Muzeul Olteniei a marcat, marți, 1 aprilie 2025, 110 ani de existență. Secţia de Istorie-Arheologie a organizat expoziția aniversara „Muzeul Olteniei Craiova la ceas aniversar„. Evenimentul nu a marcat doar un moment de reflecție asupra trecutului muzeului, ci și o invitație pentru comunitate de a contribui la îmbogățirea patrimoniului cultural local.
Expoziția a oferit vizitatorilor o incursiune captivantă în istoria muzeului, printr-o selecție impresionantă de documente fondatoare, fotografii cu expozițiile organizate de-a lungul anilor, matrice sigilare, documente administrative și științifice, piese arheologice și podoabe medievale. De asemenea, expoziția include imagini din timpul cercetărilor arheologice, publicații de referință, documente inedite și obiecte personale ale unor personalități marcante precum C.S. Nicolăescu-Plopșor și Corneliu Mărgărit Tătulea, foști directori ai muzeului.
„Muzeul Olteniei aniversează 110 ani de la înființare. Este un moment deosebit. Nu orice instituție are o astfel de istorie în spate. La 1 aprilie 1915, prin decretul prefectului de la acea vreme, se înființează Muzeul Regional de Antichități și Etnografie al Olteniei. Era cu foarte puțin timp înainte de primul Război Mondial. Oameni de cultură au inițiat foarte multe proiecte pentru cultura Olteniei”, a spus Florin Ridiche, managerul Muzeului Olteniei.



Fondat la 1 aprilie 1915, la inițiativa profesorului Ștefan Ciuceanu, Muzeul Olteniei Craiova a avut un parcurs remarcabil de-a lungul decadelor. Inițial, cunoscut sub numele de Muzeul Regional de Antichități și Etnografie al Olteniei, instituția a fost găzduită la acea vreme de Palatul Administrativ al Craiovei. Evoluția sa a continuat prin inaugurarea, la 2 decembrie 1923, a Muzeului de Istorie Naturală al Craiovei, sub coordonarea profesorului de științe naturale Marin Demetrescu. Ulterior, la 13 mai 1928, cele două instituții muzeale s-au unit sub denumirea de Muzeul Regional al Olteniei.
După reorganizarea administrativă din 1968, instituția a devenit Muzeul Olteniei Craiova, recunoscută oficial, prin Hotărâre de Guvern, începând cu anul 2023, ca muzeu de importanță națională.
Patrimoniul muzeului a cunoscut o expansiune semnificativă de-a lungul celor 110 ani de existență. Dacă în 1927 instituția deținea doar 1.050 de piese, iar în 1955 peste 29.120 de artefacte, la începutul anului 2025, colecțiile muzeului numără aproape 250.000 de bunuri culturale, multe dintre acestea având o valoare istorică și artistică inestimabilă.
O pagină din istoria Muzeului
În secolele XVII-XIX în spaţiul în care se găseşte în momentul de faţă clădirea secţiei de Istorie-Arheologie a Muzeului Olteniei exista un izvor de la care se aprovizionau sacagii cu apă potabilă şi pe care o distribuiau contra cost în zona istorică a Craiovei. Terenul aparţinea Bisericii Maica Precistă din Dud, astăzi Madona Dudu. Tot pe acest teren se afla o parte dintr-un codru străvechi, din care se mai păstrează o mică porţiune, în actualul parc Mihai Bravu. Spaţiul aparţinea şi mahalalei Brânduşa, de care era despărţit printr-un pârâu, ce făcea legătura între pârâul din Valea Vlăicii şi unul din braţele Jiului de altă dată, după cum se notează chiar pe site-ul muzeulolteniei.ro.
În faţa actualei clădiri era un podeţ de lemn care făcea legătura cu mahalaua Dorobănţia unde locuiau dorobanţii, cei care apărau ordinea în Craiova şi aveau şi atribuţii militare. La sfârşitul sec. al XIX-lea în condiţiile donaţiei făcute fundaţiei Madona Dudu de un oarecare Preda s-a pus problema construirii unui ospiciu de către municipalitate. În aceste condiţii proiectul viitoarei clădiri cuprindea o curte interioară închisă şi ferestrele zăbrelite la o înălţime mai mare decât la clădirile obişnuite. Conducerea oraşului Craiova, care primise prin donaţie acest teren, a socotit că amplasarea unui asemenea spital este neadecvată, fiind prea aproape de centrul oraşului. Ca atare, noua clădire a spitalului s-a construit în afara Craiovei pe atunci. Cu fonduri de la Ministerul Învăţământului şi Cultelor, precum şi de la Primăria Craiovei, la începutul secolului XX a început construcţia actualului sediu.
În prezent, Muzeul Olteniei Craiova îşi desfăşoară activitatea în patru imobile, Secţia Istorie-Arheologie, pe strada Madona Dudu nr. 14, Secţia de Ştiinţele Naturii, în Palatul Ramuri, pe strada Popa Şapcă nr. 8, Secţia de Etnografie, la Casa Băniei, şi Laboratorul de Restaurare şi Conservare, pe strada Madona Dudu nr. 14, în clădirea cunoscută sub numele de Extindere Secţia Istorie-Arheologie.