Trecerea dintre ani se face de fiecare dată cu masa îmbelşugată. Gospodinele pregătesc sarmale, salată de boeuf, caltaboş, cârnaţi şi alte bunătăţi specifice mesei tradiţionale. Nu lipsesc, bineînţeles, nici cozonacii, prăjiturile, dar şi alte dulciuri. Medicii recomandă că este important să petrecem sărbătorile păstrând tradiţiile cu care ne-am obişnuit în familie, dar în acelaşi timp, să acordăm atenţie şi consecinţelor provocate de excesele şi abuzurile care se întâmplă în aceste ocazii. Alimentaţia trebuie să fie moderată, să nu facem excese şi să mâncăm… cât pentru întreg anul, cum este o vorbă din popor.
Astfel, dacă suntem cumpătaţi, toate preparatele (carnea de porc, sarmalele, caltaboşul, lebărul, cârnaţii, jumările, piftiile, salatele cu maioneză, cozonacul, vinul etc) care vor fi puse pe masa de sărbători, nu ne vor face să ajungem la spital cu indigestii, colici abdominali, balonări, arsuri gastrice, mahmureală, pancreatite etc.
Pentru ca sărbătorile să fie liniştite şi să nu ajungem de la petrecerea de Revelion la spital, medicii ne recomandă să avem în vedere mai multe aspecte; carnea de porc (din gospodăriile proprii) trebuie să fie verificată pentru trichineloză, ambalată corect, depozitată, transportată şi manipulată, în condiţii de igienă; toate produsele alimentare trebuie achiziţionate din unităţi comerciale care îndeplinesc condiţii de siguranţă alimentară, verificate din punct de vedere al termenului de valabilitate, ambalajului, compoziţiei.
De asemenea, friptura de porc, pui, curcan, vită trebuie consumată în cantităţi moderate, de preferat asezonată cu garnituri de legume: broccoli, fasole verde, varză, salate şi mai puţin cu garnituri de cartofi, orez sau paste.
Alimentele prăjite (de la carne până la legume) trebuie evitate, mai ales de cei care au probleme digestive, fiind preferat grătarul sau friptura la tava şi legumele la grill.
Bineînţeles că medicii ne spun că dulciurile, mai ales prăjiturile cu cremă, trebuie consumate în cantităţi mici sau chiar înlocuite cu salate de fructe sau fructe proaspete, dar este imposibil să rezişti tentaţiei de a gusta măcar câte puţin din delicioasele deserturi.
Alcoolul trebuie consumat cu moderaţie, evitându-se băuturile spirtoase şi cele carbogazoase.
Sarea trebuie consumată în cantităţi mici, de preferat să folosiţi moderat condimente ca: ardei iute, muştar, hrean, usturoi. Nu trebuie să uităm nici să ne hidratăm cu minim 2 litri de lichide pe zi.
După o masă încărcată cu toate bunătăţile din care ne-am înfruptat, se recomandă un pic de mişcare, măcar o plimbare în aer liber; petreceţi cât mai mult timp (în funcţie şi de temperatura de afară) în mijlocul naturii, relaxându-vă cu familia şi prietenii.
Persoanele vârstnice şi cei cu afecţiuni cronice trebuie să fie mult mai atenţi şi mai responsabili la: ce, cum şi mai ales cât mănâncă şi nu trebuie să-şi întrerupă tratamentele.
Este bine să avem o farmacie în casă din care să nu lipsească: ceaiurile digestive, antispasticele, pansamentele gastrice, fermenţii digestivi şi de asemenea să nu ne administrăm medicamente decât la recomandarea medicilor.







