vineri, octombrie 4, 2024

Ultima ora

Sport

Păsuite câteva zile

"Să vină primăriţa că am ales-o, am votat-o. Cum poţi să mă dai afară, pe ce motiv? Că vrea ea să facă nu ştiu ce hotel”

Cele două femei, de 62 şi respectiv 90 de ani, care locuiesc în Centrul Istoric al Craiovei au fost, ieri, din nou în pragul disperării. 
Vorbim despre Eugenia Pârvu şi Constantina Voinea, fiică şi mamă, a căror poveste am relatat-o, pe larg, în ediţia de luni a cotidianului "Jurnalul Olteniei".
Pe 16 noiembrie instanţa a decis definitiv ca cele două femei să fie evacuate din locuinţa în care au stat vreme de șase decenii. Nimeni nu le-a dat niciun motiv pentru care trebuie să plece. Doar că nu li s-a mai prelungit contractul de închiriere și au fost târâte în instanţă pentru a fi evacuate. 
Cele două femei au deja bagajele făcute. Iniţial au fost anunţate că vor fi scoase afară din casă astăzi. Luni, însă, după publicarea în "Jurnalul Olteniei" a articolului referitor la situaţia celor două femei, angajaţii Primăriei le-au mai făcut o vizită.
Când am ajuns la casa bătrânelor, acestea erau în stare de şoc. 
Eugenia Pârvu, fiind şi imbolizată la pat din cauza piciorului amputat, ne-a povestit îndurerată şi aproape fără glas că nu ştie care le va fi soarta şi ce se va întâmpla. 

„Au venit vreo 10-11 persoane de la Primărie, RAADPFL, de la patrimoniul istoric, că ne duce la azil, pe mine şi pe maică-mea la căminul de bătrâni, că ei nu au locuinţe. Mâine (n.r. astăzi), trebuie să pună sigiliu pe casă. Mâine vin oameni de la RAADPFL să care ce am strâns, ce am putut. Ni s-au oferit două locuinţe şi am refuzat, era undeva la etajul 4, m-a luat şi la mişto, i-am zis dacă am nevoie la spital cu ce mă urcă, zice cu elicopterul, respectiva Pîrvu (n.r. Doina Pîrvu), de la primărie. Şi a doua variantă undeva la Madona Dudu, dar nu evacuaseră romii încă, zic unde să mă duceţi, plin de ploşniţe, şobolani, or fi acolo, nu sunt utilităţi, cum să mă duceţi în halul acesta. S-a văzut locuinţa, cum este, am destule lucruri. Să vină primăriţa că am ales-o, am votat-o. Cum poţi să mă dai afară, pe ce motiv? Că vrea ea să facă nu ştiu ce hotel”, a declarat Eugenia Pârvu.

Policlinica Buna Vestire Craiova

S-a amânat evacuarea până joi

Claudiu, fiul Eugeniei Pârvu, aflat la muncă în Anglia, s-a întors degrabă în ţară pentru a rezolva problema cu care se confruntă mama şi respectiv bunica sa. Acesta a mers cu reprezentanţii Primăriei să viziteze două locuinţe pe care Primăria putea să le ofere. Prima, o casă în care locuiesc mai mulţi romi ar fi fost o varianta, însă când a fost vizitată de reprezentanţii autorităţilor locale și fiul Eugeniei Pârvu, locatarii ar fi făcut scandal.
Un apartament cu două camere, aflat în zona Lăpuş, pe strada Gîrleşti, la etajul 4, a fost cea de-a doua variantă pe care Claudiu Pârvu a fost nevoit să o accepte dată fiind situaţia.
Este un apartament liber, cel care locuise anterior acolo fusese la fel, executat. Apartamentul este neîngrijit, iar Claudiu Pârvu spune că pentru a fi locuibil necesită renovări, care implică automat şi costuri.
Situaţia nu se rezolvă însă aşa de simplu. Deşi evacuarea femeilor din casa în care au trăit şase decenii a fost amânată până joi, oamenii au nevoie de o aprobare din partea city-managerului oraşului, Radu Preda, iar birocraţia poate întârzia întreg procesul de mutare şi o lună de zile, susţine fiul Eugeniei Pârvu. Claudiu Pârvu va merge astăzi în audienţă să vadă dacă i se acordă locuinţa înainte de noul termen propus pentru evacuare. În caz contrar, dacă femeile nu primesc cheile de la apartament până joi, acestea pot fi scoase în stradă, fiindcă “nu se mai concepe alt termen de amânare”, după cum ar fi declarat angajaţi ai Primăriei.

„Deocamdată nu am rezolvat nimic, am fost şi am văzut un apartament prin Lăpuş, pe strada Gîrleşti, este foarte degradat, am fost de acord să-l iau, dar îmi trebuie o aprobare din partea domnului Radu Preda de la primărie, care astăzi nu a putut să mă primească, m-am înscris în audienţă pentru mâine (n.r. astăzi) la ora 10.00, dar nu ştiu ce o să se întâmple pentru că cei de la RAADPFL au spus că au amânat evacuarea până joi la ora 10.00 şi ei nu mai concep o altă amânare, pur şi simplu joi o să aibă loc. Apartamentul acela trebuie renovat complet, nu-i problemă, este bun, dar cu ele în casă nu am cum să-l renovez, este un apartament decomandat, doar că este degradat, cine a stat acolo înainte de a-l evacua nu a avut grijă absolut deloc. Sunt utilităţi, trebuie făcut contract şi dat drumul la tot. Tot este oprit. Este gol, acolo a avut loc o evacuare la începutul anului, a fost scos de acolo chiriaşul. În situaţia în care suntem, am fost de acord, dar problema este că o să trebuiască renovat şi la cum se prezintă acum nici nu le pot duce acolo pe cele bătrâne. Măcar să-l fac să fie locuibil, dar vă daţi seama că nu dispun de atâţia bani şi să ne mai amâne evacuarea. Cineva de la patrimoniu, doamna Câmpeanu, ne-a zis că a vorbit cu domnul Radu Preda, i-a spus de mine şi că este posibil să dureze şi o lună până să-mi dea locuinţa respectivă, pentru că trebuie să treacă printr-un consiliu şi aşa mai departe. Iar cei de la RAADPFL au spus că joi vin şi ne scot afară, dar unde ne mută? Nu ştiu ce o să se întâmple, am umblat toată dimineaţa peste tot”, a povestit fiul Eugeniei Pârvu.
Am încercat să luăm legătura, telefonic, atât cu Doina Pîrvu, angajata primăriei care a avut îndrăzneala să le spună celor două femei că pot ajunge la etajul patru cu elicopterul, dar și cu edilul-șef al urbei, Olguţa Vasilescu. Niciuna dintre cele două nu a răspuns.
Constantina Voinea, de 90 ani, și Eugenia Pârvu, de 62 ani, rămân în continuare cu bagajele făcute, așteptând să fie date afară din casa în care au trăit o viaţă. 

 

Politica