Zona de la intrarea în Parcul „Nicolae Romanescu” şi până la teatrul de vară a fost finalizată în urmă cu câteva zile, fiind făcute şi probele la iluminatul public. Cu toate acestea, municipalitatea nu va permite accesul publicului în zonă, având în vedere că prin parc încă se mai află utilaje şi există riscul unor accidente. Totuşi, nu este exclusă organizarea unei zile a porţilor deschise, în care curioşii pot vedea ce şi cum s-a lucrat în parcul monument istoric.
„Prima parte a parcului este finalizată, mai precis până în zona teatrului de vară. Ne-am şi gândit dacă ar fi oportun sau nu să o deschidem publicului, dar încă lucrează foarte multe utilaje care trebuie să iasă din şi să intre în parc şi ne este teamă să nu se producă vreun accident. Probabil că într-una din zilele lunii iunie vom deschide, pentru o perioadă de câteva ore, parcul pentru toţi cei interesaţi, ca aceştia să vină să vadă ce s-a făcut până acum”, a explicat primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu.
„S-au mai creat câteva alei care duc la glorietă, conform proiectului iniţial”
Aceasta a explicat că lucrările vor mai dura maxim o lună şi jumătate. Faţă de ceea ce exista până acum în parc, au mai fost adăugate câteva alei.
„Să nu uităm, totuşi, că este vorba despre o suprafaţă de 100 de hectare. S-a lucrat aproape pe toată lungimea aleilor în ceea ce priveşte bordurile şi pavarea cu granit. S-a înaintat, de asemenea, foarte mult şi cu asfaltul pe aceste alei. A fost schimbat mobilierul urban, a fost montată cea mai mare parte a stâlpilor pentru sistemul de iluminat şi pentru camerele de luat vederi. În plus, s-au mai creat câteva alei care duc la glorietă, conform proiectului iniţial al lui Eduard Redont, dar care nu fusese executat niciodată. Din punctul nostru de vedere, mare lucru nu mai este de făcut, dar pentru că vorbim totuşi despre un monument istoric de clasa A, trebuie să se lucreze cu foarte mare grijă. De exemplu, la glorietă au venit nişte specialişti din Bucureşti care ştiu să cureţe piatra astfel încât să nu o strice. De asemenea, vorbim despre anrocamente care trebuie reparate. Totul îşi recapătă splendoarea, iar lucrările sunt executate cu materiale de bună calitate, care imită aspectul iniţial. Bordurile, de exemplu, sunt din granit cioplit, nu sunt tăiate mecanic, ci sunt prelucrate prin cioplire, manual, astfel încât ele să dea impresia de acum peste 100 de ani”, a spus edilul.
Teatrul de vară este gata. Se fac ultimele probe de siguranţă
Integrat în parc, dar reabilitat printr-un proiect separat, teatrul de vară este gata. Totuşi, mai trebuie făcute câteva probe de siguranţă până ca acesta să poată fi în ordine 100%. „Teatrul de vară mai are foarte puţin. Practic, el este gata, dar proiectanţii mai trebuie să facă nişte probe de siguranţă a acoperişului, astfel încât să nu avem niciun fel de surprize neplăcute. În momentul în care vom avea toată documentaţia din partea lor, vom putea să îl inaugurăm”, a conchis Vasilescu.
Lucrările în Parcul „Romanescu” se desfăşoară din luna octombrie a anului trecut şi vizează asfaltarea şi pavarea aleilor, reabilitarea podurilor şi podeţelor, introducerea unui sistem de irigare performant, dar şi schimbarea mobilierului şi a stâlpilor. Nu în ultimul rând, în parc vor fi montate 99 de camere de luat vederi, iar proiectul prevedere şi instalarea unei reţele de internet wireless.