La Spitalul Județean de Urgență Slatina se tratează depresia majoră. Unitatea medicală este primul spital din Oltenia care a accesat Subprogramul Național de tratament al bolnavilor cu tulburare depresivă majoră. Este vorba despre un program prin care pacienții care suferă de o formă gravă de depresie, pot beneficia de tratament inovativ decontat de CAS.
Acest program presupune administrarea unui medicament inovativ cu administrare intranazală și este decontat de Casa Națională de Asigurări de Sănătate(CNAS).
„Spitalul Județean de Urgență Slatina continuă proiectele de dezvoltare nu numai în ceea ce privește infrastructura medicală, ci și pentru îmbunătățirea serviciilor și accesarea de noi programe pentru pacienții noștri. Unul dintre programele naționale pe care Spitalul Județean de Urgență Slatina a reușit să le implementeze, fiind primul spital din regiunea Oltenia care a reușit să acceseze programul național pentru depresie rezistentă. Deci, suntem promotori în ceea ce privește inițierea acestui program chiar la nivel național. Depresia rezistentă este depresia care are perioade de turbulență și de remisiune. Cauzele sunt multiple, fie că vorbim de factori genetici, fie că vorbim de nesiguranță generată de contextul geopolitic actual sau de contextul economic sau de contextul pandemic sunt factori care la un moment dat generează nesiguranța, iar nesiguranța la un moment dat poate genera o tulburare. Stresul cronic este unul dintre factorii care generează contextul pentru apariția tulburărilor psihice. Acest program presupune administrarea unui medicament inovativ cu administrare intranazală, tratament care este complet gratuit subvenționat de CNAS, tratament care se întinde pe durata a cel puțin 6 luni, pacientul având posibilitatea unei reevaluări ulterioare și dacă este necesar el poate rămâne în program cu o justificare din partea medicului”, a declarat Dr. Mirela-Amalia Săndulescu, medic șef al Secției Psihiatrie din cadrul Spitalului Județean de Urgență Slatina.
Acest tratament inovator se poate întinde pe o durată de 6 luni, pacientul având posibilitatea unei reevaluări ulterioare.