaloanelor profesionale din minister, se poate releva caracterul global de abordare a problematicii prevenirii şi combaterii corupţiei, fără a se viza culpabilizarea unor categorii profesionale sau persoane.În ceea ce priveşte activitatea de prevenire desfăşurată, aceasta s-a remarcat prin creşterea cantitativă şi calitativă a acţiunilor desfăşurate, respectiv organizarea și desfășurarea a 45 de activități de informare anticorupție cu participarea a 555 de lucrători și a 53 activități de instruire preventivă anticorupție cu participarea a 517 lucrători. Totodată, s-a manifestat o preocupare constantă pentru extinderea parteneriatului în materie, prin atragerea la colaborare a structurilor din administraţia publică locală și unităţile de învăţământ etc. În acest sens, Direcţia Generală Anticorupţie a iniţiat, “Campanii de responsabilizare anticorupţie”, urmărindu-se conştientizarea opiniei publice asupra corupției, în sensul că nu este una generalizată, iar combaterea acestui fenomen poate da rezultate.

 

D.G.A. Mehedinți : 178 persoane, cercetate în 100 dosare penale

Cu ocazia acestei zile, ofiţerii Serviciului Judeţean Anticorupţie Mehedinţi au desfăşurat activităţi de mediatizare a competenţelor şi atribuţiilor Direcţiei Generale Anticorupţie, atât în rândul elevilor cât și a cadrelor didactice din mai multe instituții de învățământ, respectiv Grupul Școlar ,,Matei Basarab” din orașul Strehaia, Grupul Școlar ,,Tudor Vladimirescu,, Șimian, Colegiul Tehnic ,,Constantin Brâncoveanu,, Baia de Aramă și Liceul Teoretic ,,Traian Lalescu,, din municipiul Orșova. O altă latură a demersurilor întreprinse a constat în desfăşurarea unor activităţi de instruire preventivă în cadrul grupurilor de lucru, având la bază principiul prioritizării în funcţie de riscurile şi vulnerabilităţile identificate. Astfel, atât prin consolidarea cadrului normativ cât şi prin adaptarea instrumentelor utilizate în vederea identificării şi evaluării riscurilor de corupţie, concretizate prin aprobarea Ordinului ministrului afacerilor interne nr. 86 din 12.06.2013, pentru organizarea şi desfăşurarea activităţilor de prevenire a corupţiei în cadrul M.A.I., au continuat eforturile de identificare a riscurilor şi vulnerabilităţilor la nivelul structurilor M.A.I., păstrându-se un contact permanent cu reprezentanţii acestora, în cadrul a 20 activităţi de instruire a 159 membri ai grupurilor de lucru pentru prevenirea corupţiei.

În plan combativ, poliţia judiciară din cadrul D.G.A. a efectuat cercetări, conform competențelor conferite de lege, într-un număr de 100 dosare penale, în care au fost emise 8 rechizitorii.Cu ocazia activităţilor procedurale derulate, au fost efectuate cercetări cu privire la 178 persoane, 25 dintre acestea având calitatea de suspecți, iar 21 fiind trimise în judecată pentru fapte de corupție.

Ca urmare a probatoriilor administrate, în perioada de referință, instanţele de judecată au pronunţat 14 hotărâri, prin care 25 de persoane au fost condamnate definitiv.De asemenea, ofiţerii de poliţie judiciară ai Serviciului Judeţean Anticorupţie Mehedinţi au primit spre soluţionare un număr de 113 delegări de la unităţile de parchet în vederea efectuării unor acte de cercetare penală.

De asemenea au fost continuate eforturile întreprinse pentru asigurarea unei bune relaţionări a Direcţiei Generale Anticorupţie, în limitele prevăzute de actele normative, cu comunitatea, context în care au fost primite și soluționate 35 petiţii și 5 apeluri la linia TelVerde 0800.806.806.

Tot pe linie de relaţii cu publicul, au fost primite în audienţă și consiliate de către ofițerii serviciului un număr de 85 de persoane.

Pe linia promovării transparenţei şi deschiderii către mass-media, în cursul anului au fost difuzate atât prin intermediul presei scrise cât şi prin radio şi TV, spoturi publicitare cu mesaje anticorupţie, date de contact şi comunicate referitoare la activitatea S.J.A. Mehedinţi.

Extinderea spectrului de colaborare cu alte instituții publice, precum şi multiplicarea punţilor de comunicare au reprezentat preocupări constante, pe fondul necesităţii de coagulare a tuturor forţelor responsabile în lupta anticorupţie.

Rezultatele pozitive obţinute au avut la bază şi buna cooperare interinstituţională cu Parchetul de pe lângă Tribunalul Mehedinţi, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova, Direcţia Naţională Anticorupţie (Serviciul Teritorial Craiova, Secţia de Combatere a Infracțiunilor de Corupţie Săvârşite de Militari Bucureşti), Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Crimă Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial Mehedinţi, Departamentul de Informaţii şi Protecţie Internă – S.I.P.I. Mehedinţi, Serviciul Român de Informaţii – Direcția Județeană de Informații Mehedinţi.

Direcţia Generală Anticorupţie – Serviciul Judeţean Anticorupţie Mehedinţi vine în sprijinul persoanelor care doresc să formuleze sesizări privitoare la săvârşirea unor acte şi fapte de corupţie de către funcţionarii Ministerului Afacerilor Interne, astfel, permanent punem la dispoziţia cetăţenilor, Registrul de Petiţii şi Sugestii și linia telefonică gratuită TELVERDE 0800.806.806.

De asemenea, sesizările pot fi primite prin e-mail la adresele [email protected] și [email protected] sau la numărul de telefon-fax 0252.332331.

Audienţele se desfăşoară la sediul instituţiei din Drobeta Turnu Severin, str. Traian nr. 89 (în sediul Instituţiei Prefectului), la şeful Serviciului Judeţean Anticorupţie Mehedinţi, în prima şi în a treia zi de miercuri din lună, între orele 12,00-15,00, iar la ofiţerul de relaţii cu publicul, în a doua şi a patra zi de miercuri din lună, între orele 12,00-15,00.

 

Politica