sâmbătă, octombrie 5, 2024

Ultima ora

Sport

Anchetă în Penitenciarul Craiova

Daniel Bogdan a fost condamnat la șase ani și opt luni, închisoare cu executare, pentru trafic de minori și se afla în Penitenciarul de Maximă Siguranță din data de 8 octombrie 2014. La sfârșitul lunii ianuarie a.c. familia a sesizat Penitenciarul că acesta ar fi fost agresat, iar ulterior deținutul a fost dus la cabinetul medical al Penitenciarului. Apoi la Spitalul Clinic Județean de Urgență Craiova unde nu s-a constatat că ar prezenta urme de violență sau leziuni.

„Deținutul s-a prezentat de două ori la Spitalul de Urgență Craiova, pe 25 și 28 ianuarie. Prima dată când a venit în urgență, pacientul acuza dureri la nivelul coloanei lombare și amorțeli, parestezii ale membrelor superioare și inferioare.

Aceste simptome ale lui apăruseră în urmă cu șase zile, după o agresiune fizică, a declarat pacientul.

Policlinica Buna Vestire Craiova

În acel moment medicii l-au evaluat atât clinic cât și paraclinic. Investigațiile au fost amănunțite pentru a se găsi o leziune care să justifice simptomele prezentate de pacient. Computerul Tomograf făcut din cap până în picioare nu a scos în evidență nicio leziune.

A fost supus unor consulturi interdisciplinare, ortopedie, traumatologie, neurochirurgie. În urma controalelor nu s-au obiectivat leziuni care să ne ducă cu gândul la aceste acuze subiective. A plecat din Urgență înapoi la Penitenciar cu recomandarea de a menține un repaus relativ la pat, să evite mișcările de la nivelul trunchiului plus o rețetă cu medicamente care să amelioreze aceste simptome.

Pacientul a revenit pe 28 ianuarie, adus de către ambulanța Penitenciarului și acuza dureri abdominale, absența tranzitului intestinal și aceleași parestezii la nivelul membrelor superioare. A fost din nou investigat, evaluat clinic, s-a efectuat și un consult chirurgical. Nu s-a constatat a fi abdomen acut chirurgical la momentul acela, pacientul a fost trimis și către un consult la Spitalul de Neuropsihiatrie, ” a declarat Cristina Geormăneanu, purtător de cuvânt al SCJUC.

Sora deținutului decedat susține însă că fratele ei „a fost lovit cu piciorul în coloană, în urmă cu două săptămâni, de un polițist din penitenciar. De a doua zi nu a mai putut merge. A făcut o plângere la domnul comandant, a menționat numele Mârșu Marian. Comandantul i-a rupt plângerea și i-a spus că nu e bună. «Fă alta și scrie că ai căzut și te-ai lovit, dacă vrei la spital. Fratele meu nu a vrut să scrie minciuni și l-au ținut cinci zile fără tratament»”, a declarat pentru Craiova Forum Minodora Neagu.

Reprezentanții penitenciarului susțin, însă, că nu a fost sesizată conducerea instituției de către deținut cum că ar fi fost bătut.

„După ce a venit de la spital a refuzat să fie prezentat la IML.  Penitenciarul a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Craiova referitor la presupusa agresiune. Pe 2 februarie a fost transferat la un Penitenciar spital pentru investigații medicale suplimentare, au declarat reprezentanți ai Penitenciarului de Maximă Siguranță Craiova.

În prezent, la nivelul Penitenciarului de Maximă Siguranță Craiova se desfășoară anchete interne dispuse de directorul general al Administrației Naționale a Penitenciarelor”, au declarat reprezentanții Penitenciarului.

Femeia spune că vrea să îi facă dreptate fratelui său și va face plângeri la Avocatul Poporului, la Parchetul General împotriva Penitenciarului, a polițistului și a medicului din penitenciar, dar și la CEDO.

 

 

 

Politica