Veşti nu tocmai bune pentru români. Începând cu 1 februarie, preţul alimentelor va creşte cu până la 20%. Chiar dacă de sărbători preţurile nu au suferit o creştere foarte mare, ca în alţi ani, de la 1 februarie 2014, situaţia va lua o altă întorsătură. Brânzeturile şi produsele din lapte vândute în pieţe vor cunoaşte o creştere majoră. Producătorii care vând lapte în pieţe au de ales între a scumpi marfa cu peste 20% din luna februarie sau a înceta această activitate. Normele europene îi obligă să facă buletine lunare de analiză a laptelui care costă 180 de lei. Producătorii trebuie să livreze lapte care îndeplineşte criteriile de calitate ale U.E.
Laptele crud destinat vânzărilor către consumatorul final trebuie să îndeplinească criteriile de calitate, cu privire la numărul total de germeni (max. 100.000/ml) şi de celule somatice (400.000/ml) prevăzute de legislaţie. În condiţiile în care litrul de lapte se vinde în pieţe cu doi lei, producătorul va trebui să vândă aproape 100 de litri de lapte pe lună doar ca să poată plăti buletinele de analiză. Pentru cei care vând lapte la centrele de procesare, această problemă nu există, pentru că se face o singură analiză pe tanc, iar costurile se reduc foarte mult.
«Vom rămâne cu marfa nevândută!»
Nu am auzit de această obligaţie. După ce că şi aşa ne-au creat destule probleme cu legea pe care au dat-o, să nu mai putem să vindem lapte în pieţe doar dacă respectăm anumite norme, acum ne mai fac să îl şi scumpim, să fugă toată lumea de noi, să rămânem cu marfa, să ni se strice. Sincer vă spun că eu nu mai înţeleg nimic, nu ştiu unde se va ajunge până la urmă şi care ne este soarta.
A mărturisit o producătoare, din Piaţa Centrală
Laptele se vinde doar dacă respectă anumite norme
Producătorii care deţin gospodării mici sau ferme de vaci producătoare de lapte, pot livra laptele crud către centrele de colectare lapte sau direct către unităţile de procesare a laptelui. De asemenea, ei pot comercializa laptele crud direct către consumatorul final, în conformitate cu prevederile legislaţiei sanitare veterinare în vigoare. În plus, cel care mulge trebuie să se spele pe mâini, să poarte un halat curat şi în cazul în care are răni deschise, să aibă bandaje rezistente la apă sau să poarte mănuşi de protecţie, să spele cu detergent şi să clătească bine găleţile în care ajunge laptele, dar şi să elimine primele jeturi de lapte.
Odată muls, laptele trebuie filtrat şi depozitat în vase curate, acoperite, într-o cameră separată de adăpostul vacilor, şi răcit imediat la o temperatură de maxim 8 grade Celsius atunci când este colectat zilnic, iar în caz contrar, la 6 grade. Cei care nu deţin echipamente adecvate pentru răcirea şi păstrarea laptelui trebuie să îl transporte cât mai repede la centrul de colectare. Producătorii care vând lapte crud direct către consumatorul final în pieţe trebuie să deţină fişe de sănătate, care să ateste starea de sănătate a animalelor de la care a fost obţinut laptele, completate de către medicii veterinari din localităţile de origine şi un buletin de analiză care să ateste conformitatea produsului, cu cerinţele legislaţiei.
Aceasta este măsura care îi afectează cel mai mult pe micii producători. Medicii veterinari oficiali care asigură supravegherea pieţelor agroalimentare au sarcina de a verifica modul în care sunt respectate condiţiile sanitare: depozitarea şi comercializarea laptelui şi a brânzeturilor obţinute de producătorii agricoli.
Joaca «de-a alba, neagra» cu preţurile la carne
Nici carnea nu scapă de scumpiri. Atât produsele din porc, cât şi cele din vită şi pui vor suferi un adaos, care se va cunoaşte în buzunarele oamenilor. Comercianţii din Craiova spun că nu sunt la curent cu aceste zvonuri. Mai mult, aceştia declară că produsele din carne s-au ieftinit odată cu trecerea sărbătorilor de iarnă. Cu toate acestea, vânzările nu merg atât de bine precum s-ar fi aşteptat comercianţii. Craiovenii îşi îndreaptă mai mult atenţia către legume şi fructe, lactate şi peşte.
Oamenii s-au săturat să consume carne de porc şi în general mâncăruri grele, aşa cum consumăm cu toţii în preajma sărbătorilor de iarnă. Lumea încearcă acum să se detoxifieze, să mai slăbească, fapt ce este foarte rău pentru noi, comercianţii de carne de porc. Vânzările merg din ce în ce mai prost. Preţurile au scăzut la ceafa de porc, la pulpă, muşchiuleţ, dar degeaba. Rar mai găsim clienţi interesaţi de marfa noastră. De exemplu, astăzi ( n.r.- ieri) nu am vândut mai nimic.
A spus o comerciantă de carne de porc, din Piaţa Centrală
Fructele şi legumele, cele mai preferate în această perioadă
Craiovenii preferă să consume, în această perioadă, mai multe fructe şi legume, decât carne. Preţurile sunt la fel, ca înainte de sărbători. De pildă, un kilogram de cartofi costă între 2-2,5 lei, în timp ce salata verde o putem găsi la 1,5-2,5 lei bucata. Un kilogram de ceapă costă 2,5-3lei, iar preţul unui kilogram de roşii poate ajunge chiar şi la 13 lei, la fel ca şi în cazul ardeilor graşi. Portocalele, mandarinele şi clementinele sunt cele mai savuroase fructe şi totodată şi cele mai accesibile, din punct de vedere al preţului, în acest sezon. De asemenea, craiovenii preferă şi merele, bananele sau strugurii, pe post de desert.
Am ales ca eu şi familia mea să avem o masă mai sănătoasă, acum, după sărbători. Ne-am săturat de mâncărurile grele aşa că acum preferăm mai mult fructele, salatele şi peştele. Bineînţeles, şi carnea de pui o consumăm cu plăcere.
Maria Popescu