Ciolacu se dezice de Sprînceană, trimisul special în SUA

Delia Pătru
Foto: Facebook/Partidul Social Democrat

Marcel Ciolacu a transmis, luni, un mesaj prin care spune că Dragoș Sprînceană nu este emisarul său și că declarațiile lui „nu implică o poziție a statului român”.

Premierul: Nu există niciun ”emisar al lui Ciolacu”

”Părerile exprimate în spațiul public de diverși cetățeni români care nu au nicio calitate oficială sunt pur personale și nu implică o poziție a statului român.

Pozițiile oficiale ale României sunt întotdeauna transmise prin canale instituționale, în strânsă legătură cu Președinția și Ministerul Afacerilor Externe. Prioritățile politicii externe românești rămân, așadar, neschimbate.

Prin urmare, nu există niciun ”emisar al lui Ciolacu”, există însă mulți români din diaspora – antreprenori, medici, specialiști IT etc, cu care am vorbit în ultima perioadă și care s-au arătat dispuși să deschidă diverse canale de comunicare prin prisma conexiunilor pe care le au atât în Statele Unite, cât și în Europa.

Avem milioane de români în Diaspora și fiecare dintre ei, prin ceea ce face zi de zi, poate fi un foarte bun ”emisar” al țării noastre. La fel cum polonezii au apelat la diaspora lor pentru a crește vizibilitatea propriului stat, la fel voi proceda și eu cu oricine este dispus să sprijine activ România.

Între a face ceva pentru țara mea și a mă jeli continuu pe rețelele sociale ca unii și alții, aleg să acționez. Cei care ne-au ținut ani de zile pe la ușa Schengen sunt cei care ne dau astăzi lecții despre ce trebuie sau nu trebuie făcut”, a scris Ciolacu pe Facebook.

Declarațiile controversate ale lui Sprînceană: „Administrația americană ar trebui să ignore mesajele României”

Precizările premierului vin după ce Dragoș Sprînceană a făcut o serie de declarații controversate la Digi24, spunând că administrația Trump ar trebui să „ignore un pic mesajele României, pro-Ucraina și pro-Franța”, deoarece România are un președinte interimar „care nu va mai conta într-o lună și jumătate”.

El a susținut că președintele francez Emmanuel Macron „vrea continuarea războiului din Ucraina” și că SUA ar trebui să ignore pozițiile oficiale ale României pe tema conflictului, întrucât acestea ar fi irelevante în contextul actual.

„Administrația americană trebuie să înțeleagă, să ignore un pic mesajele României, pro-Ucraina și pro-Franța, deoarece avem un președinte interimar care nu va mai conta într-o lună sau o lună și jumătate”, a declarat Sprînceană, susținând totodată că „relațiile bilaterale trebuie reluate abia după alegeri, când vom avea o administrație stabilă”, a declarat Dragoș Sprînceană.

Precizările Guvernului: România susține necondiționat Ucraina

Guvernul a transmis, luni, că poziția României față de Ucraina nu s-a schimbat și că țara noastră va sprijini necondiționat Kievul în lupta sa împotriva invadatorilor ruși.

„În acest moment, Guvernul își menține prioritățile asumate de politică externă ce derivă din statutul României de membru al Uniunii Europene, dar și al Alianţei nord-Atlantice, adică NATO, precum și susținerea necondiționată față de Ucraina, poziție exprimată încă din primele zile de la izbucnirea războiului din Ucraina”, susține instituția, potrivit digi24.ro

Ciolacu: Cu domnul Dragoș Sprânceană am avut această discuție telefonică

Premierul a anunţat, joi, că a trimis doi emisari în SUA pentru a discuta la Mar-a-Lago cu reprezentanţi ai Administraţiei Trump despre ridicarea vizelor, menționând că și preşedintele interimar Ilie Bolojan știe despre acest lucru. Șeful Executivului a mai spus că unul dintre cei doi emisari este din SUA, iar celălalt este trimisul special al prim-ministrului.

Ciolacu a adăugat și că, între SUA și România există o relație instituțională și un parteneriat strategic, dar, în această perioadă, se poate observa o „altă abordare” a noii Administrații Trump.

El a explicat că diaspora românească este ‘foarte influentă și foarte activă’ în mediul din Statele Unite, atât cel de business, cât și în mediul politic, scrie hotnews.ro

”Mi s-a părut corect, prin prietenii pe care-i am, să căutăm persoane care sunt în anturajul Partidului Republican, pentru a spune despre România, de a face discuții despre România. (…)

Și, da, cu domnul Dragoș Sprânceană am avut această discuție telefonică, cred că pe la 5 dimineața, ca să ne potrivim cu orele, și l-am rugat: Domn’e, înțeleg că veți participa în perioada următoare… Știți politica americană în care fac anumite întâlniri, party, dar cu ștaif, unde se strâng anumite sume, pentru zona socială, pentru zona politică.

Unde români născuți în România sau în SUA, cetățeni români cu dublă cetățenie – și americană, și română – participă foarte des, mai ales la Mar-a-Lago, unde sunt foarte mulți români, de fiecare dată. Și am avut această discuție, au participat, cred că ‘Românii patrioți’ a fost tema ultimei întâlniri de la Mar-a-Lago, și am vorbit cu mai multe persoane care au participat aseară. Și eu cred că efectul se va vedea curând”, a declarat Ciolacu.

Distribuie acest articol