Medicii veterinari de liberă practică din toate circumscripţiile sanitar veterinare trebuie să fie dotaţi cu asomatoare gen ,,pistol cu glonţ captiv”, spune legislaţia europeană. Aceste asomatoare au rolul de a feri porcul de suferinţă sau durere în timpul înjunghierii. Mai precis veterinarul vine la gospodăria cetăţeanului şi trage cu pistolul în capul porcului ca să-l ameţească, să nu mai ştie de el, după care proprietarul îl poate înjunghia la gât, liniştit, fără probleme. Directorul Direcţiei Sanitar Veterinare Mehedinţi, Sorin Jianu, ne-a declarat că primăriile au obligaţia să aibă astfel de asomatoare gen pistol cu glonţ captiv nu veterinarii. Contactaţi telefonic şi întrebaţi dacă au astfel de pistoale în primării, primarii din judeţ, intervievaţi de noi, au fost, la început, mai rezervaţi în declaraţii, unii crezând, poate, că-i vorba de vreo farsă. Însă când au aflat că nu e nicio glumă, în mod paradoxal, pe mai toţi i-a bufnit râsul…
În aceste zile mehedinţenii din mediul rural şi nu numai se pregătesc să sacrifice în gospodării tradiţionalul porc. Tăierea porcului de Crăciun în gospodărie trebuie să respecte însă anumite norme, impuse în mare parte de legislaţia europeană. România a reuşit să convingă UE că tradiţiile naţionale trebuie păstrate, astfel că în fiecare an, direcţiile sanitar-veterinare informează populaţia privind regulile pentru sacrificarea porcului şi consumul de carne şi preparate din carne de porc, în perioada premergătoare Sărbătorilor de Iarnă. Legislaţia privind protecţia animalelor în timpul sacrificării, (Directiva 93/ 113 C.E. şi Ordinul A.N.S.V.S.A nr. 180/ 2006) stabileşte condiţiile de sacrificare a animalelor (inclusiv a porcinelor) numai în abatoare autorizate, cu respectarea normelor specifice pe timpul efectuării acestei operaţiuni. Actul normativ prevede că autoritatea veterinară poate acorda derogare pentru sacrificarea unor specii de animale (porcine, ovine, caprine) în afara abatoarelor de către proprietarii de animale pentru consumul propriu, fiind interzisă comercializarea cărnii şi a derivatelor rezultate, în afara gospodăriei, cu recomandarea ca animalele respective să fie asomate în prealabil, adică să fie ferite de suferinţă sau durere în timpul prinderii şi înjunghierii.
Asomarea porcului se face cu pistol cu glonţ captiv
Asomarea la specia porcină se efectuează cu un pistol cu glonţ captiv. Este un procedeu care atunci când este aplicat unui animal cauzează acestuia pierderea cunoştinţei până în momentul înjunghierii. Operaţiunea de asomare a animalelor înainte de sacrificare se practică obligatoriu în abatoarele autorizate existente pe raza judeţelor, cu menţiunea că procedura nu afectează sub nici o formă tăierea tradiţională a porcului de Crăciun, iar pentru înjunghiere se foloseşte tot cuţitul. În virtutea respectării acestei cerinţe legislative, de protecţie a animalelor, medicii veterinari de liberă practică concesionari din cadrul circumscripţiilor sunt dotaţi cu asomatoare ,,pistol cu glonţ captiv” urmând să efectueze această operaţiune la solicitarea proprietarilor de animale din localitatea respectivă. Pentru a preveni îmbolnăvirea populaţiei consumatoare de carne şi preparate derivate, după sacrificarea porcilor domestici, sau vânat sălbatic (mistreţ, urs) proprietarul sau consumatorul are obligaţia să solicite medicului veterinar examinarea cărnii, în special pentru diagnosticul trichinelozei.
Şeful DSV Mehedinţi: “Primăriile trebuie să aibă pistoalele, nu noi!”
Directorul DSV Mehedinţi, doctorul Sorin Jianu, ne-a declarat că până în prezent nu s-a descoperit nici un caz de trichineloză la porc în judeţ, că analizele de verificare a cărnii costă în jur de 10 lei în funcţie de tariful medicului de circumscripţie veterinară şi că indicat ar fi să se cumpere porci de la persoane autorizate şi nu din târgurile care nu sunt autorizate din punct de vedere sanitar-veterinar. Întrebat dacă veterinarii de circumscripţii au în dotare pistoale cu glonţ captive, directorul Sorin Jianu ne-a spus că e de datoria primăriilor să aibă aşa ceva: “Primăriile trebuie să aibă pistoalele de asomat, nu noi. Acele pistoale cu glonţ captiv sunt asomatoare care au rolul de a feri porcul de suferinţă înainte de înjunghiere” ne-a declarat directorul Sorin Jianu.
Primar: ”Pentru ce dracu` e pistolul ăla? Asta ne mai lipsea!”
Contactaţi telefonic şi întrebaţi dacă au în dotare pistoale cu glonţ captiv, primarii intervievaţi de noi au răspuns că n-are nici unul dintre ei aşa ceva. Luaţi pe nepregătite, la început unii au crezut că e vorba de vreo farsă şi au părut speriaţi, mai ales când au auzit cuvântul ,,pistol”. Ulterior, când au aflat că e o chestiune serioasă, mai toţi au bufnit în râs. Şi ne-au explicat fiecare în felul lui de ce li se pare comică şi de râs situaţia. Primarul din Iloviţa, Ştefan Pătăşanu: “Pistol cu glonţ captiv? Pentru ce dracu` e pistolul ăla? Numai asta ne lipsea la primărie! Să avem pistol. E culmea. N-avem, cum să avem aşa ceva!” ne-a declarat râzând primarul Pătăşanu. “Ce să avem? Pistol? Nu avem. Nu ne-a spus nimeni! N-am auzit de aşa ceva! Cum adică, să vină veterinarul la noi la primărie, să ia pistolul, să meargă să asomeze porcul la om, apoi să ne aducă înapoi pistolu`? Spuneţi şi dumneavostră!” ne-a declarat la rândul său primarul din comuna Şviniţa, Nicolae Curici. “A!!! Nu! Nu! Nu avem! Ştiu de ce spuneţi! E ceva cu care să asomezi porcul, să nu-l stresezi! Are dracu` pistol de-ala, nici un primar nu cred că are aşa ceva. Omul tot la gât îl taie pe porc după metoda strămoşească, să fim serioşi!” ne-a spus primarul comunei Tâmna, Ion Cioară.
Ce este trichineloza
Trichineloza este o boală parazitară, ce se transmite de la animale la om, fiind produsă de un parazit numit Trichinella spiralis. Principalul rezervor al acestui parazit îl constituie animalele din preajma locuinţelor umane: şobolanii, şoarecii, carnivorele domestice (câinele şi pisica) animale din zona silvatică (vulpe, jder) şi porcii sau alte specii infestate. Omul se îmbolnăveşte consumând carne infestată de porc, nutrie, mistreţ, urs, neexaminată de medicul veterinar şi insuficient friptă, fiartă, sau preparată crudă, sărată, sau afumată. Boala, la om se manifestă prin: febră ridicată (38-40 grade), tulburări digestive (dureri abdominale, greţuri, vărsături, diaree), dureri în masele musculare însoţite de edeme ale feţei – boala capetelor umflate. Trichineloza la om poate fi tratată, reuşita tratamentului fiind condiţionată în primul rând de rapiditatea instituirii diagnosticului. Cele mai eficiente măsuri de prevenire a cazurilor de îmbolnăvire la om sunt controlul sanitar veterinar al cărnii provenite de la animale sacrificate în abatoare şi în gospodăriile individuale (porc, nutrie, cal) precum şi al vânatului comestibil (mistreţ, urs) prin examen trichineloscopic dar şi achiziţionarea cărnii de porc doar din abatoare, hale, măcelării sau magazine autorizate sanitar veterinar, pe care este aplicată marca de sănătate (ştampila). Examenul trichineloscopic se poate efectua la sediile DSVSA, la circumscripţiile sanitare veterinare din municipiile, oraşele şi comunele judeţului după programul afişat la sediul acestora. Pentru efectuarea examenului se prezintă o probă de cca. 100 — 200 grame de carne recoltată din pilierii diafragmatici (baiera unturii) din diafragmă (iepurele) muşchiuleţi, muşchii limbii şi muşchii intercostali. Proba de carne prezentată pentru analiză va fi însoţită în mod obligatoriu de elementul de identificare (crotaliul), care va fi predat medicului veterinar care examinează carnea. În cazul animalelor domestice confiscate sau ucise în scopul asanării unor boli transmisibile (lista bolilor cuprinde şi Trichineloza), medicul veterinar oficial arondat zonei respective întocmeşte documentaţia specifică pentru despăgubirea contravalorii de piaţă a animalelor în cauză.







