Doi copii de 11 ani din Băilești au sunat la 112 pentru a face o glumă. În primul apel aceștia s-au dat drept un bărbat care se află în pericol și că cineva vrea să îl răpească. Oamenii legii au pornit în identificarea acestuia, iar apoi au sunat pe același număr, iar acesta a spus că nu se află în pericol și că a fost o glumă.
În urma identificărilor au fost găsiți doi copii minori, în vârstă de 11 ani, care au vrut să facă o farsă. Polițiștii doljeni spun că apelul la 112 nu este o glumă și că trebuie apelat doar în caz de urgență.
Tutorii legali ai copiilor au fost amendați cu amendă în valoare de 1.000 de lei, fiind transmisă și o informare către DGASPC Dolj.
„,AJUTOR! VREA SĂ MĂ RĂPEASCĂ!” Acestea au fost cuvintele pe care le-au auzit polițiștii doljeni, luni, 7 aprilie, în jurul orei 21.05, în urma unui apel de urgență 112, venit de la o persoană de sex masculin. În regim de urgență, echipe de polițiști din cadrul Poliției Municipiului Băilești au efectuat căutări și verificări în vederea găsirii apelantului.
La scurt timp după primul apel, la ora 21.16, de pe același post telefonic a fost efectuat un alt apel prin care apelantul susținea că a fost o glumă și nu se află în pericol. În urma activităților investigativ-operative desfășurate cu celeritate, s-a reușit identificarea telefonului mobil, dar și a cartelei SIM de pe care au fost efectuate cele două apeluri.
Cu acestă ocazie, au fost identificaţi doi minori în vârstă de 11 ani, ambii din municipiul Băilești, care le-au declarat polițiștilor că au apelat numărul unic pentru apeluri de urgență 112 pentru a face o glumă, fără a fi în pericol sau victime ale vreunei infracțiuni.
În urma aspectelor constatate, reprezentanții legali ai minorilor au fost sancționați contravențional de către polițiști, cu amendă în valoare de 1.000 de lei, fiind transmisă și o informare către DGASPC Dolj. Facem apel la utilizarea responsabilă a Serviciului Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă 112.
Educaţia joacă un rol esenţial în înţelegerea importanţei acestui sistem dedicat situaţiilor de urgenţă. Un apel fals poate duce la alocarea inutilă a resurselor, în timp ce alte persoane pot fi într-o reală situaţie de pericol.
Reiterăm că legislaţia din România prevede că alertarea falsă a agenţiilor specializate de intervenţie, se pedepseşte cu amendă de la 2.000 lei la 4.000 lei sau prestarea de la 200 de ore la 400 de ore de activităţi în folosul comunităţii. De asemenea, apelarea abuzivă a numărului unic de urgenţe poate fi sancţionată cu amendă între 1.000 şi 2.000 de lei sau cu până la 200 de ore de muncă în folosul comunităţii”, conform IPJ Dolj.