Administrația Națională de Meteorologie a prelungit, duminică, informarea de vreme rea, la nivelul întregii țări. Potrivit noii prognoze, vremea deosebit de rece, cu brumă și îngheț la sol, precipitații mixte și intensificări ale vântului va afecta întreagă țară până joi, 10 aprilie, la ora 18.00.
Potrivit meteorologilor, în intervalul duminică, 6 aprilie ora 10.00 – joi, 10 aprilie, ora 18.00, „vremea va fi deosebit de rece, atât ziua cât și noaptea. Temperaturile maxime se vor situa în general între 2 și 10 grade, iar în cursul nopților și al dimineților se vor înregistra temperaturi preponderent negative, cuprinse între -7 și 2 grade, mai scăzute în estul Transilvaniei până în jurul valorii de -10 grade. Local se vaproduce brumă și îngheț la sol”.
Vor fi intervale cu precipitații, ninsori la munte și în jumătatea de nord a țării și mixte în sud.
Temporar, vântul va avea intensificări, cu viteze în general de 45…50 km/h în cea mai mare parte a țării.
Încă un val de aer rece peste România

Florinela Georgescu, director de prognoză în cadrul ANM, a spus la Digi24 că ninsoarea din aceste zile nu e un fenomen ieșit din comun.
„Sigur, sunt fenomene severe, dar ultimii ani au arătat că putem să ne așteptăm chiar până spre sfârșitul lunii aprilie, la astfel de manifestări de final de iarnă aceasta, pentru că în primăvară, în prima parte a primăverii, masa de foarte rece dinspre pol are uneori condiții favorabile de a avansa mult înspre sudul continentului”, a explicat Georgescu.
Ea a adăugat că meteorologii se așteaptă la încă un val de aer rece.
Vor fi „temperaturi maxime în general între 2 și 10 grade în următoarele zile și minime pe parcursul nopților în general negative. Este posibil ca în partea vest a Transilvaniei, în zonele depresionare, în condițiile unui strat proaspăt de zăpadă, să fie chiar ger, adică să înregistrăm temperaturi și sub -10 grade. În multe zone ale țării predomină ninsori, în jumătatea de nord a teritoriul precipitații mixte, în partea sudică și intensificări ale vântului”, a spus meteorologul, potrivit digi24.ro
„În nopțile viitoare vor fi și perioade cu un cer mai degajat, așteptăm și să se formeze brumă, să se formeze îngheț la sol, iar stratul nou de zăpadă care se va depune până la sfârșitul zilei de astăzi va depăși 10 centimetri special în partea de sud-est a Transilvaniei, prin Moldova, în partea de nord a Munteniei. Și, sigur, un strat chiar mai consistent se poate depune în zona Calpaților Orientali și Meridionali”, a continuat Georgescu.
Risc de avalanșă la munte
Meteorologul avertizează că la munte există risc de avalanșă.
„Miercuri, joi așteptăm un o nouă pătrundere de aer foarte rece pe partea de est a țării, deci inclusiv în Dobrogea. Asta înseamnă că se poate prelungi codul de vreme rea. Cu siguranță vom mai emite mesaje în următoarele zile. Veștile bune le așteptăm spre sfârșitul săptămânii. Conform materialelor de astăzi, posibil ca în ziua de Paște să revenim la temperaturi comparabile cu cele pe care le-am avut în zilele anterioare. Sperăm ca deja duminica Floriilor să aducă temperaturi semnificativ mai ridicate”, a spus Georgescu.
Recomandări pentru șoferi
Polițiștii recomandă șoferilor ca, înainte de a pleca la drum, să se informeze asupra condițiilor meteo și să își echipeze corespunzător autoturismele.
Anvelopele de iarnă sunt obligatorii în condiții de zăpadă, gheață sau polei.
Conducătorii auto sunt sfătuiți să reducă viteza, să evite bruscarea comenzilor mașinii și să se asigure că farurile, semnalizările și sistemele de climatizare funcționează corect.
Folosirea luminilor de întâlnire în condiții de vizibilitate redusă poate preveni accidentele rutiere.