duminică, noiembrie 24, 2024

Ultima ora

Sport

Gerul Bobotezei nu ne ocoleşte

Dacă până acum se credea că Gerul Bobotezei este doar un mit, se pare că ne-am înşelat. Anul acesta, Gerul Bobotezei nu va lipsi, temperaturile încep să scadă chiar de astăzi în toată ţara, meteorologii aşteptându-se ca mercurul din termometre să indice chiar -25 de grade Celsius. 
 
Începând cu ora 14:00, de astăzi şi până vineri la ora 10:00, temperaturile vor fi în continuă scădere. Potrivit ANM “vremea va fi deosebit de rece, geroasă mai ales în cursul nopţilor şi al dimineţilor în toată ţara. Temperaturile minime vor coborî frecvent sub -15 grade, iar izolat chiar sub -25 grade. În cursul zilei de astăzi şi la noapte vântul va avea intensificări în Moldova, jumătatea estică a Munteniei şi Dobrogea, cu rafale de până la 55-65 km/h”.
Potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Olt, Comitetele Locale pentru Situaţii de Urgenţă au obligaţia să asigure, pe timpul sezonului rece, spaţii încălzite unde persoanele fără adăpost sau cele surprinse de viscol în zona de competenţă să poată fi cazate. 
 
De asemenea, înainte şi pe timpul perioadelor cu temperaturi scăzute, se vor identifica şi vor fi monitorizate persoanele vulnerabile (bătrâni singuri, bolnavi, persoane care nu se pot deplasa, persoane fără adăpost) şi vor fi transportate, în funcţie de situaţie, în spaţiile de cazare amenajate de administraţiile publice locale.
Activităţile de preluare şi transport a persoanelor fără adăpost vor fi executate de instituţiile cu atribuţii în domeniul protecţiei populaţiei (pompieri, ambulanţă, poliţie, jandarmerie şi poliţie locală). 
Gerul ne poate afecta grav sănătatea aşa că, într-un comunicat emis de Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Dolj, ne sunt aduse recomandări generale şi sfaturi utile în scopul prevenirii unor îmbolnăviri sau a apariţiei unor complicaţii provocate de ger.
 
RECOMANDĂRI DSP DOLJ
– Evitaţi  expunerile prelungite în aer liber. Persoanele vârstnice, copiii, bolnavii cu afecţiuni cronice cardio-vasculare şi respiratorii să evite pe cât posibil aceste expuneri.
– Folosiţi îmbrăcăminte şi încălţăminte adecvată pentru a evita degerăturile (o îmbrăcăminte şi o încălţăminte strâmtă nu este recomandată pentru că nu păstrează căldura).
– Purtaţi căciulă, fular şi mănuşi pentru a vă feri extremităţile care sunt cele mai mult expuse riscului de îngheţ.
– Mersul pe jos (pentru distanţe mici) este de preferat în detrimentul unor staţionări prelungite în aşteptarea unui mijloc de transport în comun. 
– Evitaţi eforturile fizice mari care suprasolicită organismul.
– Asiguraţi-vă o alimentaţie completă adaptată la vârsta şi activitatea zilnică care să fie bazată  pe o hrană caldă, cu multe legume şi fructe  proaspete ce aduc un aport crescut de vitamine şi minerale, cresc imunitatea şi ne apară de temutele viroze şi infecţii respiratorii.
– Asiguraţi-vă  hidratarea corespunzătoare din care să nu lipsească supele calde, ceaiurile vitaminizante.
– Folosiţi (în limita toleranţei) mierea de albine şi  usturoiul ca şi adjuvante naturale împotriva răcelilor.
– Evitaţi consumul de alcool  (este chiar periculos), opriţi de la consum, cel puţin pe perioada aceasta fumatul şi cafeaua .
– Urmaţi corect tratamentul bolilor cronice de care suferiţi şi nu-l înterupeţi  decât cu acordul medicului; altfel, există riscul decompensării unor boli grave. 
– În caz de apariţie a unor simptome de răceală sau degerături mergeţi la medic, NU încercaţi să vă autotrataţi.
– Păstraţi un ambient adecvat în locuinţă cu temperatură optimă de 22-24 grade Celsius; sub 20 grade intervine stresul asupra organismului, făcându-l vulnerabil şi incapabil să se concentreze sau să se odihnească.
– NU folosiţi aragazul pentru încalzirea locuinţei. 
– Informaţi-vă despre starea vremii şi a drumului în cazul în care doriţi să plecaţi într-o călătorie pentru a evita eventualele surprize.  

Politica