Ministerul Educației, fonduri pentru modernizarea școlilor cu toalete în curte

Grosu Claudia

Gorjul beneficiază de 334.000 de lei

Ministerul Educației alocă fonduri suplimentare pentru școlile care încă dispun de toalete în curte. Cinci unități de învățământ din Gorj vor beneficia de finanțare pentru a le oferi elevilor și preșcolarilor condiții adecvate, inclusiv grupuri sanitare moderne și acces la apă curentă.

Ministerul Educației a pus în consultare publică un proiect de Hotărâre de Guvern care propune alocarea de fonduri din bugetul ministerului către autoritățile locale, pentru modernizarea unităților de învățământ ce încă dispun de grupuri sanitare în curte, fără apă curentă și canalizare. Inspectoratele școlare județene vor primi în total aproximativ 15 milioane de lei, majoritatea fondurilor fiind destinate finalizării lucrărilor începute anul trecut, dar neterminate, în localități rurale din 19 județe. Cele mai multe unități de învățământ fără apă curentă și cu toalete în curte se află în Vaslui, cu 30 de școli și grădinițe, urmat de Vrancea cu 22 și Mehedinți cu 21 de obiective încă nefinalizate, conform Gorjeanul.

Gorjul este inclus pe lista județelor care vor primi finanțare, beneficiind de 334.000 de lei pentru modernizarea a patru unități de învățământ din comunele Bîlteni și Câlnic. Școala Gimnazială nr. 1 din satul Peșteana-Jiu va primi 146.000 de lei, școala primară din satul Cocoreni va beneficia de 82.000 de lei, iar grădinițele cu program normal din Câlnic și Câlnicu de Sus vor primi câte 53.000 de lei fiecare. De asemenea, pentru lucrările ce vor începe anul acesta, Gorjul va primi încă 77.000 de lei pentru Școala Primară nr. 2 din satul Sterpoaia, comuna Aninoasa.

„Este inadmisibil ca, în aceste vremuri, să mai existe școli cu toalete în curte sau cu toalete fără apă curentă sau canalizare și am încredere că ne dorim, indiferent de rolul pe care-l avem – fie în administrația centrală, fie în cea locală – condiții potrivite pentru copiii noștri. (…) Prin implicarea responsabilă a tuturor celor care au un rol, în decurs de aproximativ un an, problema grupurilor sanitare neconforme poate fi rezolvată și astfel încheiem o situație care nu este acceptabilă într-un sistem modern de învățământ”, a afirmat ministrul Educației, Daniel David.

După adoptarea Hotărârii de Guvern, autoritățile locale vor trebui să-și actualizeze bugetele pentru a începe lucrările de modernizare. La finalizarea acestora, se vor asigura că grupurile sanitare sunt complet funcționale și conectate la apă curentă și canalizare, fie centralizată, fie prin puț forat și fosă septică. Astfel, unitățile de învățământ vor îndeplini toate condițiile necesare pentru obținerea autorizației sanitare.

„Facem un apel către autoritățile locale să sprijine acest demers și să se asigure că astfel de situații nu se mai repetă pe viitor”, a afirmat Daniel David.

Ministrul Educației a anunțat intenția de a include calitatea infrastructurii ca un indicator important în procesul de evaluare și acreditare a unităților de învățământ.

Distribuie acest articol