Judecătorii Tribunalului Dolj au decis, miercuri, 2 martie a.c., să amâne, din nou, procesul craioveanului arestat, în februarie anul trecut, pentru că cerea mită, între 50 şi 200 euro, în vederea eliberării, în regim de urgenţă, a unor cărţi de identitate şi documente de stare civilă, fără să fie funcţionar în cadrul Direcţiei de Evidenţă a Persoanelor Craiova. Instanţa a luat aceată decizie din cauza lipsei unui martor care trebuie audiat, următorul termen fiind stabilit pentru data de 30 martie a.c.
Reamintim că procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj au demarat, la jumătatea lunii ianuarie anul trecut, cercetarea lui Ion Kovacs, de 40 de ani, din Craiova, pe care îl suspectau că, în schimbul unor sume de bani, intervine pe lângă funcţionari ai SPCLEP Craiova, pentru a facilita întocmirea sau preschimbarea unor cărţi de identitate şi a altor documente de stare civilă în regim de urgenţă. Bărbatul racola persoane din rândul celor care se prezentau la SPCLEP Craiova în vederea obţinerii unor documente de stare civilă, de la care pretindea sume cuprinse între 50 şi 200 euro, pentru rezolvarea în regim de urgenţă a cererilor lor. Cei care plăteau, beneficiau de un regim preferenţial în obţinerea documentelor solicitate, mai exact le primeau în aceeaşi zi sau cel mai târziu în ziua următoare. Cu ajutorul unui investigator sub acoperire, pe 4 februarie, Ioan Kovacs a fost prins cu 250 de euro, bani pe care îi primise pentru a facilita obţinerea unei cărţi de identitate provizorii. La percheziţia făcută asupra sa, oamenii legii au descoperit: 50 de dolari, 270 lei, o carte de identitate pe numele unei femei, 250 de euro şi 7 timbre fiscale în valoare de 2 lei fiecare. În buzunarul pantalonilor au fost găsite cele 5 bancnote din cupiura de 50 euro marcate criminalistic şi încă 15 lei. După flagrant a urmat o percheziţie la locuinţa lui Kovacs, unde a fost descoperit un număr foarte mare de documente şi acte de stare civilă, în copie şi original. S-a stabillit că inculpatul a facilitat, în schimbul unor sume de bani, obţinerea de acte de identitate sau de stare civilă.
Procurorii au precizat, la momentul respectiv, că în urma percheziţiei efectuate asupra bărbatului a fost găsit şi un set de chei care aparţinea directoarei. Mai mult, chiar Madlen Voicinovschi (director al SPCLEP Craiova la momentul respectiv) i-ar fi dat acestuia cheile, deşi bărbatul nu era angajat al instituţiei. Cheile erau utilizate de aceasta la biroul personal, la fişetele din birou, cât şi la un spaţiu unde erau depozitate şi arhivate listele electorale. Cheile au fost înmânate de către directorul Direcţiei de Evidenţă a Persoanelor Craiova inculpatului Kovacs Ioan, deşi acesta nu este angajatul insituţiei. Madlen Voicinovschi a explicat că setul de chei cu pricina nu face obiectul anchetei, fiind o întâmplare că a fost găsit asupra inculpatului, întrucât o ajutase să mute un fişet. Ioan Kovacs a fost reţinut pe 4 februarie, iar o zi mai târziu a fost arestat preventiv pentru comiterea infracţiunii de trafic de influenţă. Joi, 2 aprilie, la cererea procurorilor, Tribunalul Dolj a dispus prelungirea arestului preventiv în cazul inculpatului, însă decizia instanţei a fost contestată de Kovacs. Luni, 6 aprilie, Curtea de Apel Craiova a decis să schimbe hotărârea Tribunalului Dolj şi a dispus înlocuirea arestului preventiv cu arestul la domiciliu. După o lună de arest la domiciliu, mai exact vineri, 8 mai 2015, tot Curtea de Apel Craiova a decis să-i înlocuiască lui Kovacs arestul la domiciliu cu măsura controlului judiciar pe o perioadă de 60 de zile.
Între timp procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj au finalizat cercetările în cauză, iar pe 13 august 2015 au dispus trimiterea în judecată a lui Ioan Kovacs pentru trafic de influenţă. Dosarul a fost înregistrat la Tribunalul Dolj, unde a intrat în procedura de cameră preliminară, fiind analizat de un judecător. Instanţa a decis că toate actele de urmărire penală sunt legale, iar la termenul de miercuri, 9 decembrie a.c., a hotărât începerea judecării procesului: „Respinge cererile şi excepţiile formulate de inculpatul KOVACS IOAN. În baza art. 346 NCPP constată legalitatea sesizării instanţei cu rechizitoriul nr. 34/P/2015 al Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj, privind pe inculpatul KOVACS IOAN. În baza art. 346 NCPP constată legalitatea administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală. Dispune începerea judecăţii cauzei privind pe inculpatul KOVACS IOAN”, după cum se arată în încheierea de şedinţă a instanţei.
Numai că, de atunci, procesul bate pasul pe loc. Asta deoarece, la ultimul termen, miercuri, 2 martie a.c., pentru a doua oară la rând, judecătorii de la Tribunalul Dolj s-au văzut nevoiți să amâne cauza pentru că a lipsit un martor care trebuie audiat: „Acordă termen la data de 30.03.2016, pentru lipsă martor”, se arată în încheierea de şedință a instanței.