Controale în piețe și târguri, înainte de Paște: Zeci de amenzi, de peste o jumătate de milion lei

Jurnalul Olteniei

Controale în piețele și târgurile din județul Dolj, dar și în trafic. Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) DOLJ a verifict 329 de obiective, într-o acțiune tematică, premergătoare Paștelui.

S-au dat 63 de sancțiuni, dintre care 52 de amenzi, în valoare de 506.000 lei și 11 avertismente. Totodată, inspectorii sanitar-veterinari au confiscat  21.5 kilograme de carne și produse din carne și au emis 9 ordonanțe de interzicere/suspendare a activității.

„Au fost efectuate controale în 2 unități de abatorizare și procesare carne, în 18 carmangerii și măcelării, 54  unități de alimentație publică și baruri, 17 supermarketuri și hipermarketuri, 27 patiserii și cofetării, 98 magazine alimentare, 5 stupine, 9  piețe agroalimentare, 32  fabrici de pâine, 9 unități de morărit, 4 unități de cafea și condimente, 7 depozite produse alimentare de origine animală și nonanimală, 12 exploatații cu animale, 8 centre și automate lapte, 5 pescării, 2 centre ambalare ouă, unități produse non animal 8 și 12 producători individuali. De asemenea, au fost realizate  21 acțiuni de control în trafic și la târguri, împreună cu reprezentanți ai Inspectoratului de Poliţie Dolj și Inspectoratului de Jandarmi Dolj.

Controlul unităţilor a vizat în principal aspecte privind: vânzarea mieilor, cărnii de miel, oulelor; producerea, depozitarea și comercializarea alimentelor; igiena spaţiilor în care produsele alimentare sunt manipulate, prelucrate precum şi cele de depozitare a materiilor prime şi produselor finite;  evidenţa documentelor şi a informaţiilor privind sistemul HACCP, condiţiile de igienă şi de funcţionare a unităţilor”, potrivit unui comunicat de presă al DSVSA Dolj.

Potrivit inspectorilor sanitar-veterinari, sancțiunile au fost aplicate pentru: depozitarea şi etichetarea necorespunzătoare a produselor alimentare; produse cu termen de valabilitate depășit; comercializarea produselor alimentare fără respectarea condiţiilor de igienă sau în spaţii neînregistrate sanitar veterinar; manipularea necorespunzătoare a produselor alimentare; lipsa documentelor care să ateste conformitatea sau trasabilitatea produselor; transportul de produse alimentare cu mijloace de transport neînregistrate sanitar veterinar; transportul de animale-miei cu mijloace auto neautorizate sanitar veterinar și fără documentele necesare.

Distribuie acest articol