joi, octombrie 3, 2024

Ultima ora

Sport

După şase decenii, aruncate în stradă de Primărie

Două femei care locuiesc în Centrul Istoric urmează să fie date afară, mâine, din casă.

Nu credem că veţi rămâne insensibili, după ce veţi citi ceea ce vă vom relata mai jos. Când toată lumea este lovită de tot felul de întâmplări care mai de care mai tragice şi când ar trebui să încercăm să fim mai buni, măcar de dragul sărbătorilor de iarnă care se apropie, dar mai ales când ne ataşăm o mască şi pretindem că suntem ceva ce niciodată nu vom reuşi să fim, totul devine dureros şi cu atât mai tragic. Dacă noi oamenii nu suntem în stare să ne ajutăm semenii, atunci înseamnă că totul se duce de râpă.

Un caz care ar mişca pe oricine sau pe aproape oricine devine nul în faţa celor ce sunt angajaţi pentru a ajuta şi care sunt plătiţi din bugetul statului pentru a face bine cuiva, nu rău.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Două femei în vârstă de 62, respectiv 90 de ani locuiesc pe strada Traian Demetrescu din Craiova. Probabil nu ştiu cu toţii unde este această stradă situată, însă cu siguranţă toţi craiovenii au auzit de Centrul Istoric. Eugenia Pîrvu şi Constantina Voinea, fiică şi mamă locuiesc într-o casă naţionalizată din Centrul Vechi al Băniei de mai bine de şase decenii. Cu chiria la zi şi toate utilităţile achitate, femeile riscă să rămână în stradă, chiar de mâine. Motivul municipalităţii pentru care a luat această decizie? Poate pentru unii este plauzibil, pentru alţii nu. Se doreşte ca respectiva clădire în care locuiesc cele două femei, în trei camere, să fie transformată în altceva, probabil într-un bar. De parcă localurile noi deschise recent în Centrul Istoric nu ar fi suficiente, autorităţile locale nu se mulţumesc cu atât şi mai vor încă unul, cu orice preţ, chiar dacă acest lucru înseamnă evacuarea a două suflete de care nimănui se pare că nu-i pasă.

 

Are piciorul amputat de mai bine de patru ani

Și asta nu este tot. Eugenia Pîrvu, în vârstă de 62 de ani are piciorul drept amputat de mai bine de patru ani, din cauza unei boli cumplite de care suferă: poliartrită. Mai mult de atât, femeia este imobilizată la pat de zece ani, dinainte de a-i fi amputat piciorul, deoarece nu se mai putea deplasa. Acum are probleme şi cu mâinile, pe care abia şi le mai mişcă.

,,Clădirea în care locuiesc eu, împreună cu mama mea (n.r. – Constantina Voinea, 90 ani) se află în proprietatea RAADPFL Craiova. Lunar, plătim 300 lei pentru chirie. Suntem cu toate utilităţile la zi, doar luna aceasta nu am mai plătit, deoarece ne-au zis ca ne vor evacua şi am considerat că nu mai are rost să plătesc. Vor să ne evacueze pe motiv că este Centrul Vechi. Contractul nostru avut cu RAADPFL Criova pe o durată de cinci ani, a expirat în urmă cu un an. Când ne-am dus să reînnoim contractul, aceştia nu au mai vrut, dar noi am continuat să le plătim chirie. La început, contractul a fost pe numele mamei mele, apoi pe numele meu şi al fiului meu. Sunt imobilizată la pat de vreo zece ani, sufăr de poliartrită şi am şi piciorul amputat”, a povestit Eugenia Pîrvu, 62 ani.

 

În martie s-a hotărât ca cele două femei să fie evacuate

 

În urmă cu aproximativ un an, cele două femei au început să primească acasă hotărâri de evacuare, iar în luna martie a acestui an a avut loc procesul prin care s-a stabilit că trebuie să fie evacuate.

,,Le-a respins acţiunea, li s-a spus că nu pot să rămână mai departe aici şi că trebuie să elibereze locuinţa. Apoi, s-a făcut o întâmpinare la acea hotărâre şi un alt proces a avut loc pe 16 noiembrie. Încă nu au primit hotârârea, dar avocata le-a spus că a fost respinsă, dar motivele nu se ştiu. Prietena mea Eugenia şi mama acesteia m-au împuternicit să le reprezint în toate situaţiile”, a relatat Rodica Băluţă, prietenă apropiată a Eugeniei Pîrvu.

 

La 90 ani- numeroase drumuri la Primărie fără nicio rezolvare

După ce s-a respins acţiunea, un executor care se ocupă de cazul femeilor le-a vizitat, spunându-le că vor mai primi puţină îngăduinţă. Constantina Voinea, femeia în vârstă de 90 de ani, a făcut numeroase drumuri la Primăria Craiova pentru a fi primită în audienţă de către edil, însă nimeni nu i-a acordat atenţie.

,,Am fost de mai multe ori la primărie, să vorbesc cu doamna Primar, dar nu m-a primit nimeni, nici măcar nu am primit un bon de înregistrare. Poliţiştii de la intrare mă urcau pe scări, de 20 de ori am fost. Fata de la înregistrări nu a vrut să-mi dea bon. Mi-a zis să las un număr de telefon, dar nu m-a contactat nimeni. A fost şi nepotul meu, dar degeaba”, a mărturisit Constantina Voinea, 90 ani.

 

Culmea nesimţirii: ,,Angajata Primăriei le-a zis ca vor beneficia de un elicopter pentru a putea locui la etajul patru”

Primăria Craiova a venit în ,,sprijinul” celor două femei cu două oferte de locuinţă. Prima, în Valea Roşie, la etajul patru, compusă din două camere, fără baie şi bucătărie, iar cea de-a doua locuinţă în zona bisericii Madona Dudu, într-o casă naţionalizată. Femeile au refuzat locuinţa de la etajul patru, întrucât nu au cum să se deplaseze. Constantina Voinea, în vârstă de 90 de ani este singura persoană care se ocupă de fiica sa, Eugenia Pîrvu, în vârstă de 62 de ani. Reacţia unei angajate a Primăriei Craiova, Pîrvu D., aşa cum o aveau trecută pe un bileţel, cele două femei, este demnă de filmele horror. După spusele celor două femei, Pîrvu Doina (numele integral l-am găsit pe site-ul municipalităţii), în momentul în care le-a vizitat pe acestea acasă, le-a zis că Primăria Craiova le va pune la dispoziţie elicopter pentru a ajunge la etajul patru.

,,Primăria a trimis două persoane la ele acasă, o femeie şi un bărbat. Cei doi au venit în urma reclamaţiei făcute şi le-au zis ca ar avea două locuinţe. Prima ar fi în Valea Roşie, la etajul patru. Evident, că prietena mea şi mama ei au refuzat această locuinţă, deoarece se află în incapacitatea de a se mişca şi pentru dânsele ar fi un chin să locuiască acolo. Mama prietenei mele are 90 de ani, este singura care se ocupă de casă, alt ajutor ele nu mai au. Doamna care este angajata la Primărie le-a zis că vor beneficia de un elicopter pentru a ajunge la etajul patru. Cea de-a doua locuinţă este în zona bisericii Madona Dudu, cred că într-o casă naţionalizată, unde locuiesc doar rromi. Acolo, am înţeles că ar fi trei camere. Cei de la Primărie au scris în procesul verbal că li s-a oferit o locuinţă similară şi că dânsele au refuzat. Probabil, din această cauză judecătorul le-a respins acţiunea. Totul a fost verbal, nimeni nu a văzut niciuna dintre cele două locuinţe. Eu în acel moment nu eram aici”, a relatat Rodica Băluţă, prietenă apropiată a Eugeniei Pîrvu.

 

Eugenia Pîrvu: ,,Mi-au zis că pe mine mă vor trimite la azil, iar pe mama mea la rude”

Cele două femei nu cer bani nimănui. Din pensiile amândurora îşi pot plăti chiria lunar, dar şi utilităţile, aşa cum au procedat şi până acum. Mâine, acestea se aşteaptă să fie evacuate.

,,Avem din ce să ne plătim datoriile. Măcar să fi fost acesta motivul pentru care ne-ar evacua, nu ştiu ce vom face. Este iarnă, eu nu mă pot mişca, mama mea este bătrână şi chiar şi aşa ea are grijă de mine şi de casă. Au zis că vor veni cu o salvare să ne evacueze. Mi-au zis că dacă nu acceptăm niciuna dintre cele două case pe mine mă vor trimite la azil, iar pe mama mea la rude. La care rude? Cine este obligat să o primească? Și în afară de asta, fraţii mamei mele sunt şi ei foarte bătrâni. Au zis că lucrurile noastre le vor pune sub sechestru, într-un garaj”, a povestit Eugenia Pîrvu, 62 ani.

Drept dovadă că cele două femei nu ţin morţiş să rămână în casa de pe strada Traian Demetrescu este faptul că şi-au strâns toate lucrurile şi sunt dispuse să plece ( vezi foto). Tot ce cer cele două femei este să primească o locuinţă decentă, care să le ofere posibilitatea de a se deplasa. Rămâne de văzut ce decizie va lua municipalitatea.

 

 

 

Politica