Numărul de vizite la medicii de familie, la început de an, a crescut semnificativ. Românii sunt îngrijoraţi din cauză că vor trebui să scoată din buzunare sume mult mai mari pentru o consultaţie. Cozile la cabinetele medicilor de familie sunt, în unele zile, interminabile. Oamenii aşteaptă să primească fie o reţetă compensată, fie suferă de anumite afecţiuni care nu le permit să nu bată la uşa doctorului.
Totuşi, începând cu acest an va intra în vigoare o nouă lege conform căreia o simplă vizită la medicul de familie va necesita să fie plătită chiar şi cu 100 lei. Astfel, oamenii au ales să-şi verifice starea de sănătate încă de la începutul lui 2014, pentru a fi siguri că totul este în regulă.
Pacienţii sunt speriaţi că din martie vor lăsa bani în cabinete pentru toate serviciile la cerere. Până la implementarea noilor reguli, pacienţii înscrişi pe lista medicilor respectivi plătesc pentru o consultaţie aproximativ 15 sau 20 lei, în timp ce preţul pentru pacienţii neasiguraţi ajunge la 30 lei. În unele cabinete, aceste tarife ajung chiar şi la 100 lei. Nu doar consultaţiile acordate de medicii de familie se vor plăti, ci şi investigaţiile şi operaţiile la cerere efectuate în spitale.
«Analize, măcar o dată pe an»
Până la acest moment legea nu a intrat în vigoare. Se preconizează că va fi adoptată din luna martie a acestui an. Nu este nimic sigur, însă sperăm ca totul să decurgă aşa cum trebuie, iar pacienţii să nu fie afectaţi. Principalul nostru scop este acela de a-i ajuta pe oameni să se autoeduce, din punct de vedere al sănătăţii şi să înţeleagă că este necesar ca măcar o dată pe an să se prezinte la medic pentru a-şi face un set de analize. Nu cred că aceste consultaţii vor ajunge să coste 100 lei la toate cabinetele din ţară, respectiv din Craiova. Totuşi, rămâne de văzut ce hotărâre va fi luată.
A declarat Alina Voinea, medic primar, Craiova
Oamenii sunt speriaţi când vine vorba de aceste costuri, care pentru unii sunt de-a dreptul colosale. Pensionarii se plâng cel mai mult de faptul că medicamentele şi consultaţiile le epuizează întreaga pensie, ,, care şi aşa este mult prea mică’’, după cum afirmă un craiovean în cauză.
Mi se pare o absurditate să plăteşti 100 lei pentru o vizită la medicul de familie. Şi aşa medicamentele sunt foarte scumpe, iar pensiile sunt enorm de mici. Din ce să trăim? Guvernul uită că avem de plătit facuturi la gaze, energie electrică, apă şi multe altele. Ne mai pune în cârcă şi aceste sume mari. Nu o să mai mâncăm, pentru că altă posibilitate observ că nu există. Cred că scopul lor este să ne termine, să ne omoare şi astfel scapă de noi, parcă am fi o piedică în calea lor. Mi-am făcut programare la început de an, la medicul de familie, pentru că am nevoie de reţeta compensată pe care trebuie să o iau lunar. Dar eu trebuie să merg frecvent la medicul de familie. Este înjositor ce se întâmplă, mai ales pentru noi, pensionarii, care am muncit o viaţă întreagă şi suntem răsplătiţi aşa cum ştie toată lumea.
A mărturisit A.P., pensionar
Analize gratuite, o dată la trei ani
Monica este din Craiova, are 28 de ani şi este însărcinată în patru luni. Femeia ştie că trebuie să se prezinte constant la medic pentru control şi este la curent şi cu faptul că va beneficia de un singur set de analize gratuite, o dată la trei ani.
Înainte era mai bine, mă refer că acum cinci, şase ani. Ne venea acel plic, prin poştă, acasă şi ştiam că trebuie să ne prezentăm cu el la medic pentru a ne efectua analizele. Acum, au cam rărit-o. Nu prea îi mai interesează starea pacienţilor. De la analizele anuale s-a ajuns la cele gratuite o dată la trei ani. În curând se va ajunge la cele gratuite o dată la zece ani, pentru ca în cele din urmă, să nu mai beneficiem de ele. Această ţară, este ţara lui Papură- Vodă!
A spus femeia
Sănătatea, mai bună decât toate!
Cu toate acestea, sănătatea este cea mai preţioasă pentru toţi oamenii şi este mai bună decât toate, după cum spune un vechi proverb. Astfel, există şi craioveni care ar da oricât pentru a fi la curent cu sănătatea, efectuând anual o serie de analize complete.
Cel mai important este ca eu şi familia mea să fim sănătoşi. Astfel, putem realiza orice lucru ne propunem. Anual, atât eu, cât şi ceilalţi membri ai familiei ne programăm pentru o serie de analize complete. Sincer, banii nu mai contează în aceste momente. Destul muncim pentru ei toată viaţa, măcar sănătate să avem, iar din restul câte puţin.
A spus Bogdan, 36 ani, expert relaţii publice
Viaţă lungă se «întreţine» cu analize multe
Cinci paşi trebuie urmaţi cu sfinţenie, pentru o sănătate ,, ca la carte’’! Analizele de sânge trebuie efectuate constant. Acestea necesită doar o recoltare de sânge. Efortul merită, deoarece după doar câteva minute persoana respectivă poate afla aproape totul despre starea de sănătate.
Toţi specialiştii recomandă efectuarea unui control ginecologic, măcar o dată pe an. Nu e cea mai plăcută experienţă, dar face toţi banii, în special după 35 de ani. Testul Babeş-Papanicolau poate depista din vreme eventualele leziuni de pe colul uterin, evitându-se apariţia cancerului, analiza secreţiilor vaginale, ecografia transvaginală, cea mamară sau mamografia nu trebuie pierdute din vedere.
În plus, osteoporoza, artroza, reumatismul sunt boli care apar la vârste tot mai fragede şi necesită tratamente de lungă durată. Osteodensiometria DEXA este investigaţia prin care se depistează osteoporoza. Foloseşte raze X, scanând coloana vertebrală, şoldurile şi încheieturile.
Inima, cea mai bună prietenă a omului
Totodată, cu toţii trebuie să observăm dacă inima este în regulă. E o vizită nedureroasă, în urma căreia rezultatele electrocardiogramei (EKG sau ECG), ale măsurării tensiunii arteriale şi colesterolului vor da verdictul cu privire la funcţionarea inimii. De asemenea, medicii recomandă o ecografie generală, o dată pe an. Nu doare, dar oferă o imagine de ansamblu asupra a ceea ce se întâmplă cu organele interne. Şi poate scoate la iveală boli la care nimeni nu s-ar fi gândit.
Orice examen medical de rutină e bine-venit, pentru că previne apariţia bolilor grave, uneori incurabile, depistează forme de cancer în faze incipiente, când pot fi tratate, preîntâmpină răspândirea bolilor cu transmitere sexuală, previne sterilitatea, ajută evoluţia unor sarcini normale, fără probleme, oferă siguranţă şi încredere.