Victor Grigorescu, ministrul Energiei a fost astăzi la Complexul Energetic Oltenia și a declarat:
Complexul Energetic Oltenia, conducerea sa, indiferent de cine ocupă funcțiile, astăzi sau mâine, trebuie să se uite spre viitor. Am discutat suficient despre greșelile trecutului, despre influențele nefaste și fricile induse sau legate de grupuri de interese. Aceste aspecte nu sunt de domeniul trecutului, dar sunt de resortul altor instituții ale statului.
CEO este o companie solidă și de viitor căreia pare că îi e teama să își asume efortul necesar evoluției economice firești. Și această teamă se reflectă inclusiv în discuțiile publice despre închipuite insolvențe, închideri de mine în Oltenia sau alte speculații nefondate. Se reflectă și în paralizia managerială care face să nu avem astăzi, înca, un plan complet de eficientizare agreat la nivelul societății.
Am venit la CEO pentru a face lucrurile să se întâmple, să fie agreat cu partenerii sociali un plan de eficientizare a companiei, absolut necesar, să fie clarificate negocierile care ar putea aduce investiții de sute de milioane de euro în Gorj și ar crea o piață de desfacere pentru câteva milioane de tone de carbune de la CEO. Nu în ultimul rând, să clarificam planurile de modernizare a grupurilor energetice.
CEO își va face propria analiză cu privire la cauzele care au dus la neîndeplinirea acestor sarcini și va lua măsuri de remediere, inclusiv prin înlăturarea celor care nu își îndeplinesc atribuțiile la nivelul așteptărilor.
Am fost primii, la Ministerul Energiei, care am dat publicității date clare despre rolul cărbunelui în consumul energetic al României. Am constituit un Comitet pentru activitatea minieră în cadrul Ministerului pentru a conduce reașezarea pe baze corecte, dupa ani de orbecăiala, a întregului sector. Am rezervat un loc special în cadrul Strategiei Energetice Naționale pentru cărbunele românesc. Asta înseamnă că indiferent de opoziția unora sau altora, mineritul nu se închide. Acesta este punctul de plecare corect și o asigurare mai mare nu poate exista.
Tot acest proces, de lunga durată, implică o mare responsabilitate pentru cei care doresc să conducă unități de importanța CEO, fie că fac parte din directoratul complexului, fie că sunt membrii ai Consiliului de Supraveghere, sau să se ocupe de politicile in sectorul energiei, ca directori in direcțiile de specialitate ale Ministerului Energiei.