Stațiunea din Gorj unde apa își schimbă culoarea

Grosu Claudia

Stațiunea din România unde apa își schimbă culoarea în funcție de sezon este una dintre cele mai mari atracții turistice

Stațiunea din România, care își schimbă culoarea în fiecare an și atrage turiști nu doar pentru beneficiile sale terapeutice, ci și pentru relaxare, se află în Gorj. Este, de altfel, singura stațiune balneară din județ. Este vorba despre Băile Săcelu, renumită pentru apele sale minerale terapeutice, folosite încă din perioada romană, conform Click!.

Stațiunea din România unde apa își schimbă culoarea în funcție de sezon este una dintre cele mai mari atracții turistice. Este vorba despre Stațiunea Săcelu din Gorj, o stațiune balneoclimaterică importantă, renumită pentru tratamentele sale pentru diverse afecțiuni. Printre acestea se numără: boli ale aparatului locomotor (afecțiuni reumatismale, inflamatorii, degenerative, abarticulare, osteoporoză); afecțiuni neurologice periferice (pareze ușoare, paralizii); afecțiuni ale sistemului nervos central; afecțiuni ginecologice; afecțiuni ale aparatului respirator; afecțiuni digestive, hepato-biliare și renale.

Stațiunea Săcelu este situată în localitatea cu același nume, la o altitudine de 340 de metri. Aceasta este înconjurată de dealul Ciocadia (579 metri) la est și dealul Săcelu (570 metri) la vest, fiind despărțite de valea adâncă și îngustă a râului Blahnița. Băile Săcelu beneficiază de un climat temperat continental, cu influențe predominante din partea maselor de aer mediteranean și adriatic. În general, iernile sunt blânde, iar temperatura medie anuală este de 10,2 ºC.

„Un fenomen interesant pe care îl prezintă apa celor patru bazine de la Săcelu este culoarea diferită pe care o capătă. în funcție de anotimp. Studii de specialitate efectuate în cadrul Institutului de Inframicrobiologie București, începand cu anul 1979, au evidențiat faptul că microorganismele care trăiesc in aceste bazine si dinamica lor pe parcursul anului sunt principalele cauze care provoacă colorarea diferita a apei. Dintre acestea, bacteriile sulfuroase si fotosintetizante colorate de obicei în roșu și verde determină nuanță predominanta a apei.

Culoarea verde-deschisă sau verde-alburiu, din bazinul 3, este pusa pe seama proceselor de oxidare pe care le suferă apa de foraj ce pătrunde în bazin. Apa din bazinul 4 poate suferi variații bruște ale culorii. Ea poate fi zmeurie, roz-lăptoasă, verzui-albicioasă sau verzui-închisă, colorația predominantă fiind dată de bacteriile care se dezvoltă în masă și care prezintă un caracter instabil, acestea înlocuindu-se cu mare viteză“, se arată pe site-ul Complexului Energetic Oltenia, care deține complexul.

Distribuie acest articol