Credincioşii ortodocşi, romano-catolici şi greco-catolici sărbătoresc Intrarea Domnului în Ierusalim

Delia Pătru
Foto: Facebook/ Mănăstirea Cernica

Credincioşii ortodocşi, romano-catolici şi greco-catolici sărbătoresc astăzi Intrarea Domnului în Ierusalim.

Praznicul reprezintă Intrarea Mântuitorului în Ierusalim și deschide Săptămâna Mare, cea mai așteptată perioadă înainte de sărbătoarea Învierii Domnului din 20 aprilie.

Floriile sunt prăznuite în fiecare an cu o săptămâna înainte de Paște. Amintirea Intrării Domnului Iisus Hristos în Ierusalim mai este denumită și ziua “Stâlpărilor”, “Duminica Patimilor”, sau” Duminica Patimilor Domnului”, scrie digi24.ro

Sărbătoarea de Florii este menționată cu cruce roșie în calendarul ortodox și este celebrată în postul Paștelui.

Duminca Floriilor sau Duminica Stâlpilor

Duminca Floriilor sau Duminica Stâlpilor reprezintă Intrarea triumfală a Domnului în Ierusalim. Iisus a fost vestit de toți proorocii vechiului Testament ca un Împărat, iar oamenii îl așteptau nerăbdători să vină să elibereze poporul evreu de robia romană. Însă, Mântuitorul le-a spus tuturor că împărăția Lui este din altă lume.

În ziua de Florii, oamenii l-au întâmpinat pe Mântuitor cu bucurie și speranță, cu ramuri de finic, dar și cu propriile haine așternute în calea Sa, cântând „Osana, Osana, binecuvântat este cel ce vine în numele Domnului. Mântuitorul, pentru a arăta un semn de modestie, nu a venit intrând pe un cal pur sânge, ci pe un mânz. Asta însemna că el nu venea spre o mărire lumească, ci, cu smerenie, pășea spre sfintele Sale pătimiri.

Tradiții și obiceiuri de Florii

Multe dintre obiceiurile sărbătorii de Florii sunt asociate cu ramurile de salcie, care înlocuiesc crenguțele de finic și măslin cu care Iisus Hristos a fost întâmpinat la intrarea în Ierusalim.

Credincioșii duc la biserică crenguțe de salcie pentru a fi sfințite de preot la sfânta Liturghie și, ulterior, le duc și le păstrează în locuințe pentru sporul casei. Ramurile de salcie se pun la icoane, la intrarea în casă sau la adăposturile animalelor pentru ca acestea să fie ferite de boli.

Duminica Floriilor este una dintre puținele zile din postul Mare în care este dezlegare la pește. Potrivit obiceiurilor, peștele nu trebuie să lipsească de pe masa de sărbătoare.

Ce este interzis să faci în ziua de Florii

De Florii, femeile nu au voie să coase ori să spele haine. În această zi nu sunt recomandate muncile grele în gospodărie.

Ziua în care se prăznuiește Intrarea Domnului în Ierusalim mai este denumită, în popor, și „Nunta Urzicilor”. Potrivit scrierilor vechi, din această zi înfloresc urzicile și nu mai sunt bune pentru consum.

De Florii nu se plantează copaci. Conform superstițiilor, pomii plantați în ziua de Florii nu vor înflori niciodată.

În Duminica Floriilor nu se consumă carne. Praznicul Întâmpinării Mântuitorului în Ierusalim este în postul Paștelui, iar credincioșii nu au voie să consume carne ori alimente de dulce.

Deniile din Săptămâna Mare

Începând cu duminica Floriilor, în bisericile din toată țara încep să se săvârșească Deniile. De acum și până în Vinerea Mare, oamenii sunt invitați să participe la slujbele speciale din biserici, unde vor putea asculta citiri sfinte care amintesc de momentele din viața Mântuitorului, de la intrarea în Ierusalim și până la Învierea Sa.

Cine își serbează onomastica de Florii

De Duminica Floriilor își serbează onomastica toți cei care poartă nume inspirate din flori sau din natură. Această zi este un prilej frumos de a le spune „La mulți ani!” și de a le transmite gânduri bune, urări de sănătate, bucurie și împliniri, fie printr-un mesaj simplu, fie printr-o felicitare personalizată.

Nume masculine

· Florin

· Florian

· Florentin

· Viorel

· Narcis

· Mugurel

· Codrin

· Crin

· Laur

· Florea

· Floricel

· Bujor

Nume feminine

· Florina

· Florentina

· Violeta

· Camelia

· Crina

· Margareta

· Lăcrămioara

· Dalia

· Iris

· Brândușa

· Sânziana

· Narcisa

· Anemona

· Rozalia

· Viorela

· Florica

· Hortensia

· Azaleea

Distribuie acest articol