O primărie din Olt datorează bani de navetă profesorilor care parcurg 60 de kilometri pentru a le preda elevilor din localitate. Este vorba despre profesorii Liceului Tehnologic din localitatea Vitomirești din Olt. Cadrele didactice vin din Slatina zilnic. Până acum, aceștia, nu au reușit să convingă primăria să le achite cheltuielile de transport.
Sindicaliștii din cadrul Sindicatului Învățământului Preuniversitar Olt au cerut ca decontarea acestor cheltuieli să se facă de la bugetul de stat.
„Avem cazul istoric Vitomirești. Am câștigat după 6 ani cheltuielile pentru colegii noștri, între timp primăria a făcut apel. Conform Codului Muncii și Codului de procedură fiscală, orice sentință pronunțată la fond este definitivă și executorie de drept, dar ei încă mai au bani să cheltuiască cu avocații. Dacă ei în continuare nu vor trece la executarea sentinței vom face executare silită”, a explicat liderul de sindicat, prof. Ionel Barbu.
După șase ani de procese, acțiunea în instanță fiind promovată încă dinainte de pandemie, sumele pe care le au profesorii de recuperat au ajuns la aproape 95.000 lei.
„Situația aceasta vă dați seama că am prezentat-o și la guvern, și la minister, este inclusiv unul din argumentele pe care noi le-am prezentat ca să trecem cheltuielile de navetă pe bugetul de stat. Să te judeci un deceniu aproape… În Olt mai sunt întârzieri, dar nu să mergem pe ideea unor rău-platnici. A fost și problema aprobării bugetului pe 2025. Nu aveau sumele aprobate cu această destinație și aici e de înțeles”, a declarat Ionel Barbu, potrivit Adevărul.ro.
Unii profesori și-au încheiat socotelile cu școala, dar alții încă acumulează datorii. Adrian Stănciucu, viceprimarul localității, spune că astăzi ar fi 12 profesori în situația de a li se deconta cheltuieli de transport. Solicitarea pentru ultima lună a fost de 5.700 lei, cheltuieli de transport.
„Nouă ne-a venit de la prefectură, chiar alaltăieri, o adresă prin care spun să plătim noi, că a rămas tot pe administrațiile publice, să plătească liceul din banii dați de noi. Noi le-am dat bani mereu, și anul trecut, și anul ăsta. De funcționare, n-am specificat pe ce. Ieri a venit adresa și o să le plătim ce e de plătit. Noi le-am dat 45.000 lei de funcționare, dar n-avem nici noi să le dăm și de funcționare și de navetă. 5.700 pe cheltuieli de navetă, înmulțit cu 12 luni… Sau n-or fi 12, dar or fi opt, nu știu dacă o să putem să le dăm și pentru întreținere și pentru navetă, e puțin cam greu, că n-avem nici noi venituri chiar așa mari. Noi aici n-avem nimic, doar din încasările de la persoanele fizice și două-trei buticuri”, a spus viceprimarul localității Vitomirești, Adrian Stănciucu.
Profesorilor li s-a oferit varianta locuințelor de serviciu, pentru că legea spune că li se decontează cadrelor didactice care nu dețin locuință în localitate. Un singur profesor a acceptat însă varianta și chiar locuiește în Vitomirești. Între cele două localități este o distanță de aproape 60 de kilometri, ceea ce înseamnă că un profesor care locuiește în Slatina parcurge în ziua în care are ore la această școală peste 150 kilometri, mai arată sursa citată.
Distanța din localitatea de domiciliu până în localitatea în acre este situată școala îi determină, de altfel, pe mulți profesori care trec cu bine examenul de titularizare să refuze anumite posturi situate departe de casă.
sursa foto: FB/Liceul Tehnologic Vitomirești