Cerceii magnetici promovați ca soluții de slăbit nu au nicio bază științifică și nu sunt omologați ca dispozitive medicale, avertizează Adrian Copcea, medic primar diabet, nutriţie şi boli metabolice. Acesta subliniază că produsele de acest tip sunt promovate prin extrapolarea greșită a unor mecanisme reale din medicină, cum ar fi utilizarea câmpurilor magnetice în imagistica medicală. Cerceii magnetici nu oferă efecte benefice asupra slăbirii, iar utilizarea acestora se bazează pe idei atractive pentru cei care caută soluții rapide, scrie News.ro.
”Nu există dispozitive omologate pentru slăbit sub formă de cercei”
„Cerceii pentru slăbit sunt o păcăleală. Nu există dispozitive omologate pentru slăbit sub formă de cercei, nici măcar nu există o bază ştiinţifică pentru cei neomologaţi”, spune medicul, care explică faptul că astfel de produse se promovează prin extrapolarea greşită a unor mecanisme reale din medicină.
El arată că ideea conform căreia anumite câmpuri magnetice ar putea influenţa funcţiile organismului are o bază în practici medicale avansate, cum este imagistica prin rezonanţă magnetică (IRM) sau stimularea magnetică transcraniană – o metodă folosită în tulburări psihiatrice şi neurologice. Acestea implică însă echipamente sofisticate, utilizate în centre specializate, nu magneţi simpli încorporaţi în bijuterii.
„E vorba de tehnici avansate care se pot folosi doar în centre ultraspecializate. Cerceii magnetici sunt doar o idee atractivă pentru cei care caută soluţii facile. Nu ar fi uşor şi plăcut să slăbim pentru că purtăm nişte cercei?… Din păcate, aşa ceva nu se întâmplă. Probabil un fundament mai uşor de înţeles e cel derivat din medicina chinezească, fie din presopunctură fie din acupunctură, ideea fiind că şi urechea ar avea anumiţi centri care odată stimulaţi ar putea genera unele beneficii la anumite organe”, explică medicul.
Un alt argument invocat în promovarea acestor produse este teoria stimulării nervului vag – asociat cu relaxarea şi reglarea digestiei – este adesea folosită pentru a justifica utilizarea acestor accesorii.
Metodele eficiente de slăbit: alimentația echilibrată, exercițiile fizice și, în cazuri severe, tratamentele medicale
Copcea explică însă că terminaţiile relevante ale nervului nu se află în zona unde se poartă cerceii, ci mai sus, spre pavilionul urechii.
„În realitate, nici vorbă de vreun argument ştiinţific pentru cercei magnetici pentru slăbit, eventual un efect placebo care spune purtătoarei că dacă are cercei speciali deja face ceva pentru silueta ei iar acest lucru, eventual, ar putea să o facă mai atentă la mâncat. Deci, per total, forţând la maxim argumentaţiile ştiinţifice, putem da de stimularea vagală sau de tehnici magnetice greşit extrapolate, dar nu mai mult de atât. Iar acestea teoretic ar induce o relaxare şi o scădere a apetitului….care, dacă ar fi fost reale, ar fi fost, cu siguranţă, mult mai larg răspândite”, mai spune medicul.
Metodele eficiente de slăbit sunt cele clasice: alimentaţie cu aport caloric redus, mişcare, echilibru psihic şi, în cazurile severe, tratament medicamentos sau intervenţii chirurgicale.
„Nimic ieşit din comun”, spune medicul.
Dr. Adrian Copcea mai arată că majoritatea pacienţilor ajung la cabinet după ce au apelat, fără succes, la metode ineficiente sau chiar periculoase: diete comerciale, cure drastice sau regimuri dezechilibrate.
„Aş spune că la cabinetul meu cei mai mulţi au făcut diete foarte proaste, diete disociate sau diete comerciale cu nume pompoase sau cu justificări pseudomedicale dar care, în final, se reduc la înfometări de rău augur, adică cu extrem de puţine calorii şi o foarte proastă calitate nutriţională a dietei (…) Cele mai bune diete de slăbit sunt de fapt modificări în bine ale rutinelor, mâncat mai atent, mai de calitate, cu mişcare, cu o stare bună psihică”, a mai explicat pentru News.ro dr. Adrian Copcea.