Ajutor pentru familia implicată în tragedia din Serbia

Grosu Claudia

Inconștiența la volan a făcut noi victime. Și de data aceasta, sunt chiar de aici de lângă noi, din Craiova

Ultimul dans, ultimul concurs, ultimul premiu câștigat, ultimul drum făcut împreună este ultima amintire a unei familii. Viața s-a întors la 360 de grade pentru o mamă care și-a pierdut copilul, o soție care nu-și va mai vedea niciodată soțul. Toate aceste suferințe sunt resimțite de o singură femeie care în noaptea de duminică spre luni a pierdut tot ce a câștigat în viață.

Motivul? Un șofer beat. Încă o lovitură pentru noi ca națiune, noi ca oameni indiferent de culoare, rasă sau origine. Inconștiența la volan a făcut noi victime. Și de data aceasta, sunt chiar de aici de lângă noi, din Craiova. Pe Daria o cunoșteau mulți, o admirau, o priveau cu interes atunci când dansa în cadrul Freaks Dance Company. Acum, totul s-a sfârșit.

Accidentul a avut loc la aproximativ 10 kilometri de granița cu România, pe un drum din Serbia, iar drama s-a adâncit cu atât mai mult atunci când ambulanțele românești, venite pentru a salva victimele, au fost oprite timp de aproape o jumătate de oră de către vameșii sârbi, care nu le-au permis trecerea din cauza lipsei pașapoartelor echipajului medical.

Accidentul a implicat trei autoturisme, două dintre ele fiind înmatriculate în România. Cele două familii se întorceau de la un concurs de dans sportiv, o competiție care, din păcate, avea să devină ultima amintire a unui vis frânt.

Mama fetiței, îngrozită, a sunat la 112 și a cerut ajutor, iar echipele de intervenție din Mehedinți au plecat imediat la fața locului. Însă, la granița sârbească, vameșii au refuzat să le permită ambulanțelor să treacă, invocând necesitatea pașapoartelor echipajului medical. Medicii români, aflați deja în legătură telefonică cu mama fetiței, au fost nevoiți să explice cu insistență gravitatea situației. După 28 de minute de întârziere, au primit undă verde pentru a interveni, dar atunci era deja prea târziu.

Fetița de 8 ani, Daria, care cu câteva ore înainte câștigase locul întâi la concursul de dans, a fost declarată decedată de personalul medical din Kladovo înainte ca echipajul românesc să ajungă la locul accidentului. Tatăl ei, un bărbat de 30 de ani, a murit și el, iar alte două victime erau în stare de șoc, dar fără leziuni grave.

Medicul Cornelia Bernardi de la SAJ Mehedinți a povestit cu lacrimi în ochi drama întârzierii. „Din păcate, până am ajuns noi, echipajul de la Ambulanța Kladovo a declarat decesul fetiței de 8 ani și al tatălui ei din România. Celelalte victime erau în stare de șoc. Le-am acordat asistență medicală, dar nu a fost nevoie de transport la spital, deoarece nu aveau leziuni care să le pună viața în pericol”, a declarat medicul Cornelia Bernardi, de la SAJ Mehedinți, conform Digi24.

Medicul român a descris situația ca fiind dramatică: „Situația a fost dramatică. Mama fetiței a apelat 112, direct către dispeceratul din România. Ne-am deplasat cu două ambulanțe și am trecut foarte repede de granița din România. Le-am explicat unde mergem. La granița din Serbia, însă, cele două ambulanțe nu au mai fost lăsate să treacă. Mi s-a cerut pașaportul. Nu l-am avut. Le-am spus că le dau CNP-ul, dar nu au vrut să ne lase. Ne-au oprit în vamă. La granița sârbească, am ajuns la ora 03.00 și am plecat la 03.28. Am ajuns la locul accidentului la 03.35.”

Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, a explicat că, în astfel de situații, intervențiile trebuie să fie solicitate de autoritățile din țara respectivă, iar vama poate cere documente de identificare pentru a permite accesul. Totuși, cuvintele de consolare nu pot alina durerea unei mame care a pierdut, în câteva momente, totul. „Trebuie să înțelegem că regula de bază este că intervenția într-o altă țară se face la solicitarea țării respective. Și dacă țara respectivă nu solicită și nu a existat solicitare, poate, la un moment dat, să îți spună că nu te lasă să intervii, pentru că actul medical trebuie să fie autorizat pe teritoriul său.”

El a menționat, de asemenea, că este obligatorie prezentarea unui document de identitate la trecerea frontierei. „Când traversezi granița, minima verificare se face pe un act de identitate. Dacă a lipsit actul de identitate, poate să se justifice că nu i-au lăsat să treacă. Mă pun în situația inversă: dacă veneau din Serbia către România și ziceau «avem un accident cu cetățeni sârbi, lăsați-ne să trecem fără acte», nu știu dacă se putea face acest lucru. Trebuie să înțelegem situația într-un mod pragmatic și realist.”

În câteva ore, Daria și echipa ei câștigaseră un concurs internațional de dans, iar acele imagini pline de bucurie și energie sunt acum ultima amintire pe care mama ei o va păstra pentru tot restul vieții. Un vis de copil s-a transformat într-o tragedie imposibil de înțeles.

Astăzi, familia rămasă în urmă se confruntă cu o durere fără margini, iar mama Dariei face apel la ajutorul nostru pentru a-și aduce fiica acasă. Împreună, putem face ceva pentru a-i ușura povara. Dacă doriți să sprijiniți familia în aceste momente dificile, puteți face o donație în contul indicat mai jos.

Cont pentru donații:

  • Leu românesc
  • Beneficiar: Madalina Livia Stanica
  • IBAN: RO45 REVO 0000 1453 2359 9205
  • Cod BIC/SWIFT: REVOROBB

Distribuie acest articol